İlk milli ödeme sistemi 'TROY' nasıl hayata geçecek?

Türkiye 'TROY' ile birlikte kartlı ödeme sistemlerinde yeni bir dönem başlattı. Peki ilk milli ödeme sistemi 'Troy' ne işe yarayacak? 'Troy' ödeme sisteminin ortaya çıkış amacı nedir? İşte ayrıntılar..

İlk milli ödeme sistemi 'TROY' nasıl hayata geçecek?
İlk milli ödeme sistemi 'TROY' nasıl hayata geçecek?
GİRİŞ 29.04.2016 12:00 GÜNCELLEME 29.04.2016 12:09
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye TROY ile birlikte ilk kez hayata geçirilecek olan bir sisteme adım atıyor. Kartlı ödeme sistemlerinde yeni bir dönem başlatacak olan TROY, Türkiye'nin milli ödeme sistemi olarak hayata geçirildi. Banka kartlarının ve kredi kartlarının sağ alt köşesinde yer alacak TROY logosu Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen bir sistem olması dolayısıyla önem taşıyor. 

TROY, 1 Nisan 2016 tarihi itibarıyla kullanıma hazır hale geldi. TROY logolu kartla ilk işlemi BKM Genel Müdürü Soner Canko tarafından gerçekleştirildi. Türkiye'nin 112 milyon banka kartı ve 59 milyon kredi kartı sayısı il Avrupa'da lider durumda bulunduğu bilgisini veren Canko, 2,2 milyon adet kart kabul noktası ile yılda 5 milyar adet işlem yapıldığını ve bu işlem hacminin 375 milyar dolar olduğunu ifade etti.

'TROY' ne anlama geliyor?

Canko, yaptığı konuşmada, TROY’un arkasında bankacılıktaki bilgi birikimi, deneyimi ve teknolojisi ile Türkiye'nin olduğunu belirterek, "Bu yüzden adımız 'Türkiye’nin Ödeme Yöntemi'nden geliyor. Türkiye'nin 'TR'si, ödemenin 'O'su ve 'Yöntemi'nin 'Y'sinden oluşan kısaltmayla ona 'TROY' adını verdik" diye konuştu.

'TROY' logolu kartlar nerelerde geçerli olacak?

Türkiye'de TROY logolu kartlarla 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren tüm POS, ATM, e- ticeret sitelerinde işleme hazır hale gelecek. Ayrıca yakın bir zamanda cüzdanlarda TROY logolu kartları görmeye başlayabiliriz.

Yerel kartlı sistem 'TROY' nasıl bir fayda sağlayacak?

Dünya ekonomilerinde önemli bir yere sahip olan kartlı ödeme sistemleri, ekonomilerin büyümesinde fayda sağlıyor.

-Kayıt dışı ekonomiyi önlüyor.

-Enflasyonu düşürüyor.

-İstihdam yaratıyor.

-Nakit para yükünden kurtarıyor.

Yerel ödeme sistemleri hangi ülkeler tarafından kullanılıyor?

Dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kullanılan yerel ödeme sistemi ülkelerin ekonomilerinin gelişmesine yardımcı oluyor. Yerel ödeme sistemlerine örnek olarak, Kanada'da kartların sağ alt köşesine Interac yazıyor. Bu üllkedeki bankaların bir araya gelerek sunduğu Interac logolu kartlarla yılda 5 milyar adet işlem yapılıyor. İşlemlerin ciro büyüklüğü 211 milyar dolar. İtalya'da Bancomat logolu 36 milyon kart var ve her yıl 1,3 milyar adet işlem yapılıyor. Güney Kore'de BC Card logolu kart var. Hindistan'da Rupay logolu kart var. Hindistan'da 3 yıl içerisinde 675 milyon adet kartın 250 milyonu RuPay logolu kart haline geldi. Tüm bu ödeme sistemlerini kendine örnek alan Türkiye'de de TROY logolu kartlar vatandaşın talebi üzerine ödeme işlemlerinde kullanılabilecek.

'TROY' için 10 banka ile anlaşma yapıldı. Peki TROY logolu kartlar yurt dışında kullanılabilecek mi?

TROY için tüm bankalar katkı verdi. 10 banka ile anlaşma yapıldı. Önümüzdeki dönemde her bankanın kendi takvimi içerisinde tüm bankalardan TROY kart alabileceksiniz. Ancak şimdilik sınırlı sayıda.

TROY ilk haliyle sadece yurt içinde kullanılabilecek. Ancak yerel ödeme sistemleri olan diğer ülkelerde de kartlar sadece yurt içinde kullanılabiliyor. Uluslararası dolaşımıyla ilgili yine her banka istediği uluslararası networkle anlaşma yapmak suretiyle, kartların arkasına o networklerin adını dizip kendi uluslararası kabul networklerini oluşturabilecekler. Her banka kendi marka, pazarlama, kampanya ve promosyon stratejisi içinde TROY'a özel çalışmalar yapacak.Kimi banka öğrencilere, kimisi emeklilere, kimisi çiftçilere, kimisi gençlere yönelik çalışacak.

Türkiye'deki ödemelerde TROY'un ne kadar etkili olması bekleniyor?

TROY, Türkiye'nin önde gelen markalarından birisi olacak. TROY'un hedefinde finansal okuryazarlığı, bankacılık yapmayan nüfusu yani nakitsiz ödemeler hedefliniyor. Bugün Türkiye'de tüketim harcamaların sadece yüzde 40'ı kartlarla yapılıyor. Yüzde 60'ı hala nakit dönüyor. TROY'un diğer markalarla rekabet etmek yerine yüzde 60 nakit dönen bir ekonomide bu oranı adreslemesi tek başına yeterli olacak. TROY lider markalardan birisi olması bekleniyor.

TROY ihraç edilecek mi?

30 Eylül 2015 tarihinden bu yana Avrupa'da 6 ülkede TROY tanıtıldı. Ve gelecek dönemde know-how ihracatının özellikle Afrika başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelere ihraç edilebilecek. 

YORUMLAR 1
  • mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    kahvelerde de geçicek mi yani? eğer küçük meblağlı işlemlerde de kullanılırsa (kuruyemiş,kahvehane vb.) kayıt dışı çok azalır. vergi kaçırılması gibi durumlar da bayağı düşer. güzel bir uygulama.
    Cevapla