YHT için Siemens de devrede!

Siemens, Türkiye'deki yüksek hızlı tren ihalesine talip olduğunu açıkladı.

YHT için Siemens de devrede!
YHT için Siemens de devrede!
GİRİŞ 07.03.2016 17:42 GÜNCELLEME 07.03.2016 17:53
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Siemens'in ulaştırma birimi ülke bölüm direktörü Cüneyt Genç, şirketin 80 adetlik yüksek hızlı tren (YHT) seti alım ihalesine teklif vermeye istekli olduğunu söyledi.

Ulaştırma Bakanlığı'nın, bu yıl ortasında 80 adet yüksek hızlı tren (YHT) seti alım ihalesi yapması bekleniyor. 

İhaleye katılmak isteyen şirketlerin Türkiye'den bir ortak bulması ve üretimi Türkiye'de kuracakları tesiste yapmaları gerekiyor.

Gebze'ye fabrika kuruldu

TCDD 2013 yılında Siemens'ten yedi adet hızlı tren seti almıştı. Bu satın almayla Türkiye hızlı tren pazarına giren Siemens, bir aracı teslim ederken, kalan altısını bu yıl içinde teslim etmeyi öngörüyor.

İhaleyi alan şirketin üretim tesisi kurması gerektiğini ancak Siemens'in bundan bağımsız olarak Gebze'de tramvay fabrikası kurduğunu ifade eden Genç, "Bu fabrikayı herhangi bir ihalenin ön şartı olarak değil, kendi inisiyatifimizle karar alarak kurduk" dedi.

Siemens geçen yıl 30 milyon euro yatırımla kurmaya başladığı tramvay fabrikasının 2017 sonuna doğru üretime geçmesini hedefliyor.

Ulaştırma Bakanlığı şu ana kadar aldığı hızlı tren setlerini İstanbul-Ankara ve Ankara-Konya hatlarında kullanıyor. Yüksek hızlı tren ağının yaygınlaşmasıyla birlikte programda 106 tane daha hızlı tren setinin alınması, 80 adetinin ihalesinin ise yıl ortasında yapılması bekleniyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ihalenin değerinin 5-6 milyar doları bulabileceğini ifade etmişti.

3 şirket katılıyor

Şu ana kadar üç şirket ihaleye katılacağını açıkladı. İspanyol Patentes Talgo Tümosan ile, Kanadalı Bombardier Bozankaya ile ihaleye katılacağını açıklarken, Fransız Alstom henüz yerli ortağını açıklamadı.

Türkiye YHT alım ihalesine koyduğu ortak üretim ve belirli oranda yerli malzeme kullanım şartıyla teknoloji üretebilen bir endüstri kurmaya da çalışıyor.

Türkiye'nin dünya üzerinde bu tür hedefleri olan birkaç ülke arasında bulunduğunu ifade eden genç, "Türkiye'nin bunu yapabilme ihtimali son derece yüksek. Bilgi birikimini ülkeye taşıyacak yatırım alması gerekiyor" dedi.

Gereken teknolojik bilgi birikimini sağlayabilecek az sayıda ülke ve şirket olduğuna dikkat çeken genç, "Bunların, yani teknoloji üretici ve geliştiricilerin ülkeye gelmesini sağlayacak altyapı ve diyalogun geliştirilmesi gerekiyor" dedi.

KAYNAK: REUTERS
YORUMLAR 1
  • sereflikochisar.06 8 yıl önce Şikayet Et
    teknolojisi ile satin alin... yoksa hep satin aliriz muhtac kaliriz. Eski turkiye degil artik teknoloji sart!!!
    Cevapla