Türkiye'den dev anlaşma hamlesi

Türkiye yakın dönemde LNG ve petrol açısından zengin rezervlere sahip Nijerya ile önemli bir anlaşma imzalayabilir.

Türkiye'den dev anlaşma hamlesi
Türkiye'den dev anlaşma hamlesi
GİRİŞ 13.05.2016 00:24 GÜNCELLEME 13.05.2016 12:18
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Son dönemlerde enerji alanında yaşanan gelişmeler arz ve talep tarafındaki ülkeleri yakından etkilerken, başta Türkiye olmak üzere kimi ülkeler yeni enerji ortaklıklarına ilişkin önemli çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar arasında Nijerya ise dikkati çekiyor. 

Türkiye yakın dönemde LNG ve petrol açısından zengin rezervlere sahip Nijerya ile önemli bir anlaşma imzalayabilir.

Merkezi ABD'de bulunan Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye'nin yeni dönemde Nijerya ile enerji bazlı ilişkilerini geliştirebileceğini belirterek, “Nijerya ve Türkiye'nin sahip oldukları ve ihtiyaç duydukları kalemler birbirini tamamlıyor" dedi.

IAEE'nin Nijerya'da yaptığı konferansa katılmanın yanı sıra enerji ekonomisi dersleri kapsamında bu ülkeye giden ve enerji alanında önemli görüşmelerde bulunan Prof. Dr. Kumbaroğlu, Nijerya'nın dünyanın on ikinci ve Afrika kıtasının en büyük petrol üreticisi olduğunu vurguladı.

Nijerya'nın aynı zamanda Afrika'nın en büyük doğalgaz rezervlerine sahip ülkesi olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Kumbaroğlu, “Bu da onları dünyanın dördüncü büyük LNG ihracatçısı konumuna taşıyor. Ancak ABD'deki kayagazı ve petrol alanında yaşanan gelişmeler ile önemli bir pazarını kaybeden, ABD'ye olan gaz ihracatı başka ülkelere yönlendirilen Nijerya'yı enerji fiyatlarındaki düşüş de oldukça olumsuz etkiledi. Nijerya, yaşadığı ekonomik sıkıntıları başka ülkelerle geliştireceği işbirlikleriyle aşmayı hedefliyor. Yaptığımız görüşmelerde yetkililer, Türkiye'yi önemli ve güvenilir bir ticari partner olarak görüyor" şeklinde konuştu.

“Nijerya ile enerjide 'win-win' hayal değil!"

Geçtiğimiz günlerde Türk basınında yer alan “Türkiye, ABD'den ilk gaz ihracatını yaptı" haberlerini hatırlatan Prof. Dr. Kumbaroğlu, şöyle devam etti:

“Bu haberlerde yer alan ithal gaz, ABD üretimi bir gaz değil. ABD, ithalat anlaşmaları bulunan ama artık ihtiyaç duymadığı gazı artık başka ülkelere yönlendiriyor. Türkiye'ye ABD'den gelmiş gözüken gazın aslında Nijerya çıkışlı olması kuvvetle muhtemel. Nijerya'nın Türkiye ile gazda olan ticaretinin dışında petrolde de önemli bir ticari potansiyeli var. Nijerya'nın beş petrol rafinerisi ülkenin yerli benzin talebini karşılamaya yetmiyor. Bu nedenle Nijerya ham petrol ihraç ederken diğer yandan benzini de ithal ediyor. Ülkeye ithal olarak gelen bu benzin de karaborsaya düşmüş ve resmi fiyatın üç katına satılıyor. Türkiye ise tam tersine ham petrol ithal ederken rafinerilerinde ülke ihtiyacının yaklaşık üç katı benzin üretip ihraç ediyor.

Bu açıdan Türkiye ile Nijerya petrol ve benzinde birbirinin ihtiyacını karşılayabilecek durumda. Ülkemizin çevresinde yaşanan siyasi, ekonomik ve askeri gelişmeler bizi yakın coğrafyamıza uzak ülkelerle de işbirliğine zorluyor. Bu noktada Nijerya'nın önemli bir kapı olduğuna inanıyorum. Nijerya ile enerji alanında geliştirilecek işbirliği hem Nijerya'yı darboğazdan kurtarabilir, hem de ülkemizin enerji piyasalarında elini daha da güçlendirir. Nijerya ile enerjide 'win-win' hayal değil."

