İzmir'den Midilli'ye vapur seferi

2017 yılının ortalarında, Midilli-İzmir arasında seferlere başlanılması planlanıyor.

İzmir'den Midilli'ye vapur seferi
İzmir'den Midilli'ye vapur seferi
GİRİŞ 28.03.2016 14:36 GÜNCELLEME 28.03.2016 14:36

İzmir Valisi Mustafa Toprak, "Türkiye ile Yunanistan arasındaki siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerin hem nitelik hem de hacim olarak gelişmesi, diyalog ve işbirliğinin ürünüdür." dedi.

Toprak, Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosluğu ve İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesince düzenlenen "Türkiye-Yunanistan Deniz Turizmi ve Yatırımları Forumu"nun açılışında, son yıllarda yeni bir döneme giren Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi için çeşitli çalışmaların yapıldığını söyledi.

'Atılan imzalar çok önemli'

İki ülke arasında sıklaşan ziyaretlerin, ilişkilerin geliştirilmesi açısından somut adımlar atılmasını sağladığını kaydeden Toprak, şöyle konuştu:

"Türkiye ile Yunanistan arasındaki siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerin hem nitelik hem de hacim olarak gelişmesi, diyalog ve işbirliğinin ürünüdür. Özellikle Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın 8 Mart'ta İzmir'de düzenlediği toplantı ile iki ülke arasındaki son ziyarette özellikle ulaşım ve turizm başta olmak üzere atılan imzalar ikili ilişkiler açısından çok önemli. Bu işbirliğinin Ege'nin her iki yakasında yaşayanlar tarafından da memnuniyetle karşılandığını biliyoruz."

Midilli-İzmir seferleri

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da Türkiye ve Yunanistan'ın tarihini ve denizini birlikte tanıtması gerektiğini belirterek, Ege Denizi'nde barışın tesis edilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye ve Yunanistan'ın 3-4 senedir yaşanan mülteci krizinden en fazla etkilenen ülkeler olduğunu vurgulayan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Turizm ve deniz ticaretinde birlikte yapacağımız çalışmalar çözülmez gibi görünen Kıbrıs sorununun da giderek çözüme doğru yaklaşmasında çok büyük adım olacaktır. 2016 yılında yaşanan mülteci süreci ve bölgemizdeki sıkıntılar dayanışma yapılarak çözülecektir. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bir çalışmamız var. Belki 2016 için söz vermiyorum ama 2017'nin ortalarından başlayarak hızlı deniz ulaşım araçlarıyla Midilli-İzmir arasında seferlere başlamayı düşünüyoruz. Bunu da buradan müjdelemek isterim."

Türk denizciliğini değeri

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli ise Türk denizcilik sektörünün 2015'te 4,5 milyar dolarlık brüt değere ulaştığını kaydetti.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin de hızla arttığına değinen Şevli, "Bu rakamı artırmak ve ülkeler arasındaki ticareti geliştirmek için yeni projeler üretmemiz gerekiyor. Bu toplantının Türkiye-Yunanistan deniz ilişkilerinde yeni bir dönemin habercisi olacağını düşünüyorum" dedi.

Toplantıya, Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Kuriakos Loukakis de katıldı.