Tüketiciler dikkat! Faturalarda önemli karar

Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından su faturasındaki açma/kapama bedeli ile ilgili önemli bir karar çıktı.

Tüketiciler dikkat! Faturalarda önemli karar
Tüketiciler dikkat! Faturalarda önemli karar
GİRİŞ 15.05.2016 10:10 GÜNCELLEME 16.05.2016 07:30
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Kamu Denetçiliği Kurumundan yapılan açıklamaya göre, Ankara'da yaşayan bir kişinin, 5 aylık su faturasını ödememesi nedeniyle Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğünce su hizmeti kesildi.

Faturalarını ödemesi üzerine ASKİ tarafından suyu tekrar kullanıma açılan başvurucu, daha sonra faturalarla birlikte ödediği 49,54 liralık "açma kapama" bedelinin tarafına iadesi istemiyle Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurdu.

Kurum, söz konusu açma kapama bedeli için talebi reddetti.

'MEKANİK BİR ALET'

Kararda, başvurucunun su faturalarını son ödeme tarihinde ödememesi üzerine su sayacının idare tarafından özel aparatla kapatıldığı, başvurucunun aynı gün borçlarını ve açma kapama ücretini ödemesi üzerine aparat kaldırılarak su sayacının kullanıma açıldığı belirtildi.

Başvurucudan fatura bedelleriyle birlikte açma kapama ücretinin de alındığının anımsatıldığı kararda, su sayacının mekanik sayaç olması nedeniyle merkezden suyunun kesilemeyeceği, sayacın metal aparatla kapatıldığı, personellerin başvurucunun adresine su kapama aparatını hem takmak hem de sökmek ve suyu açmak için gittiğinin anlaşıldığı kaydedildi.

ASKİ Tarifeler Yönetmeliği'nin dayanağı olan İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Müdürlüğü Genel Müdürlüğü Kuruluşu ve Görevleri Hakkındaki Kanun'un ilgili maddesine vurgu yapılan kararda, kanunda açma kapama bedeli hükmüne yer verildiği söz konusu bedelin de yine Genel Kurulca makul bir ücret olarak belirlenebileceğinin ifade edildiği belirtildi.

Kararda, "Genel düzenleyici işlemlerle hazırlanan ve serbest iradeyle imzalanan kural işlem niteliğinde olan abonman sözleşmelerinin sözleşmenin her iki tarafını bağlayıcı olduğu, mevzuata aykırılık sebebiyle yaptırım niteliğinde olan su sayacı açma kapama eylem ve işleminde idarenin personel çalıştırdığı, araç, gereç, mesai ve harcama sarf ettiği, açma kapama işleminin fiilen uygulandığı, tahakkuk ettirilen bedelin makul bir şekilde fiyatlandırıldığı ve sonunda açma kapama işleminin gerçekleştirildiği gözetildiğinde bedelin hizmet bedeli olarak alınan ücret olarak değerlendirilmesi gerekir." değerlendirmesinde bulunuldu.

KAYNAK: NTV
YORUMLAR 10
  • ömer 7 yıl önce Şikayet Et
    uyarı yapması ve müşterinin ödeme yapması için belli bir süre beklemesi gerekir ayrıca depozito dan düşebilirdi
    Cevapla
  • hyr 7 yıl önce Şikayet Et
    suyu kesemez. hem alacağa faiz uyguluyor hem suyu kesiyor. alışverişi bitiriyorsa faiz uygulamaması alışveriş devam ediyorsa suyu kesememesi lazım. ikisi birden uygulama zulüm.
    Cevapla
  • Ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    yakında nefes alma parasıda isterler.
    Cevapla
  • hizmet 7 yıl önce Şikayet Et
    bu bedel yıllardan beri alınır,alınması da normaldır,sen borcunu odeme ,eleman gelsın saatını kapatsın sonra ode eleman gelsın tekrar saatını açsın o eleman şahsı hizmetçınmı,parasızlıktan ötürü edeyemeyen belki binde bir olur ,su parasınız ödemeyi ama cebimizde akıllı tlf nu taşırız ıcabında
    Cevapla
  • muhammed ali 7 yıl önce Şikayet Et
    tamam dediğin doğru o zaman neden abonelıkte depozito alırlar ayrıca adam her gecen gün için faiz ödüyor doğuda o kadar fatura ödemeyen insanın suları kesilmiyor burdakilerin neden kesiliyor acaba ?
    Cevapla
  • Cengiz Y 7 yıl önce Şikayet Et
    Eleman mesaisini harcıyor da..Sen zaten bu elemanı bu işler için alıp maaşını da veriyorsun.Parasını bizden niye kesiyorsun.Açma-kapama işi olmasa bu elemanlar maaş alamıyorlar mı?
    Cevapla
  • mustafa 7 yıl önce Şikayet Et
    zannederim bu özele giriyor..başka yerde başka arızalar ile uğracağaı yerde saat açmaya gidiyor..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle