Vizesiz AB ile 2 milyon turist hedefi

AB ile Türkiye arasındaki vize muafiyetinin yürürlüğe girmesiyle, Türk ve Yunan turist sayısında iki taraflı artış bekleniyor.

Vizesiz AB ile 2 milyon turist hedefi
Vizesiz AB ile 2 milyon turist hedefi
GİRİŞ 10.03.2016 14:24 GÜNCELLEME 10.03.2016 14:24

Türkiye ve Yunanistan başbakanları arasında İzmir’de düzenlenen zirvede alınan vize muafiyeti kararının uygulanmaya başlamasıyla, turist sayısının karşılıklı olarak 2 milyona ulaşması hedefleniyor.

Kapıda ücret hala caydırıcı

İki kıyı arasında turizm ve deniz taşımacılığı yapan firmalardan derlenen bilgilere göre, turizm faaliyetleri, iki kıyı arasında yeşil pasaporta vize uygulamasının kaldırılması, Yunanistan’ın günübirlik vize ve kapıda vize kolaylıkları getirmesiyle hareketlendi. Yunanlıların ekonomik kriz döneminde pazar alışverişi için dahi 5-10 mil uzaklıktaki Ege kıyılarına gelmesi, Türklerin tatil için Yunan adalarını tercih etmesi, 2 ülke arasındaki turist sayısını arttırdı.

Çeşme-Sakız, Ayvalık-Midilli ve Bodrum-Kos arasındaki düzenli seferler, turizm hareketliliğine katkı sağladı, son yıllarda iki ülkeden büyük turizm şirketleri kruvaziyer gemiler de işletmeye başladı.

Kapıda vize kolaylığına rağmen vize alımı için ödenen bedelin caydırıcı olabildiğine dikkati çeken turizmciler, haziran ayında vizelerin kalkması halinde turizmde de yeni bir hedeflere ulaşılabileceğini belirtiyor.

'Türkler 8'e katlandı'

Deniz Ticaret Odası Düzenli Sefer Yapan Gemiler Komisyonu Başkanı Ahmet Subay, birkaç yıl öncesinde Türkiye tarafına doğru olan turizm hareketinin tersine döndüğünü, adalara geçen Türk sayısının 7-8'e katlandığını ifade etti.

Yunanistan'ın yaşadığı kriz sonrası fiyatlarda çok ciddi düşüşler yapıldığını, oteller, restoranlar ve marinalarda yüzde 30-50 arası indirimlerin de Türk turisti cezbettiğini dile getiren Subay, fiyatların yeniden yükselmeye başlamasına rağmen bu ilgide azalma beklemediklerini dile getirdi.

'Eskiden Türkçe kelime duyamazdınız'

"Eskiden adalara geçtiğinizde Türkçe kelime duyamazdınız. Artık sizi kapıda 'Hoşgeldin komşu' diye karşılayan otel ve restoran sahipleri var” diyen Subay, Yunanistan’daki ekonomik krizlerin adalarda çok fazla hissedilmemesinde Türk turistlerin yaptığı katkının büyük olduğuna inandıklarını belirtti.

Subay, "Bu sezon vizelerin kalkması halinde yolcu sayısında yüzde 15-20 artış olur. Ancak gelecek yıllarda bu sayılar katlanarak artar. Ayvalık'tan Alanya'ya uzanan kıyı şeridindeki 9 limandan 30 gemi Yunan adalarına sefer yapıyor. Yaklaşık rakamlara baktığımızda düzenli seferlerin en yoğun olduğu Çeşme, Ayvalık ve Bodrum’da yolcu sayısının 600 bine yakın olduğunu söyleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Yunanistan’a giden toplam Türk turist sayısının bu yıl 1 milyonu aşmasının hedeflendiğine işaret eden Subay, bu hedefe uygun olarak yeni şirketler ve gemilerin bu yıl seferlere başlayacağına işaret etti.

Dev gemiler de pazara girdi

Yunan adalarına gitmek isteyen Türklerin diğer seçeneği olan kruvaziyer turlarına ilgi de her geçen gün artıyor.

Türkiye kıyıları ve Yunanistan adaları arasına sefar yapan biri Türk diğeri Yunan 2 firma bulunuyor. Türk turistlere vizesiz Yunan adaları imkanı tanıyan ETS Turizm'in Kruvaziyer Departmanı Müdürü Ahmet Yazıcı, kruvaziyer turlarla geçen yıl 40 bin kişinin Yunan adalarına gittiğini kaydetti.

Türkiye'in Yunan adaları turlarına duyulan ilgi sayesinde kruvaziyer pazarının en hızlı büyüyen ülkesi olduğuna dikkati çeken Yazıcı, "Turlar vizesiz olarak gerçekleştiği için yoğun bir talep var. Tüm gemilerimiz tam dolu kalkıyor. Vizelerin kalkması destinasyonları farklılaştıracaktır. Yunan adalarına düzenlenen kruvaziyer turlarında bu yıl 50 bin turistin üzerinde bir hareketlilik bekliyoruz" dedi.