Temiz enerjiye 329 milyar dolar

EY'nin hazırladığı raporda , geçen yıl dünyada yenilenebilir enerjiye 329 milyar dolar yatırılırken, Türkiye bu alanda büyüyen bir pazar.

Temiz enerjiye 329 milyar dolar
Temiz enerjiye 329 milyar dolar
GİRİŞ 05.03.2016 13:13 GÜNCELLEME 05.03.2016 13:13

Uluslararası denetim ve danışmanlık firması EY'nin hazırladığı 46. Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksine (RECAI) göre temiz enerji yatırımları 2015 yılında 329 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaştı.

Güneş enerjisine 161 milyar dolar

EY açıklamasına göre şirket, 46. Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi sonuçlarının yer aldığı bir rapor yayımladı. Buna göre 2015'te temiz enerjiye 329 milyar dolarlık yatırım yapılırken, bunun 161 milyar dolarını güneş enerjisi, 109 milyar dolarını rüzgar enerjisi, 41 milyar dolarını ise akıllı ve dijital depolama teknolojileri oluşturdu.

Aynı dönemdeki yeşil tahvil ihracı ise 41,8 milyar dolar olarak kaydedildi.

Türkiye büyümekte olan pazar

Raporda, yenilenebilir enerji sektörünün hızlı bir şekilde gelişim gösterdiği ve küresel olarak devlet desteğinden bağımsız olarak faaliyet göstermeye başladığına dikkat çekildi.

Sektör genelinde rekabet baskılarının dünya genelinde yeni pazarların ortaya çıkması ile artış gösterdiği aktarılan raporda, yenilenebilir enerjide küresel yatırım fırsatlarının daha önce görülmemiş seviyelerde olduğu da vurgulandı.

Raporda, enerjide sunduğu geniş kapsamlı yatırım fırsatları bakımından yükselen yıldızlar arasında yer alan Türkiye'nin Brezilya, Şili, Mısır, Hindistan, Kenya, Meksika, Fas, Filipinler, Güney Afrika ve ABD ile birlikte yenilenebilir enerjinin büyümekte olan pazarlarını oluşturduğu dile getirildi.

Türkiye'de temiz enerji

Açıklamada görüşlerine yer verilen EY Türkiye Enerji ve Altyapı Hizmetleri Sektör Lideri Ethem Kutucular, Türkiye'nin temiz enerji yatırımları ve girişimleri açısından çok verimli bir yıl geçirdiğini bildirdi.

Türkiye'nin 2015 yılı içinde elektrik üretimi kurulu gücüne eklenen 3 bin 630 megavatlık kapasitesinin yüzde 97'sini hidroelektrik dahil yenilenebilir enerji kaynaklarının oluşturduğu bilgisini veren Kutucular, "Mayıs 2015'te gigavatlık rüzgar enerjisi projesi kapasitesi için 42 gigavatlık yatırım ön lisans başvurusu yapıldı. Yatırım süreçlerine ilişkin iyileştirmeler ve alım garantileri sektörün cazibesini artıran ana unsurlar oldu. Önümüzdeki dönemde de bu ilginin devam edeceğini öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

Ucuz enerji

Kutucular, Türkiye'de küresel eğilimlere paralel olarak akıllı şebekeler ve depolama alanında yeni girişimlerin başlatıldığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin özellikle rüzgar ve güneş alanında sahip olduğu kaynaklar ile birlikte mevcut teşviklere ilave yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik düzenlemeler, yenilenebilir enerji sektörüne yatırımların artarak devam etmesini sağlayacaktır. Yenilebilir enerji kaynakları hem sera gazı emisyonlarını azaltarak iklim değişikliği ile mücadelede, hem de yerel ve ucuz kaynak olmaları sebebiyle dışa bağımlılığı ve maliyetleri azaltmada oldukça önemli bir araç. Tüm devletler için çevre, ekonomi ve politika açısından stratejik bir öneme sahip. Yenilenebilir enerji, bu kaynaklara sahip ülkelerin maksimum faydalanması gereken çok kritik bir kaynak. İleri teknoloji verimli konvansiyonel kaynaklar ile birlikte çeşitliliği sağlamada, enerji politikalarının vazgeçilmez bir unsuru olacaktır."

Bu arada raporda yer alan bilgilere göre 2015'te yenilenebilir enerji alanında en çok yatırım çeken ilk 5 ülke 110,5 milyar dolar ile Çin, 56 milyar dolar ile ABD, 43,6 milyar dolar ile Japonya, 23,4 milyar dolar ile İngiltere, 10,9 milyar dolar ile de Hindistan oldu.