Memura erken emeklilik uygulaması ne zaman başlıyor?

Türkiye'de kamuda çalışan 657'e tabi milyonlarca insanımız için erken emeklilik şartları genişletiyor. Hangi çalışanlara erken emeklilik imkanı verileceği önümüzdeki hafta netleşecek. Bu noktada memura erken emeklilik hangi çalışanları kapsayacak? Memura erken emeklilik uygulaması ne zaman başlıyor? Erken emeklilik yasası çıktı mı? Erken emekli olmak için sağlanması gereken şartlar neler? gibi soruların cevablarını ayrıntılarıyla haberimizde bulabilirsiniz.

Memura erken emeklilik uygulaması ne zaman başlıyor?
Memura erken emeklilik uygulaması ne zaman başlıyor?
GİRİŞ 03.06.2016 00:18 GÜNCELLEME 03.07.2016 00:18
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

657'e tabi kamuda çalışan milyonlarca insanımızın hayali olan erken emeklilik hayal olmaktan çıktı.3 buçuk milyona yakın vatandaşı ilgilendiren bu uygulama öncesi bir kaç bakanlık çalışma başlattı. Aynı zamamda (EYT) Erken emeklilik imkanı tanınan mesleklerin kapsamı genişletiliyor. Memura erken emeklilik hangi çalışanları kapsayacak? Memura erken emeklilik uygulaması ne zaman başlıyor?  erken emeklilik yasası çıktı mı? Erken emekli olmak için sağlanması gereken şartlar neler? gibi merak edilen tüm sorukarın yanıtları ve bilinmeyen tüm ayrıntılar haber7.com'da..

Kamu görevlilerini erken emeklilik heyecanı şimdiden sardı diyebiliriz. Erken emeklilik imkanı tanınan mesleklerin kapsamı genişletiliyor. Bu konuya ilişkin önümüzdeki hafta yapılacak toplantı büyük önem taşıyor.  Sağlıkçılar, öğretmenler, postacılar ve itfaiyeciler başta olmak üzere kamu görevlileri, şimdiden bu toplantıya kilitlendi.

KOMİSYON ÇALIŞIYOR

Hükümet, geçtiğimiz yıl, sağlık çalışanlarına erken emeklilik müjdesi vermişti. Konu Ağustos'ta gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde ele alınmış, her hizmet kolu bu yönde talepte bulununca, bir komisyon oluşturulmasına karar verilmişti. Bu kararın ardından hızla harekete geçildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesinde bir komisyon oluşturuldu. Komisyon da çalışmalarına Kasım'da başladı. Edinilen bilgiye göre; çalışmalarda sona yaklaşıldı. Konu, önümüzdeki hafta masaya yatırılacak. Kamu görevlilerinden kimlerin hangi şartlarda ve süreyle fiili hizmet zammından yararlandırılacağına yönelik 18 Mayıs'ta bir toplantı yapılacak. Toplantıya  Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı yetkilileri ile  memur- Sen ve yetkili sendika temsilcileri katılacak. Toplantı merakla bekleniyor.

MECLİS'E GİDECEK

Çalışma tamamlandığında, hangi hizmet kollarında ve kimlere ne şekilde fiili hizmet zammı verileceğine yönelik ön metinler oluşturulacak. Çalışma sonucunda hazırlanacak rapor, kanun tasarısı haline getirilerek Meclis'e sunulacak. Erken emeklilik imkanı verilecek mesleklerin başında sağlık çalışanları geliyor. Kendilerine erken emeklilik yolu açılmasını bekleyenler arasında öğretmenler, postacılar, itfaiyeciler, mühendis, tekniker, teknisyen ve kimyacılar da yer alıyor. Öğretmenlere erken emeklilik imkanı tanınması, 2014 yılında yapılan Milli  eğitim Şurası'nda da gündeme getirilmişti. Çalışmalar sonucunda beklenen karar çıkarsa, 900 bin öğretmen de fiili hizmet zammı ile emekliliğini öne çekecek meslekler arasına katılacak.

İŞTE ERKEN EMEKLİLİĞİN YOLU

Tüm çalışanların hayali erken emekli olmak. Ülkemizde çeşitli durumlarda erken emeklilik imkanı sunuluyor. Askerlik borçlanması, doğum borçlanması bunların başını çekiyor. Bazı mesleklerde de yıpranma payı ile erken emeklilik imkanı var. Erkeklerde erken emekliliğin yolu, askerlik borçlanmasından geçiyor. Askerliğini işe girmeden önce yapan çalışanlar, borçlanma ile hem prim şartını azaltıyor hem de 2 yıl kazanabiliyor.
 
ERKEN EMEKLİLİK İÇİN TARİH ÖNEMLİ
 
Erken emeklilik için işe başlangıç tarihi ile askerlik yapılan dönem önem taşıyor. Yaşı erkene çekmek için askerliği işe girmeden önce yapmış olmak gerekiyor. İşe girilen tarih borçlanma süresini belirliyor. Emeklilik yaşı kademeli arttığı için, geriye çekilen tarih çalışanı bir önceki kademeye getirerek 1 yaş kazandırıyor. Örneğin; 1966 doğumlu, askerliğini 1986'da yapmış Mehmet Bey, 4 Temmuz 1988'de işe girmiş. Emeklilikte 51 yaş ve 5450 prim güne tabi. Mehmet Bey 2 ay askerlik borçlansa, işe girişini 04.05.1988'e çekecek ve 50 yaşında, 5350 günle emekli olacak. Mehmet Bey işe 04.10.1988'de girseydi, 5 ay borçlanacaktı. Askerlik borçlanması yaşı 2 yıl erkene de çekebiliyor. Takvim'in haberine göre, 9 Eylül 1999'dan sonra emeklilik şartları erkekler için 60 yaş ve 7 bin güne çıktı. Yani 10 Eylül 1999'da işe girenler için emeklilik şartları bu şekilde değişti. Bu durumdaki kişiler 1999'dan önce askerlik yapmışsa birkaç günlük borçlanma ile yaş şartını 58'e, primi 5 bin 900'e düşürerek 2 yıl kazanabiliyor. Hatta 23.11.1998 öncesine çekebilirlerse 57 yaşa tabi olup 3 yıl da kazanabilirler. Askerliğini sigortadan sonra yapanların da borçlanma imkanı var. Fakat burada yaşı geri çekme durumu bulunmuyor. Primler eksikse, bu sayede bunlar tamamlanarak erken emeklilik imkanı doğuyor. Yedek subay olarak askerliğini yapanlar, sadece yedek subay okullarında geçen süreyi borçlanabiliyor..

“EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR' ŞARTLARI

8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayan kişiler normalde yaş şartı olmaksızın, prim günü ve sigortalılık süresiyle emekli olacaklardı. Fakat DSP-ANAP-MHP hükümeti, hazırladığı sosyal güvenlik paketiyle prim gününün yanında yaş şartını da yeniden getirdi. ‘Yeniden’ diyoruz çünkü çok önceden beri uygulanan emeklilikte yaş koşulu, 1991’de Demirel Hükümeti tarafından kaldırılmış ve kadınlar 38, erkekler 43 yaşında emekli olabilir hale gelmişti.

30’lu ve 40’lı yaşlarda emeklilik hayali kuran çalışanlar için 8 Eylül 1999’da yapılan düzenleme şok etkisi yaptı. Örneğin 1974 doğumlu ve 1992’de çalışmaya başlayan bir bayan 2012 yılında emekli olabilecekken, yeni yasaya göre emeklilik tarihi 2023 yılına uzadı. Yani bu bayan işe girerken beklediği tarihten 11 yıl daha geç emekli olacak. İşte bu örneğimizdeki gibi yaklaşık beş milyon kişiye Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) diyoruz.

EYT ERKEN EMEKLİLİK YASASI ÇIKACAK MI?

Yaklaşmakta olan Başkanlık oylaması ve 7 Haziran seçimi öncesinde emeklilikte yaşa takılanlar için yeni bir düzenleme yapılması ve beklenen tepki oylarının yerini teşekkür oylarına bırakması amaçlanıyor. EYT mağdurlarıda gerekli düzenlemelerin yapılmaması durumunda oy vermeyeceklerini açık bir şekilde belirtiyorlar. Gelen bu baskıların etkili olup olmayacağı ise merak konusu.

MECLİS'E GİDECEK

Çalışma tamamlandığında, hangi hizmet kollarında ve kimlere ne şekilde fiili hizmet zammı verileceğine yönelik ön metinler oluşturulacak. Çalışma sonucunda hazırlanacak rapor, kanun tasarısı haline getirilerek Meclis'e sunulacak. Erken emeklilik imkanı verilecek mesleklerin başında sağlık çalışanları geliyor. Kendilerine erken emeklilik yolu açılmasını bekleyenler arasında öğretmenler, postacılar, itfaiyeciler, mühendis, tekniker, teknisyen ve kimyacılar da yer alıyor. Öğretmenlere erken emeklilik imkanı tanınması, 2014 yılında yapılan Milli  eğitimŞurası'nda da gündeme getirilmişti. Çalışmalar sonucunda beklenen karar çıkarsa, 900 bin öğretmen de fiili hizmet zammı ile emekliliğini öne çekecek meslekler arasına katılacak.

 

YORUMLAR 23
  • murat 7 yıl önce Şikayet Et
    inanın arkadaşlar,15 sene özel sektörde çalışıp şimdi kamuda çalışan bir memur olarak söylüyorum. özelde yatıyormuşuz,o kadar! hele ki adalet personeli iseniz 5 dakika boş duramıyorsunuz. çok şükür ve tabi ki devlet bizim,var gücümüzle çalışıyoruz.
    Cevapla
  • kubilay taşkaya 5 yıl önce Şikayet Et
    ben 46 yaşındayım 26 yıldır devlet memuruyum annem ve babam ikiside hasta ve sabaha kadar hep ilaç kulanıyorlar ve ben sabah saat 7 de karanlıkta işe gidiyorum 5 de eve gidiyorum annem ve babam ben gidene kadar aç kalıyorlar işten çıktığım gibi koşarak eve gidip anneme ve babama yemek yapıp yediriyorum ben onlara yemek yapmasam aç kalırlar çünkü şeker ve kalp hastası benim aklım hep evde kalıyor telefon çalınca ödüm kopuyor acaba anneme babama birşeymi oldu benimde gücüm tükendi artık emeklilik olsada ben anneme ve babama doya doya baksam
    Cevapla
  • hamdi 7 yıl önce Şikayet Et
    özel sektörde ağır sanayide çalışanları düşünen yok el insaf
    Cevapla
  • engelli 7 yıl önce Şikayet Et
    varsa yoksa memura vallahi haksızlık yapıyorsunuz inşaat işçilerin in canı yokmu çiftçiye hak değil mi bedenen çalışanın günahı ne...... ayıb be.... Allah hesabı en iyi görendir....
    Cevapla
  • mücahid 7 yıl önce Şikayet Et
    hayal Allah herkeze hayırlı ömürler versin zamanı gelince emeklide oluruz vesselam
    Cevapla
  • Taseron 7 yıl önce Şikayet Et
    Gece calisana yipranma istiyoruzz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle