Emekli maaşına asgari ücret zammı!

Emekli maaşının taban fiyatlarının asgari ücret ile eşitlenmesi gündeme geldi. Böylece en düşük maaş net 1.300 lira olabilecek.

Emekli maaşına asgari ücret zammı!
Emekli maaşına asgari ücret zammı!
GİRİŞ 06.03.2016 11:41 GÜNCELLEME 06.03.2016 14:18
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Türkiye'de çalışanlar üç ayrı kurumdan emekli olabiliyordu. İşçiler SSK, memurlar Emekli Sandığı ve esnaflık yapanlar da Bağ-Kur kapsamında prim yatırıp emekli oluyordu. Bu kurumların emeklilik şartları birbirinden çok farklılık gösteriyor. 2008 yılında yapılan reform ile tüm kurumlar SGK çatısı altında birleştirildi. Fakat ne emeklilik şartları değişti ne de maaş farklılıkları. Özellikle Bağ-Kur'lular hem fazla prim ödeyip hem de en düşük maaşı alan kesim olmaya devam ediyor. Bu haksızlığın giderilmesi gündeme geldi. Özellikle maaş konusunda taban ücretin eşitlenmesi söz konusu. Buna göre en düşük emekli maaşı asgari ücret ile eşit olacak. Bu yılki asgari ücret için düşünülen çalışma gerçekleştiğinde emeklilerin alacağı en düşük maaş da 1.300 lira olacak. 

OCAK'TA ARTIŞ YAŞANDI

Ocak'taki seyyanen zam ve enflasyon artışı ile birlikte 2008 sonrası emekli olan SSK'lıların en düşük maaşı 971 lira. Bağ-Kur esnaf emeklilerin en düşük maaşı ise 1.109 lira oldu. Yine ocak zamlarıyla birlikte en düşük Bağ-Kur tarım emekli maaşı da 874 liraya çıkartıldı. Yeni çalışma ile en az maaş 1.300 lira olursa SSK emeklileri 329 lira, Bağ- Kur esnaf emeklileri 191 lira ve Bağ-Kur tarım emeklileri ise 426 lira ek artışa kavuşabilecek. Benzer artış düşük maaş alan memur emeklileri içinde geçerli olacak. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, en düşük maaşın Bağ-Kur'luya bağlandığını belirterek, "Madem hepsi bir şemsiye altında birleştiler o zaman maaşlarda da eşitlik sağlanmalı hatta emekli aylıkları asgari ücretin altında olmamalıdır" dedi.



GÜN SAYISI FARKLI

Emekli olmak için gereken yaş ve gün şartları da üç kurumda farklılık gösteriyor. Buna göre şu anda işe giren bir SSK'lı 7 bin 200 günden emekli olabilirken Bağ-Kur'lular 9 bin günü doldurmak zorunda. Eski SSK'lılar için bu sayı 5 bin güne kadar düşüyor.

PRİME TAKILAN BEKLİYOR

Yaş ve yıl şartını doldurmasına rağmen prim eksiği bulunan vatandaşlar da borçlanma imkanı verilmesini bekliyor. Özellikle 60 yaşını geçen vatandaşlar çalışma imkanları olmadığı için bu hakkın tanınmasını istiyor. Bu konuda başlayan çalışma da henüz netleşmedi. Palandöken bu konuyla ilgili şunları söyledi: "Yapılacak bir düzenleme ile yaşını doldurmuş ama prim gün sayısı eksik olan vatandaşa bir fırsat verilmeli. Artık iş bulup çalışma şansları çok az. Emekli maaşı karşılığında banka kredisi ile borçlandırılarak emekli edilebilirler."

KAYNAK: TAKVİM
YORUMLAR 3
  • Malulen 8 yıl önce Şikayet Et
    Emekli sandığı malulen maaşı m. 1130 TL'dir çok para değil mi
    Cevapla
  • Yami 8 yıl önce Şikayet Et
    Kıdem tazminatı unutuldu. Söz de Şubat ayında bitecekti.
    Cevapla
  • engin kaya 8 yıl önce Şikayet Et
    60 yaş sınırlandırması gelirse anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olur benim yaşım 52 ama prim eksik günlerim var çalışmam iş bulmam imkansız öleyim mi ben öleyim mi.bizide borçlandırın artık
    Cevapla