YORUMLAR 22
  • Musa 7 yıl önce Şikayet Et
    Demekki Nijeryada Rafineri yatırımı yapılabilir.Ananasçılar nasıl keşfetmemiş hayret
    Cevapla
  • ucrun 7 yıl önce Şikayet Et
    ananasçıların işi üretmek değil kardeş bol bol gözyaşı döküp para toplamak, sınav sorularını çalıp adamlarını devlet dairelerine yerleştirmek, kaset şantaj...
    Cevapla
  • yağız gökay 7 yıl önce Şikayet Et
    yaşar ve ahmet isimli kapasitesizler siz bırakın bana rusya marulu alsa ne olur almasa ne olur demeyi bu lafı marul üreticilerine söyleyinde size kapasitelerinizi göstersinler,ulan adamların vazgeçtiği marul tutarı tr nin yıllık marul üretiminin %78 i cahiller sizi...üstelik adamlar yaş meyve sebze bütün ürünlerden vzageçeceklerini söylüyorlar,at gözlüklüler sizi...
    Cevapla
  • harun 7 yıl önce Şikayet Et
    Bizde rusyaya petrol ve gazda bagimliyiz sattiklari gaz ve petrolun buyuk bir bolumunu bize satiyorlar yani bak boyle anlasmalarla bizde onlara bir celme takmaya hazirlaniyoruz tabii senin gibi kit akillilar anlarsa
    Cevapla
  • ALP 7 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada ki tüm LNG tankerlerini biraraya getirip Türkiye'ye taşımacılık yaptırsak, kış mevsimi ihtiyacımızı karşılayamayız.
    Cevapla
  • arif gören 7 yıl önce Şikayet Et
    Bir dev tankerin kapasitesinin ve bizim yıllık ihtiyacımızın ne kadar olduğunu ve bir seferin kaç günde tamamlandığını bildiğini hiç sanmıyorum. Aslında matematik bildiğini de zannetmiyorum, klavye muhalifi seni.
    Cevapla
  • CRM 7 yıl önce Şikayet Et
    bu hesabı nasıl yaptın koçum
    Cevapla
  • ata 7 yıl önce Şikayet Et
    harika, ülkemizin menfaati nerden olursa ordan almak lazım, uzak yakın diye bir şey olmaz ticarette...win-win iki ülke içinde karlı...
    Cevapla
  • yağız gökay 7 yıl önce Şikayet Et
    bırakın böyle milleti gaza getirmeye çalışan haberleri,adamlar marul almayıda kesti,ay sonuna kadar tüm yaş meyve sebze ürünleri için yasak getirecekler,neyin masalını anlatıyorsunuz siz....
    Cevapla
  • çetin 7 yıl önce Şikayet Et
    Haklısın sen mağdur olmuşsun kime neeeee bize nee... bazı klavye şakşakcıları alsa ne olurrr almasa ne olurr diyor tabi ihracaatçının zararını babası ödüyor bol keseden klavyeden kahramanlık taslıyor...
    Cevapla
  • ALP 7 yıl önce Şikayet Et
    LNG tankerleriyle Türkiye'nin ne kadarlık ihtiyacını karşılayacaksın
    Cevapla
  • Kral 7 yıl önce Şikayet Et
    Önemli olan Enerji ticareti. Gerisi faso fiso...
    Cevapla
  • Yasin tekel 7 yıl önce Şikayet Et
    Kaynak goster kardesim ruyanda mi gordun?
    Cevapla
  • yasar 7 yıl önce Şikayet Et
    ataşlı oğlan, marullara üzülme. onları alacak çıkar. haber gerçek ise asıl marul sevmezlere bak!
    Cevapla
  • ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    marul alsa ne olur almasa ne olur. senin kapasiten bukadar işte.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle