Bankalara kötü haber! Bezdiren ücrete fren

BDDK, vatandaşlardan tepki alan EFT ücretleri için harekete geçiyor.

Bankalara kötü haber! Bezdiren ücrete fren
Bankalara kötü haber! Bezdiren ücrete fren
GİRİŞ 04.05.2016 09:56 GÜNCELLEME 04.05.2016 16:03
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 30 liradan başlayıp 300 liraya kadar çıkan ve vatandaşı isyan ettiren EFT ve havale ücretlerini mercek altına aldı. 

BDDK, Türkiye Bankalar Birliği ile birlikte EFT ücretlerininmaliyeti ve alınan tutarlara ilişkin çalışma başlattı. Kurum, bu konudaki başıboşluğu giderecek bir düzenleme yapacak. Kurallara uymayan bankalara son 1.5 yılda yaklaşık 5 milyar liranın üzerinde idari para cezası kesilirken, aynı suçu işleyenlere de tavandan ceza veriliyor.

SÜRPRİZ ÜCRETLER ÇIKIYOR

Her türlü hizmet, ücret ve ürün için tüketici onayının alınması zorunluluğu getirilirken, kredi kullanan vatandaşlar sürpriz ücretlerle karşılaşmaya devam ediyor. Tüketici Kanunu'na göre sözleşme dışında herhangi bir hizmet kalemi adı altında ek bedel talep edilmemesi gerekiyor. BDDK ve Gümrük Bakanlığı'na ise bankaların usulsüz uygulamalarına yönelik şikâyet yağıyor. Gelenşikâyetler içinde ise EFT ve havale ücretleri başı çekiyor.

EFT ÜCRETLERİ DEĞİŞİYOR

Mevcut uygulamada özel bankalar EFT işlemi için 30 ila 300 TL arasında değişen komisyon alıyor. İsme gelen EFT, kasadan nakit çekildiğinde de 40 TL ücret isteniyor. Kamu bankaları da bin lira altı EFT için yaklaşık 20, üstü için ise 25 lira masraf talebinde bulunuyor. 

ÜCRETE DÜZENLEME

İnternet şubesinden yapılan EFT ücretlerinde de özel bankalar 3, kamu bankaları da 1 lira istiyor. Hesaptan isme yapılan havaleye 30 lira, hesaptan hesaba yapılandan da 20 lira alınıyor. Yapılan düzenlemelerle vatandaşı isyan ettiren EFT ücretleri aşağı çekilecek. Para aktarımında masrafların aşağı çekilmesiyle birlikte asker oğluna, üniversitedeki çoğuna para gönderen vatandaşın yükü da hafifleyecek.

5 MİLYON ŞİKAYET

Tüketici Kanunu'na muhalefet eden bankaların hukuksuz işlemlerine karşı yeni tedbirler alınacak. Hakem heyetlerine gelen 6 milyon başvurunun yaklaşık 5 milyonunu bankalara yönelik şikâyetler oluşturdu. Kredi koşulları, kredi kartı aidatları, kefalet sistemi gibi konularda gelen şikâyetler şube bazında da incelemeye alınıyor.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 6
  • ezgi 7 yıl önce Şikayet Et
    faiz yuvası bu haram çukurları kapatılsa, faizsiz sistemler devreye konsa ne güzel olur...insanların gizli gizli kanını içen bu bankalar dünyadaki lobilerin bel kemiği!
    Cevapla
  • Mustafa KORKMAZ 7 yıl önce Şikayet Et
    EFT ücreti ödemek istemeyenler, kuveyt türk te hesap açıp ister havale, ister EFT her yöne ücretsizdir
    Cevapla
  • SİNAN 7 yıl önce Şikayet Et
    Finansbank internet şubesi para transeferin 3 değil tam 7 lira masraf kesiyor
    Cevapla
  • Serkan d 7 yıl önce Şikayet Et
    Kamu bankasi ile calisiyorum. Surpriz yok uckagit yok kafam rahat
    Cevapla
  • AHMET 7 yıl önce Şikayet Et
    haber 7 çalışanlarını sevgi ve saygı ile selamlıyoruz. sizleri seviyoruz. taşeronun halini düşünün gerisi size kalmış.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle