'Amaçları Türk çeliğini engellemek'

Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Ekinci, ABD'li üreticilerin, Türk çeliğini engellemek için suçlamada bulunduklarını söyledi.

'Amaçları Türk çeliğini engellemek'
'Amaçları Türk çeliğini engellemek'
GİRİŞ 23.04.2016 14:15 GÜNCELLEME 23.04.2016 15:02
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Türk çelik firmalarının devlet desteği aldığı iddiasına ilişkin, "ABD'li yerli üreticilerin asıl gayesi dampingli malların girişini değil, bunu bahane göstererek tüm ithalatı engellemektir." açıklamasını yaptı.

ÇİN MALLARININ TÜRKİYE ÜZERİNDEN ABD'YE GİRDİĞİ İDDİASI

Birlikten yapılan açıklamada, ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi tarafından düzenlenen "Küresel çelik pazarı ve ABD piyasasına etkisi" toplantısında, ABD'li çelik sektörü temsilcilerinin Türkiye ve Çin'in dahil olduğu birçok ülke hakkında suçlamalarda bulunduğu belirtildi.

Açıklamada konuya ilişkin görüşlerine yer verilen ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Çin mallarının, ara mal olarak kullanılarak Türkiye üzerinden ABD'ye girdiğini belirten suçlamaları kabul etmediklerini vurguladı.

Türkiye'nin, ABD'den aldığı hurdanın bir kısmını nihai ürüne dönüştürerek ABD'ye ihraç ettiğini aktaran Ekinci, kalan kısmın ise iç piyasada ve diğer dış pazarlarda kullanıldığını kaydetti.

'TÜRKİYE'NİN ÖNÜ KESİLMEYE ÇALIŞILIYOR'

Ekinci, teşvikli ve dampingli Çin mallarından, yalnız ABD'nin değil, kendilerinin de şikayetçi olduğunu dile getirerek, "Çin'in ekonomik büyümesinin yavaşlamasıyla azalan iç talep nedeniyle aşırı üretim fazlasını dünya pazarlarına arz etmesi ve bunu yaparken Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarını hiçe sayması Türk çelik sektörünün üretim ve ihracatını da olumsuz etkilemektedir. Türkiye'de de Çin tehdidine karşı gerekli önlemlerin alınması için çalışmalar yürütüyoruz, ancak Çin bahane edilerek Türkiye'nin de önünün kesilmeye çalışılması ve haksız ihracat yapan Çin ile aynı potaya konarak itham edilmesi bizi oldukça rahatsız etmektedir." ifadelerini kullandı.

Türk çelik sektörünün kapasitesini artırması gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirten Ekinci, hatta dünya çelik sektörü koşullarına göre üretimde kısıtlamalara gidildiğine işaret etti.

Ekinci, Türkiye'nin üretim miktarından daha fazla tüketime sahip olduğuna dikkati çekerek, "Eğer teşvik alan ve damping yapan üreticiler olsaydık, üretimimizde kısıtlama yapmamıza gerek kalmazdı." değerlendirmesini yaptı.

'ŞUÇLAMALAR BAHANE'

Ekinci, Türk çelik firmalarının devlet desteği aldığını öne süren diğer suçlamayı da reddettiğine değinerek, şunları kaydetti:

"ABD'li üreticiler ve ABD Ticaret Bakanlığı temsilcileri, Türk çelik üreticilerinin ABD'ye ihracatlarının engellenmesi gerektiğine yönelik görüşlerini haklı göstermek için firmalarımızın devlet desteği aldıkları iddiasını ortaya atıyor. ABD'li yerli üreticilerin asıl gayesi dampingli malların girişini değil, bunu bahane göstererek tüm ithalatı engellemektir. Hatta Türkiye'nin ABD'den hurda ithal edip bunu işleyerek daha ucuza ihraç etmelerinin başka bir açıklaması olamayacağını dile getiriyorlar. Biz sektör firmalarımızın sonuna kadar arkasındayız. DTÖ kuralları çerçevesinde adil ticaret yapıyoruz."

Ekinci, Türk çelik sektörünün, Avrupa Kömür ve Çelik topluluğu (AKÇT) kuralları gereği devletten hiçbir surette destek almadığını vurgulayarak, "Nitekim yakın zamanda sonuçlanan sıcak haddelenmiş çelik CVD soruşturmasında incelenen her iki üreticimiz de tüm teşvik suçlamalarından aklandı ve ABD Ticaret Bakanlığı da çelik üretimine teşvik verilmediğini teyit etmiş oldu. Türk çelik sektörü olarak kendi sermayemizle büyüyoruz. Ürünlerimizi ABD'li tüketicilerin talebi dolayısıyla teknolojik ve verimli altyapımız, cüzi karlar ve rekabetçi fiyatlarla ihraç ediyoruz. Bu durum yerli üreticileri rahatsız ediyor. Bu nedenle haksız yere suçlanıyoruz." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 11
  • temiz bey 7 yıl önce Şikayet Et
    Aklı olan iş adamı işini ortadoğu ve arap ülkelerinde arar !
    Cevapla
  • Kayra keskin 7 yıl önce Şikayet Et
    şu incirlikten atın artık bu abd pisliğini
    Cevapla
  • Sıkıntı var 7 yıl önce Şikayet Et
    Çin yaklaşık 2 aydır kesinlikle hiç bir türke ticari veya bireysel vize vermiyor... Rus uçağı vurulduğundan beri bilginiz olsun
    Cevapla
  • Osmanlı38 7 yıl önce Şikayet Et
    obama putinden geri kalmazmış, yazıklar olsun. Suudi-Türkiye işbirliğinin taşlanması bu !!!
    Cevapla
  • murat 8 yıl önce Şikayet Et
    Tansu çiller AKÇT ye imza atarak çelik sektörünü öldürdü. 200 USD lik çelik 700 USD ye çıkmıştı bir anda. bence çelik üretimi artmalı. özellikle yüksek kalifiye çelik. silah sanayi açısından önemli. bunu silahlarımızda da kullanırsak abd bir halt edemez. ABD her zaman müttefik ayağı geçti ama düşmandır. Yahudi oyunu, dost göründüklerini harcamak için düşman göründüklerini de besletmek için yaparlar. İsrail suriye, abd iran, örnekleri gibi. ayrıca bakın içimizdeki solcu geçinenlerin tamamı abd işbirlikçisidir. İsrail suriye yıllarca golan tepeleri yüzünden savasmıstı güya ne oldu? esedin en buyuk müttefiki İsrail . rusya oraya israilin emriyle gidiyor. abd irana israilin emriyle gitti.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle