Akkuyu ne zaman devreye giriyor?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yamaç, Akkuyu Nükleer Santrali hakkında bilgi verdi.

Akkuyu ne zaman devreye giriyor?
Akkuyu ne zaman devreye giriyor?
GİRİŞ 08.03.2016 14:44 GÜNCELLEME 08.03.2016 17:37
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç, Akkuyu Projesi'nde ise ilk reaktörün 2022'de devreye alınacağına inandığını bildirdi.

Yamaç, 3. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi'nde, Türkiye'nin nükleer projelerini değerlendirdi.

Çalışmalara bu yıl başlanıyor

Akkuyu Projesi anlaşmasının 2010'da imzalandığını anımsatan Yamaç, "Bu yıl içinde sınırlı çalışma izni alınması durumunda, nükleer güvenlikle ilgili olmayan binaların inşaatına başlanacak. Akkuyu'da ilk ünitenin de 2022'de devreye alınacağına inanıyorum. Sinop ile ilgili olarak da zemin etüd ve fizibilite çalışmaları devam ediyor. ÇED ile ilgili data toplama çalışmaları da sürüyor. Sinop Nükleer Santral Projesi kapsamında, hükümetler arası anlaşmaya baktığınızda ise ilk ünitenin 2023'te devreye alınacağını söyleyebilirim" diye konuştu.

'Türkiye'de yapılmasın da nerede yapılsın?'

Türkiye'nin doğalgazın yüzde 98'ini, petrolün ise yüzde 92'sini ithal ettiğini belirten Yamaç, şöyle konuştu:

"Türkiye'de nükleer santraller yapılmasın da nerede yapılsın? Dünyada 31 ülkede nükleer santral var. Bu ülkelerden 7'si net enerji ihracatçısı. ABD'de 99 santral var, 5 santralin inşaatına da devam ediliyor. Fransa elektriğinin yüzde 77'sini nükleer santrallerden karşılıyor. Tabii bizim karşımıza çıkartılan iki tane örnek var. Almanya ve Japonya. Almanya bugün halen elektriğinin yüzde 15'ini nükleerden karşılamaktadır, kapattıkları ömrü dolan santrallerdir. Japonya ise Fukuşima'dan sonra doğal olarak nükleer santrallerini kapatıp sıkı güvenlik değerlendirmesinden geçirdi. Son dönemde Japonya bile 4 nükleer reaktörü işletmeye aldı."

'Aynı amaç için burdayız'

Westinghouse Elektrik Şirketi Kıdemli Başkan Yardımcısı Jeff Benjamin de Westinghouse'un Türkiye'de yapılması planlan 3. Nükleer Projesi yarışında Çinli SNPTC ile yer aldıklarını ifade ederek, son derece güçlü finansal ortakları bulunduğunu ve ABD hükümetinin desteğine sahip olduklarını söyledi.

Türk firmalarıyla çalışma geleneğine sahip olduklarını vurgulayan Benjamin, "Türk tedarik zincirine katılımda avantajlar görüyoruz. Dolayısıyla Türk şirketleri bu projeleri olabildiğince lokal olarak gerçekleştirmeye devam edecekler. Hepimiz aynı amaç için buradayız. Güvenilebilir nükleer enerjiyi Türkiye'ye nasıl getiririz konusunda çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Engie, Sinop Nükleer Santral Projesi Ekip Lideri Heiiki Pudas ise Türkiye’nin enerji stratejisini ve ekonomisini geliştirmek istediğinin farkında olduklarını belirterek, "Türkiye’nin daha fazla söz sahibi olmak istediğini biliyoruz. Sinop’ta kurmayı planladığımız tesis, ekonomik olarak ülkeye faydalı olmasının yanı sıra tedarik zinciri ve istihdam konusunda da tüm Türkiye’ye katkı sağlayacaktır" ifadesini kullandı.

YORUMLAR 5
  • mayk 8 yıl önce Şikayet Et
    yuh ya 2022 ne demek arkadasım hızlandırılsın 2018 e bitsin adamlar istese 1 senede bitirir
    Cevapla
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    kardeş dereye santral kurmuyorsun biliyorsun demi :D
    Cevapla
  • sereflikochisar.06 8 yıl önce Şikayet Et
    fransa akkuyu nukluyerin makinesinde calistim su an alternator hala fabrikada bekliyor. Ruslar bekletiyor . turkiye gercekten buyuk bir ulke oldugunu bir daha ispatlamis oldu.. Gercekten Turkiyeye 4 ten fazla nukleer santral gerekiyor
    Cevapla
  • faruk 8 yıl önce Şikayet Et
    rusyaya yaptırın o santralleri adamlar istedikleri an patlatsın mılyonlarca ınsan ölsün turkıyede
    Cevapla
  • avşarelleri sarız 8 yıl önce Şikayet Et
    biz abad batı yada israel in peyki olamayız ...Ey şerefli bir milletin necib evladları geç bile kaldınız biran önce santrallerimizi çalıştırınnn...
    Cevapla