Dışa bağımlılığı bitirecek hamle!

Türkiye'nin temiz enerji potansiyeline katkı sağlayacak 100 MWp kapasiteli Güneş Hücresi Üretim Tesisinin temeli atıldı.

Dışa bağımlılığı bitirecek hamle!
Dışa bağımlılığı bitirecek hamle!
GİRİŞ 08.05.2016 00:13 GÜNCELLEME 08.05.2016 12:01
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Eko Yenilenebilir Enerji Anonim Şirketi (EKORE) tarafından, Türkiye'nin temiz enerji potansiyeline katkı sağlayacak 100 MWp kapasiteli Güneş Hücresi Üretim Tesisinin temeli atıldı.

Bor Karma Organize Sanayi Bölgesinde EKORE'ye tahsis edilen 32 bin metrekarelik alanda inşasına başlanan üretim tesisi ilk safhada 100 MWp hücre üretim kapasitesi ile çalışacak. Tesisin kapasitesi ek yatırımlarla zamanla katlanarak uzun vadede minimum 600 MWp kapasiteye çıkartılacak.

EKORE Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Süzer ise güneş enerjisinden elektrik üretmek için en maliyetli kalemi olan güneş paneli ve bu panelin kalbinin de güneş hücresi olduğuna işaret etti.

CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK!

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa üretim sürecinin kalbi sayılan hücre ve wafer üretimini bu tesiste gerçekleştireceklerini ifade eden Süzer, "Biz kendi kumumuz ile başından sonuna kadar silisyum, ingot, wafer, hücre ve model üretimini gerçekleştirerek sonunda Türk güneş panelini kendi kaynaklarımıza sağlamış olacağız. Bunu yapmamız demek enerji bağımsızlığı ve milli güvenlik için çok önemli." ifadelerini kullandı.

Törenin ardından davetliler, temelin atılacağı alana geçti. Burada baret ve önlük giyen protokol üyeleri düğmeye basarak iş makinelerinin çalışmalarını başlattı.

YORUMLAR 40
  • vatan 7 yıl önce Şikayet Et
    nihayet
    Cevapla
  • Kadir 7 yıl önce Şikayet Et
    Ben dahi evimin tüm aydinlatmasini güneş enerjisi ile sağlıyorum en büyük faydası elektrik kesintilerinde bende sıkıntı olmuyor :-) biraz masraflı ama gerçekten deger
    Cevapla
  • Ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu teknolojiyi üretebilmemiz çok önemli bir gelişme. Bu işe girişenleri tebrik ediyorum. Ancak fotovoltaik güneş enerjisi pek verimli bir yöntem değil. Güneş olmadığında enerji (gece, yağmurda, karda, bulutlu havalarda vs.) enerji üretilemez. Ayrıca hücrelerin verimi maksimun %15-20 kadar. Bu pek sürdürülebilir bir enerji kaynağı değil. Enerji güvenliğimizi sağlamak için başka kaynaklara ihtiyacımız var.
    Cevapla
  • oku-ogren 7 yıl önce Şikayet Et
    Sonra bu diskler (wafers) clean lab ortaminda kullanilarak kucuk elektronik cihazlarin uzerinde fabrikasyonu yapilir. Fabrikasyon, birbirini tekrarlayan depozite (deposition) ve asindirma (etching) benzeri islemleri icinde bulundurur.
    Cevapla
  • oku-ogren 7 yıl önce Şikayet Et
    Ingot: Erimis halde bulunan Silisyum (silicon) elementinden single crystal (silisyum kristali) kullanilarak olusturulan uzun ve buyuk capli bir yapi. Bu yapi daha sonra ince ince kesilerek diskler (wafers) olusturulur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle