2 saatte yüzde 30'u yok oldu

Kirazı zirai don vurdu. 1-2 saat etkili olan don nedeniyle kiraz çiçek tutamadı.

2 saatte yüzde 30'u yok oldu
2 saatte yüzde 30'u yok oldu
GİRİŞ 13.05.2016 15:33 GÜNCELLEME 13.05.2016 15:33

Afyonkarahisar'ın Sultandağı  ilçesinde nisan ayında yaşanan zirai don nedeniyle kirazda yüzde 30'a varan  rekolte kaybı bekleniyor.

Türkiye'nin önemli kiraz üretim  ve ihracat merkezlerinden afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde geçen ay yaşanan  zirai don nedeniyle rekoltede yüzde 30'a varan düşüş olabileceği öngörülüyor.

Sultandağı Kiraz Kooperatifi Başkanlığını da yürüten ilçe Belediye  Başkanı Osman Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sultan Dağları ile Eber ve  Akşehir gölleri arasındaki geniş bir alanda yıllardır kiraz üretildiğini söyledi.

İlçenin en önemli gelir kaynaklarından birinin meyvecilik olduğunu  ifade eden Acar, "Yaklaşık 160 bin dekar alanda tarım yapılan bölgede, 120 bin  dekar alanda meyve üretimi gerçekleştiriliyor. Türkiye'nin kiraz üretiminde ilk  sırada bulunan Sultandağı'nda yıllık ortalama kiraz üretimi 30 bin ton. Geçen yıl  15 bin ton kiraz üretildi. Bu yıl ise 25 bin ton ürün bekleniyor." diye konuştu.

Acar, Sultandağı kirazının önceki yıllara göre 15 gün erken piyasa  çıkacağını tahmin ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Bölgemizde kirazın yanında 10 bin ton vişne, 10 bin ton elma ve 2 bin  ton civarında kayısı üretiyoruz. Yağışlar ve diğer iklim koşullarına göre yıllar  itibarıyla üretimde değişkenlik oluyor. Son yıllarda don tehlikesiyle karşı  karşıyayız. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 24-25 Nisan'da don olayı yaşandı.  Dolayısıyla bölgemizdeki kiraza biraz zarar verdi. Şu anda net tespit  yapılabilmiş değil ancak yüzde 30'a yakın ürün kaybı olacağını tahmin ediyoruz.  Kayısıda da yine yüzde 30'a yakın ürün kaybımız olacak."

İhracat şartlarının Orta Doğu'daki gelişmelere bağlı olduğunu  vurgulayan Acar, Avrupa'nın yanı sıra Çin'e de önemli miktarda kiraz göndermeyi  planladıklarını, bu konuda gerekli girişimlerin devam ettiğini aktardı.

Kiraz üreticisi Ahmet Arıkan da nisan ayında zirai don yaşandığını  dile getirerek, "1-2 saat etkili olan don nedeniyle kiraz çiçek tutamadı. Bu da  maalesef kiraz rekoltesini yüzde 25-30 etkileyecek" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA