Bakan Soylu'dan 'ilaç krizi' açıklaması

Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, SGK ve eczaneler arasında yaşanan protokol kriziyle ilgili açılama yaptı.

Bakan Soylu'dan 'ilaç krizi' açıklaması
Bakan Soylu'dan 'ilaç krizi' açıklaması
GİRİŞ 29.03.2016 12:04 GÜNCELLEME 29.03.2016 12:05

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, SGK ve eczaneler arasında 31 Mart'ta sona erecek olan protokolle ilgili tekliflerini Türk Eczacılar Birliği'ne (TEB) sunduklarını belirterek; yarın muhtemelen tekrar biraraya gelecek olan tarafların uzlaşacağını düşündüğünü söyledi.

SGK ile eczaneler arasındaki mevcut sözleşme 31 Mart'ta sona erecek. Eczaneler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan talep ettikleri iyileştirmelerin hayata geçirilmemesi halinde yeni sözleşme imzalamayacakları ve SGK reçetelerini karşılamayacakları uyarısında bulunmuştu.

Eczanelerin taleplerinin başında, reçete başına hizmet bedellerinin artırılması ve satış hasılatı baremlerinin yeniden düzenlenmesi bulunuyor.

SGK Yüksek Danışma Kurulu toplantısı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Soylu, "Birçok taleple karşı karşıyayız. Makul talepler var ve bunları zaten karşılayacağız. Bunları karşılamama noktasında bir değerlendirmemiz söz konusu değil" dedi ve ekledi:

"Elbette ki onların talepleri var. Bizim de yapabileceklerimiz, kısıtlarımız var. Tüm bunların içinde bir noktada uzlaşacağımızı düşünüyoruz... Çok makul bir çalışma dönemi geçirdik, makul bir şekilde sonuçlanmasını bekliyoruz."

TEB'e sundukları teklifin ardından, muhtemelen yarın tarafların biraraya gelip yeniden konuşacağını belirten Soylu şöyle devam etti:

"Eczacılarımızın bizi de anlayışla karşılamasını istiyorum. Çok önemli bir dönemden geçiyoruz. Bütçemizin kendi adına kısıtları söz konusu. Bütün bu bütçe dengelerimiz içinde EKK ile eczacılarımızın talepleri ve kendi değerlendirmelerimiz üzerine yaptığımız bütün tartışma ve değerlendirmelerden ancak böyle bir sonuç çıktı. Ama yarın tekrar eczacılarla biraraya geleceğiz, problem yaşanacağını zannetmiyorum."

Eczacılara majistral (el yapımı) ilaçlarla ilgili sundukları teklifin onların istekleri ile uyumlu hale getirildiğini belirten Soylu, hizmet bedellerinin de iki katına çıkarılmasını teklif ettiklerini söyledi.

Soylu, "Daha az cirolu eczanelere daha yüksek bir katkı, daha yüksek cirolu eczanelere daha az katkıyla bir denge kurmaya çalıştık" dedi.

Soylu'nun verdiği bilgiye göre; EKK'da alınan karara göre, eczacıların aldığı hizmet bedeli 400,000 liraya kadar cirolu eczanelerde reçete başına 0.75 TL'den 1.5 TL'ye, 400,000-700,000 TL cirolu eczanelerde 0.75 TL'den 1.5 TL'ye, 700,000-900,000 TL cirolularda 0.25 TL'den 0.50 TL'ye, 900,000-1.5 milyon TL arası eczanelerde de 0.25 TL'den 0.40 TL'ye çıkarılacak.