Belgesiz işçiye 500 TL ceza! İşte kritik tarih

Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olma zorunluluğu 26 Mayıs’ta başlıyor.

Belgesiz işçiye 500 TL ceza! İşte kritik tarih
Belgesiz işçiye 500 TL ceza! İşte kritik tarih
GİRİŞ 03.05.2016 16:07 GÜNCELLEME 03.05.2016 16:40
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olma zorunluluğu 26 Mayıs’ta başlarken, bu tarihten itibaren tehlikeli ve çok tehlikeli 40 meslek dalında yeterlilik belgesi olmayanlar çalışamayacak. Denetimlerde çalışanlarına ait mesleki yeterlilik belgesi ibraz edemeyen işletmelere ise çalışan başına 500 TL ceza kesilecek.

'BELGELENDİRİLEN ÇALIŞAN SAYISI ÇOK AZ' 

Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun 2006 yılından bugüne kadar yaklaşık 50 bin kişiye belgelendirme yaptığını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilk tebliği ile zorunluluk getirilen inşaat, otomotiv, makine ve doğalgaz sektöründe yaklaşık 1 milyon kişinin çalıştığı düşünüldüğünde yapılan belgelendirmenin çok yetersiz kaldığını vurgulayan

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar şunları söyledi:  

"İlgili Kanun gereği, meslek lisesi ve meslek yüksekokulu diploması ile mesleki eğitimmerkezinden alınmış ustalık belgesi dışındaki tüm belgeler geçerliliğini yitirecektir. MEYBEM A.Ş., 2016 Şubat ayından itibaren tüm Türkiye’de yaklaşık bin belgelendirme yaptı. Bu belgelendirmelerin yaklaşık 200’ü Odamız aracılığı ile yapıldı. İşgücü piyasasının beklentiler doğrultusunda nitelikli işçiye sahip olması ve el yordamıyla sorunları halletmek yerine, sistemli bir şekilde yol almayı sağlayacak bu projenin sağlıklı bir şekilde yürümesi için bizler de elimizden gelen gayretle katkı sunmaya devam ediyoruz."

YORUMLAR 2
  • Cifci 7 yıl önce Şikayet Et
    Zaten işçi birde 500 ceza ne âlâ..
    Cevapla
  • VEDAT 7 yıl önce Şikayet Et
    benim mesleğim hamalcılık ben hamalcılık belgesini nerden talep edecem?
    Cevapla