Bir ülkeden daha Türkler'e çağrı

Kazakistan'dan Türk iş adamlarına yatırım çağrısı yapıldı.

Bir ülkeden daha Türkler'e çağrı
Bir ülkeden daha Türkler'e çağrı
GİRİŞ 25.04.2016 11:51 GÜNCELLEME 25.04.2016 11:51

Yurt dışında son yıllarda önemli atılımlarda bulunan Türk iş adamlarına bir çağrı da Kazakistan'dan geldi. Astana Uluslararası Finans Merkezi Başkanı Kayrat Kelimbetov, "Türkiye bizim Asya ve Avrupa piyasasına kapı açan stratejik ortağımızdır. Türk şirketleri, Kazakistan'ın tüm önce gelen sektörlerinde çalışabilirler" dedi.

TÜRK KONSEYİ KURULDU

Astana'da gelecek yıl yapılması planlanan EXPO Fuarı'na dikkati çeken Kelimbetov, etkinlikle Kazakistan'ın, Asya'nın önde gelen merkezlerinden biri haline gelmesini hedeflediklerini vurguladı. Kelimbetov, bu kapsamda Türkiye ve Kazakistan arasında yapılacak iş birliğiyle iki ülke ilişkilerinin daha ileriye taşınabileceğini söyledi.

Türkiye'nin, Kazakistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlatan Kelimbetov, liderlerin kararıyla Türkmenistan, Azerbaycan ve Kırgızistan'ı da içeren Türk Konseyinin kurulduğunu belirtti.

'İSTANBUL MALİ MERKEZ'

Bu konseyin siyasi, ekonomik ve kültürel yansımaları olduğunu dile getiren Kelimbetov, "Türkiye bölgesel iş merkezi, İstanbul ise mali merkezdir. Türkiye bizim Asya ve Avrupa piyasasına kapı açan stratejik ortağımızdır. İki ülkenin merkez bankaları ve ekonomi bakanlıkları sıkı bir iş birliği içinde. Türkiye'nin, çok güçlü finansal kurumları var ve onların bizim merkezde çalışmalarını isteriz." diye konuştu.

'TÜM ÖNDE GELEN SEKTÖRLERDE ÇALIŞABİLİRSİNİZ'

Türkiye ile iş birliği yapmak açısından büyük potansiyele sahip olduklarını belirten Kelimbetov, "Türk şirketleri, Kazakistan'ın tüm önde gelen sektörlerinde çalışabilirler. Önümüzdeki 2-3 yıl içinde ülkemizde büyük ölçekli özelleştirmeler yapılacak. Astana Uluslararası Finansal Merkezinin kurulmasının yanında, tarımsal ürünlerin işlenmesi ve sanayinin oluşturulmasına yönelik girişimler yapılacak." ifadelerini kullandı.

Türk iş adamlarının tecrübesinin, iki ülke arasında köprü oluşturduğuna işaret eden Kelimbetov, "Ben Türkiye ve Kazakistan için ortak iş birliği, yatırım, kültürel zenginlik diliyorum. Bizler, büyük Türk medeniyetin parçalarıyız. Bu yüzden, büyük Türk kültürüne özen gösterip geliştirmemiz gerekiyor." dedi.