300 milyon euro cepte kalacak

AB Komisyonu'nun dün verdiği tavsiye kararı ile Schengen için ödenen yıllık 300 milyon euro cepte kalacak.

300 milyon euro cepte kalacak
300 milyon euro cepte kalacak
GİRİŞ 05.05.2016 09:29 GÜNCELLEME 05.05.2016 09:29

AB Komisyonu'nun vize serbestisi konusundaki kararı, iş dünyasını da heyecanlandırdı. İşadamları, ticaretin hızlanacağını, Türk ürünlerinin bölgede daha da görünür hale geleceğini belirtiyor. Zor bir dönem geçiren turizm sektörü de "Karar Türkiye imajına pozitif katkı sağlarken özellikle de Avrupa'dan gelecek son dakika satışlarında büyük artış yaşanacak" diyor. Sabah'tan Betül Alakent'in haberine göre, vizelerin kalkması durumunda Türkiye yıllık Schengen için ödediği 300 milyon euroyu bulan ücreti de ödemeyecek.

İŞ DÜNYASI MEMNUN

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu:
Komisyonunun kararını memnuniyetle karşıladık. Vize serbestisinin gerçekleşmesi halinde ticari ilişkilerde büyük bir haksızlığın da önüne geçilecek, işdünyamız nefes alacak. AB ile her anlamda ilişkiler daha da gelişecektir.

TÜROFED Başkanı Osman Ayık:
Bu adım Türkiye için çok ciddi bir eşik ve dönüm noktası. Ülkemize prestij kazandıran bu kararla birlikte Avrupa vatandaşlarının Türkiye'ye bakış açısının değişeceğini düşünüyoruz. Bu uzun vadede Türkiye seyahatlerini de pozitifi etkiler.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi:
Vize serbestisiyle ihracatçılarımız AB pazarında çok daha sağlam adımlarla ilerleyecek. İşadamlarımız vize kaygısı olmadan Avrupa'da müşteri arayabilecek. İhracatçılarımızın büyük çoğunluğu KOBİ'lerden oluşuyor. Bu kararla zaman zaman vize sorunuyla karşılaşan KOBİ'lerimizin de önü açılacak. Dünyanın en önemli fuarlarından birçoğu AB'de gerçekleşiyor. Fuarlara katılım artacak.

İTO Başkanı İbrahim Çağlar:
Eğer vizeler kalkarsa ihracatımızın yarıya yakınını yaptığımız Avrupa pazarı, Türkiye'ye daha da yakınlaşacak. Vize serbestisi ve ticaretin hızlanmasıyla Avrupa'da Türk mallarına talep artacağı gibi Türkiye'de maliyet avantajı sunan üreticilerin de kıymeti artacak. Avrupa evlerinde Türk malı beyaz eşya, tekstil, makine ve petrokimya gibi ürünlerin çok daha fazla görülmesinin önü açılacak.

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak:
Vize muafiyetinin hayata geçmesiyle birlikte yıllık yaklaşık 250-300 milyon euroyu bulan vize ücretleri vatandaşımızın cebine kalacak. Bunun kadar önemli bir başka nokta da vizeler için kaybedilen sürede yapılamayan iş görüşmelerinin verdiği kayıplar. Artık bunlar da ortadan kalkacak. Vizelerin kaldırılması en büyük ihracat pazarımız olan AB ülkeleriyle ticari ilişkilerimizin artırılmasına ciddi oranda bir katkı sağlayacak.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy:
Son yıllarda yurtdışı seyahatlerinde artan bir trend vardı. 2010'da yurtdışına çıkan kişi sayısı 6 milyon 887 bin kişi iken bu rakam 2015'te 9 milyon 256 bine yükseldi. Bu kararla birlikte oranın daha da artacağını düşünüyoruz. Ancak iç pazarı negatif etkileyecek bir durum yaşanmaz. Önümüzdeki yıldan itibaren yurtdışı tur paketleri, erken rezervasyon kampanyalarında daha geniş bir biçimde yer alacak ve her tüketicinin ulaşabileceği zenginlikte ürünler sunulacak.

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan:
30 yıldır devam eden vize uygulamasından en fazla etkilenen kesimlerin başında Türk iş dünyası geliyor. Son yıllarda Schengen üyesi AB ülkelerinin vize duvarını yükseltmesiyle Avrupa'ya yönelik bazı yatırımlar farklı coğrafyalara kaydı. Vizesiz Avrupa ile bu sorun tamamen ortadan kalkacak. İşadamlarımız, sanki yurtiçindeymiş gibi Avrupa'ya giderek iş görüşmelerini yapabilecek. AB ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizde yeni bir döneme girilecek.

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar:
Türkiye'nin uluslararası basında bir terör ülkesi gibi yansıtılması nedeniyle Avrupalı turist ülkemize mesafeli yaklaşıyordu. Ancak şimdi Türkiye'ye bakış açılarını değiştirecek bir karar alındı. Bu yıl özellikle Avrupalı turist son dakika satışlarına yoğunlaşmıştı. Bu kararla birlikte Avrupa'dan son dakika alımlarının artacağını düşünüyorum.

Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran:
Yurtdışı satışlarımızın minimum yüzde 50 artacağını düşünüyoruz. IT departmanımız bu talebi karşılamak için fazla mesai yapıyor. Bir Türk turist 300 euroluk Roma turuna 100 euro vize bedeli ödüyordu. Şimdi bundan muaf olacak. Yaklaşık 650 TL'ye Roma'da tatil yapabilecek. Roma'da tatil Türkiye'den ucuza gelecek.