Bakan açıkladı: Ucuz elektrik için yeni formül

Enerji Bakanı Albayrak, enerji fiyatlarını düşürüp tüketiciye ucuz elektrik sağlayacak 'yenilenebilir enerji'yle ilgili formülü açıkladı.

Bakan açıkladı: Ucuz elektrik için yeni formül
Bakan açıkladı: Ucuz elektrik için yeni formül
GİRİŞ 29.04.2016 10:19 GÜNCELLEME 29.04.2016 10:19
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Elektrik Piyasası Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifinin görüşüldüğü Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'na bilgi veren Bakan Albayrak, "Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları oluşturacağız. Burada yapılacak yatırımların yerli ekipmanla sağlanması amaçlanıyor. Yatırımların finansmanı için gerekli birim fiyat, bakanlık tarafından belirlenecek tavan fiyat üzerinden eksiltme suretiyle yapılacak yarışmayla ortaya çıkacak. Bu model ile yatırımların cazibesi artırılırken, fiyat yarıştırmasıyla marjinal maliyetler yakalanmış olacak ve tüketiciye daha ucuz enerji sağlanacak" dedi.

İŞTE BAKAN'IN AÇIKLADIĞI YÖNTEMİN DETAYLARI

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; Bakanlık Türkiye'nin uygun bölgelerinde 'Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları' belirleyecek.Yatırımcılar hiçbir bürokrasi yaşamadan bu alanlar içinde açılacak ihalelere katılacak. Bu alanlar 2, 3, 5 megavat değil, en az 3 bin megavatlık tesisleri barındıracak.

Yenilenilir enerji alanlarının altyapısı tıpkı sanayi OSB'leri gibi yatırımcının tesis yapmasına hazır hale getirilecek.İhalelerde yerli ekipman şartı aranacak. Bu, rüzgâr türbini ve güneş paneli gibi yenilenebilir enerji ekipmanları üreten dev enerji şirketlerini Türkiye'ye çekecek.Üretim burada yapıldığında ekonomiye katkı sağlanacak, know how oluşacak.

İhaleye katılacak firmalar bakanlığın belirlediği tavan fiyat üzerinden yarıştırılacak. Kazanan en düşük alım garantisi isteyen şirket olacak. Bu da elektrik fiyatlarının ucuzlamasına neden olacak.

YORUMLAR 1
  • Mizah 7 yıl önce Şikayet Et
    Lafla peynir gemisi yürüse idi ben ne gemiler yürütmüştüm :)
    Cevapla