Türkiye'den Hazar hamlesi

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kazakistan'da, Hazar Koridoru hakkında bilgi verdi.

Türkiye'den Hazar hamlesi
Türkiye'den Hazar hamlesi
GİRİŞ 12.03.2016 15:47 GÜNCELLEME 12.03.2016 15:47
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, yakın coğrafyada insani krizler ve iç savaşlar yaşanırken, Türkiye’nin öneminin daha da arttığını belirterek, "Türkiye’nin büyümesi ve güçlü olması demek, yakın ve uzak coğrafyasının da istikrara kavuşması demektir" dedi.

Türkiye-Kazakistan Hükümetler Arası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 9'uncu dönem toplantısı Ekonomi Bakanlığında yapıldı.

Türkiye'nin çevresinde olan her türlü ekonomik ve jeopolitik sıkıntılara rağmen beklentilerin daha da üzerinde bir büyüme performansı sergilediğini, küresel krizin ardından kesintisiz olarak 24 çeyrek yüzde 5,1 ortalamayla büyüdüğünü belirten Elitaş, ortak kültürel bağlara sahip ülkelerle ekonomik ilişkileri geliştirmeyi dış politikanın ana hedeflerinden biri haline getirdiklerini, Kazakistan'ın da bu politikalarda özel bir yeri bulunduğunu kaydetti.

Kazakistan’ın dinamik ekonomisini, gerçekleştirdiği büyük reform ve atılımları büyük bir memnuniyetle izlediklerini vurgulayan Elitaş, "İnşaallah, ülkelerimiz karşılıklı iş birliği içerisinde daha güçlü bir refah alanı inşa edeceklerdir" görüşüne yer verdi.

Kazakistan'la ticaret geriledi

İki ülke arasındaki ticaretin, son yıllarda yaşanan küresel ve bölgesel ekonomik krizlerden ciddi anlamda etkilendiğini ifade eden Elitaş, 2015’teki toplam ticaret hacminin yüzde 37,6 oranında azalarak 2,1 milyar dolara gerilediğini bildirdi. Türkiye'nin Kazakistan'a ihracatının yüzde 23 oranında azalarak 750 milyon dolar, ithalatının da bir önceki yıla göre yüzde 43 düşüşle 1,4 milyar dolar olduğunu kaydeden Elitaş, şöyle devam etti:

"Ticaret rakamlarımızdaki bu geriye gidişi ortadan kaldırmak ve Kazakistan’ın bayrağındaki kartalın güneşe doğru yükselişindeki gibi ekonomik ve ticari ilişkilerimizi kanatlandırmak için çok çalışmamız gerektiği açıktır. Kazakistan ekonomisinde son yıllarda yaşanan gelişmeler ile Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev’in ortaya koymuş oldukları 2050 stratejisi, ikili ticaretimizin artırılması yönündeki hedefimizle de benzerlik arz ediyor. Ticaretimizin artırılması amacıyla birçok alanda iş birliği yapmamız gerektiği açıktır. Bu doğrultuda, ilk aşamada Yatırımlar ve Hizmet Ticareti Anlaşması imzalayarak işe koyulmamız gerektiğine inanıyorum."

Hazar Koridoru projesi

Kazakistan’da, Türk müteahhitlik firmalarınca bugüne kadar yaklaşık 20,9 milyar dolar tutarında 473 proje yapıldığını anlatan Elitaş, müteahhitlik firmalarının Kazakistan’a bundan sonra da güzel eserler kazandırabilmesinin ortak arzuları olduğunu, Astana’nın ev sahipliğindeki Expo 2017 çerçevesindeki projelerde Türk firmalarının imzasının olmasının kendilerini gururlandırdığını söyledi.

Ulaştırma projelerine de değinen Elitaş, "Hazar Denizi'nin iki yakasında Ro-Ro seferleriyle ülkelerimizi birbirine bağlayacak Hazar Koridoru Projesi'nde Kazakistan ile yakın çalışma içindeyiz. Böylece Türk dünyasının ticaret ve lojistik anlamında da kenetlenmesine vesile olacağız" dedi.

Kazakistan’ı Avrupa’ya ve Türkiye’ye bağlayan en kısa ulaştırma hattı haline gelmesi beklenen Hazar Koridoru'nun etkin şekilde kullanılabilmesi için Aktau Limanı'nın mevcut kapasitesinin genişletilmesi ve modernize edilmesinin bir zaruret haline geldiğini dile getiren Elitaş, buna ilişkin çalışmalarda, yeterince deneyim sahibi olan Türk firmalarının her türlü görevi üstlenmeye hazır olduğunu da kaydetti.

KEK Protokolü

Türkiye-Kazakistan KEK Protokolü'nde ticari ve ekonomik ilişkiler, yatırımlar, sanayi, bankacılık, ulaştırma, tarım, sosyal güvenlik, eğitim, sağlık, çevre ve turizm başlıklarında ileriye dönük somut adımları içeren konulara yer verildiğini anlatan Elitaş 2 ülke arasında "Hizmet Ticareti ve Yatırım Anlaşması" imzalanması için çalışmalara başlama yönünde karşılıklı iradenin ortaya konduğunu bildirdi.

Türkiye ile Kazakistan arasında mevcut " Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması"nın güncellenmesine ilişkin müzakerelerin sonuçlandırılması için de anlaştıklarını bildiren Elitaş, "Bu durum, müteşebbislerimizin Kazakistan’a yatırımlarını daha fazla güvenle yönlendirmelerini sağlayacak önemli bir adımdır. Sayın Nazarbayev’in nisanda yapılması planlanan ziyareti vesilesiyle Yeni Sinerji Ortak Ekonomi Programı 2016-2020 Dönemi Eylem Planı’nı da, İnşaallah ziyaret sırasında imzalayacağız" ifadelerine yer verdi.

'Ulaştırma ve tarım öncelikli konularımız'

Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanı Aset İsekeşev de iki ülke arasındaki iş birliğinin daha da artırılması gerektiğini vurgulayarak, bu anlamda yatırımlar ve sanayi alanında önemli fırsatlar olduğunu dile getirdi.

Kazakistan'ın dünyada büyük bir yatırım merkezi olması için çalışmalar yapıldığını ve çok ciddi bir özelleştirme programı başlayacağını anlatan İsekeşev, ulaştırma, tarım gibi konuların da öncelikli alanlar olduğunu, bu alanlarda Türk partnerlerle birlikte çalışmak istediklerini söyledi.

Türkiye ile Kazakistan Karma Ekonomik Komisyonunun yılda bir kez toplanmasının bugünkü şartlara cevap vermediğini savunan İsekeşev, heyetler arası daha sık görüşmeler yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından iki bakan KEK protokolünü imzaladı.

YORUMLAR 1
  • doğrucu davut 8 yıl önce Şikayet Et
    nedense bizim insanımız bu tarz haberleri okuyup altına yorum yapmaz :( ne acı değil mi?
    Cevapla