Taksicilerin 'ikiz plaka' isyanı

İstanbul'da özellikle ikiz plaka yöntemiyle korsan taksicilik yapan kişiler, taksici esnafını zor durumda bırakıyor.

Taksicilerin 'ikiz plaka' isyanı
Taksicilerin 'ikiz plaka' isyanı
GİRİŞ 24.03.2016 11:27 GÜNCELLEME 24.03.2016 11:27
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Son zamanlarda özellikle ikiz plaka yöntemiyle artış gösteren korsan  taksicilik,İstanbul'daki taksici esnafını zor durumda bıraktı. Kent genelinde  sayıları artın ikiz plakalı taksiler nedeniyle, esnafın kazancı yüzde 25 azaldı.

Öyle ki geçen yıl aylık kira geliri 7,5-8 bin lira olan taksi  plakaları, 5-6 bin liraya kadar düştü. Bu nedenle daha önce yevmiye usulüyle  çalışmak isteyen taksi şoförleri, kazançları düştüğü için maaşla çalışmak  istiyor.
 
Taksi plakası alım satımı yapan Gürsoy Atlı, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, korsan taşımacılığın taksi plakası sahiplerini zor durumda  bıraktığını belirterek, Oto Center’da 6 bin adet kiralık taksi plakası olduğunu  anlattı.
 
Atlı, şunları kaydetti:
 
"Elimizdeki taksi plakalarını kiraya vermekte güçlük çekiyoruz. Çünkü,  korsan taksicilik, kazancımızı yüzde 25 düşürdü. İstanbul’da yüzlerce ikiz  plakalı taksi  bulunuyor. Bunlar, taksileri plakalarıyla kopyalıyor. Bazı  sahtekarlar, aracın şasi numarasını bile kopyalıyor. Bunlar, hem esnafın malına  ortak oluyor hem de cebindeki paranın çıkmasına neden oluyor. Çünkü, köprüden  kaçak geçince, kırmızı ışıkta geçince, hız sınırını ihlal edince cezalar asıl mal  sahibine gidiyor. Hatta, birine vurup kaçtığında, asıl plaka sahibi mahkemelerde  sürünüyor. Biz de zaten bunların varlığından ancak öyle haberdar oluyoruz."
 
İnternet üzerinden müşteri bulma ve K1 belgesiyle taşımacılık yapma  gibi yeni yöntemlerle de korsan taksicilik yapıldığını ifade eden Atlı, bu  durumun taksici esnafını olumsuz etkilediğini kaydetti.
 
Devlet de zarar görüyor
 
Korsan taksiciliğin sadece kendilerine zarar vermediğini, vergi kaybı  nedeniyle korsan taksicilerin devlete de zarar verdiğini dile getiren Atlı, bir  taksi plakası sahibinin kuyumcudan daha çok vergi ödediğini, bu nedenle  yetkililerin vergisini ödeyen esnafı sahtekarlara karşı koruması gerektiğini  bildirdi.
 
Gürsoy Atlı, şöyle devam etti:
 
"Esnaf odamızın sorunlarımızı iletmekte yetersiz kaldığını  düşünüyoruz. Örneğin ikiz plaka yöntemiyle korsan taksiciliğin geldiği noktayı,  devlet bilemez. Karşımızda şasi numarasını bile kopyalayan sahtekarlar var. Esnaf  odamız, ‘bizim denetim yetkimiz yok’ deyip kestirip atıyor. Temsilci olarak  mağdur olan arkadaşlarımızın durumlarını raporlayarak, başta büyükşehir  belediyemize ve emniyete bildirmelidir. Taksilere yönelik denetimler detaylı  olarak yapılmalıdır. Motor numarasına da bakılmalıdır."
 
"19 aydır zam alamadık"
 
Esnafın zaten zor bir süreç yaşadığını kaydeden Atlı, "Yüksek  fiyatlara ulaşan zorunlu trafik sigortası poliçeleri ve otomobil fiyatları gibi  bir çok konuda esnafımız zor durumda. Üstelik, 19 aydır taksimetrelerimize zam  alamadık. Bütün bunların yanında özellikle ikiz plakalar bizi bitirdi. Eskiden  şoförler yevmiyeyle çalışmak istiyordu ama şimdi maaş istiyor. Çünkü, maaşını  çıkaramıyor. Mal sahibi ya maaş veriyor ya da yevmiyesini çıkaramayan şoför, bir  hafta sonra taksinin anahtarını bırakıp gidiyor. Taksilerde çalıştıracak şoför  bulamıyoruz" diye konuştu.
 
Atlı, esnafın ayakta kalması için korsanın önüne geçilmesi gerektiğini  vurgulayarak, sözlerini "Ya taksimetrelere acilen zam yapılmalı ya da taksilerin  ÖTV’den muaf tutulması gerekiyor" diye tamamladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • ozkan 8 yıl önce Şikayet Et
    ülke dingonun ahırı gibi. yıllardır ikiz plakalı taksiler söylenir durur ama devlet yıllardırda tedbir almıyorsa alamıyorsa yazıklar olsun.
    Cevapla
  • medetres 8 yıl önce Şikayet Et
    Ben akıl vereyim bari takın her taksiye bir chip 18.000 adet taksi plakası mevcut bunu da beceremiyorsanız zaten bırakın gidin
    Cevapla