Sanayi üretimi açıklandı

Sanayi üretimi Ocak ayında artış gösterdi.

Sanayi üretimi açıklandı
Sanayi üretimi açıklandı
GİRİŞ 08.03.2016 10:12 GÜNCELLEME 08.03.2016 11:01
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,6, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki aya göre yüzde 1 arttı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. 

Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, ocakta bir önceki aya göre yüzde 1 artış gösterdi. 

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 artış kaydetti. 

Öte yandan, arındırılmamış sanayi üretim endeksi, ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3 arttı.

Artan ve azalanlar

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, ocakta bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,2, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,1 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,5 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında, bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 4,3 ile dayanıksız tüketim malı imalatı, en yüksek düşüş ise yüzde 23,8 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında görüldü.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, söz konusu dönemde en yüksek artış yüzde 67,5 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu artışı yüzde 36,8 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı ve yüzde 11,8 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı takip etti.

Bu alanda en yüksek azalış ise yüzde 23,8 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında oldu. Bu düşüşü yüzde 10,4 ile tütün ürünleri imalatı ve yüzde 6,3 ile motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı izledi.

Beklentiler 

AA Finans "Sanayi Üretimi Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistler, ocakta arındırılmamış sanayi üretim endeksinde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,15 artış bekliyordu. 

Ekonomistler, söz konusu ayda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık yüzde 4,45 artacağını, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise aylık bazda yüzde 1,03 düşeceğini tahmin etmişti.

YORUMLAR 3
  • samii 8 yıl önce Şikayet Et
    Chp li vekil çıkmış halt tv de sanayi bitti diyordu.
    Cevapla
  • Sanayici 8 yıl önce Şikayet Et
    Sanayi mi artmış hangi sanayi.ülkenin nitelikli ihracatı %3,5 orta nitelikli ihracatı %34 geri kalan ıvır zıvır daha ne konuşuyorsun.Bunun adına da sanayi diyorlar.
    Cevapla
  • uğuralp 8 yıl önce Şikayet Et
    şaka mı bu ?
    Cevapla