Kayıtdışına yakın takip

Maliye Bakanlığı, bu yıl kaçak akaryakıt, elektronik ticaret ve korsan yayınlarla etkin mücadeleye başlamaya hazırlanıyor.

Kayıtdışına yakın takip
Kayıtdışına yakın takip
GİRİŞ 03.04.2016 17:27 GÜNCELLEME 03.04.2016 17:28
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ile mücadelenin kapsamı genişletiyor. Bu kapsamda öncelikli olarak akaryakıttaki kaçakçılığı önlemeye yönelik yeni bir denetim modelin uygulanması planlanıyor.

İthalattan başlayıp rafineriden pompaya kadar benzin ve motorinin tüm süreçleri elektronik veri ortamına alınıyor.

Kaçak akaryakıta ilişkin tüm gelişmeler otomatik ortamda izlenebilecek. Aldığı ürün ile sattığı akaryakıt arasında fark oluşan istasyon veya dağıtım şirketini yazılım sistemi otomatik olarak ele verecek. Fiili envanter denetimlerinin yanı sıra bu dağıtım şirketleri kapsamlı vergi incelemesine alınacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte korsan yayın denetimi de yapılacak.

CİHAZLA TAKİP

Bu kapsamda 30 ilden başlamak üzere korsan yayın satan işyerlerine yönelik ortak denetim yapılması planlanıyor. Öncelikli olarak 10 adet karekod okuyucu cihaz ile 200 adet lazer şifre okuyucu cihaz illere gönderildi. Denetimlerde mükellefiyetin olup olmadığı ile geriye yönelik cezai uygulamaya bakılacak. Maliye Bakanlığı kaçak akaryakıtın önlenmesin yönelik yeni bir takip sistemi kurarak, risk odaklı bir modelle sistem çalışacak. Bakanlık, üretim ve ithalat bilgilerini alıyor. Dağıtıcıların ve istasyonların satış rakamları da belli. Hangi veriler birbiri ile uyuşmuyorsa yazılım sistemi otomatik olarak sinyal verecek.

“Kayıt Dışı Ekonominin Azaltılması Öncelikli Dönüşüm Programı” kapsamında kayıt dışı ekonominin boyutu ölçülerek, kayıt dışılığın yol açtığı etkiler araştırılarak envanter çalışması yapılacak.

E-TİCARETTE İNCELEME

Kayıtdışı ile mücadele kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) elektronik ticareti mercek altına alıyor. Bu kapsamda öncelikli olarak elektronik ticaretin izlenmesine yönelik mevzuat çalışmaları tamlanacak. Sanal POS ve EFT/havale verilerinin her bir işlem bazında detaylı olarak analiz edilmeye ve kullanıcıların mükellefiyet durumunun ve mükellef olanların beyanname uyumsuzluklarının tespitine ilişkin analiz işlemlerine başlanıldı. GİB'in faaliyet raporunda yer alan bilgilere göre kozmetik ürünlerin ve tıbbi cihazların izlenmesi için ürün takip sistemleri üzerinde çalışılmalar devam ediyor. Sistem yüzde 60 oranında tamamlandı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 2
  • Yunus 7 yıl önce Şikayet Et
    Belediyeler oyle rahata ve hazıra alıstılarki jepsi emlak vergisinden geciniyor ve hatta, her apartman altında acılan kacak tutun satanları bile denetlemiyor. resmen kacakcılık belediye eli ile yapılıyor. Artık sokaklarda yuruyemyoruz. her esnaf sokakları isgal etmis. tezgahlar sokaklarda. sokaklarda hersey satılıyor. 3 tekerlekli aranalarda, ama hersey.. hepsi illegal. hele mesai saati dısında binşerce seyrar illegal satıcı var ve hepsi devlet ve belediye gozu onunde oluyor. ortalık kayıt dısı dilenci dolu camiler. kıslalar, okul onleri, sokaklar. artık hiçbiryer guvebli degil. Her cadde, brandalı camekanlı illegal kayıt dısı lokanlaa sigara icme alanı olmus. ama heryer.
    Cevapla
  • Yunus 7 yıl önce Şikayet Et
    En buyuk kayut dısı emlak vergilerinde yapılıyor ve herkez sırtını emlak vergisine dayamıs durumda. bundan 10 yıl kadar once 25-30 tl vergi verilen yerler 500-600 tl yapıl dı ve belediye baskanlarının insafına bırakıldı ve bu paralar devlet kasasına tamamı girmiyor. beledye baskanları 8 cilindir arabalara biniyor. vergiyi devlete harcama yaptıktan sonra mahsup ediyor ve parayı kullanıp carcur ediyor. Halka zulm yapılıyor. O para haramdır. genelde haram para yiyorlar. Ulkede bela eksik olmuyor.
    Cevapla