Şimşek: İmalatta robotlar devreye girecek

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, sanayide çalışan robotların, 20 yıl sonra yüzde 70 oranında olacağı tahmininde bulundu.

Şimşek: İmalatta robotlar devreye girecek
Şimşek: İmalatta robotlar devreye girecek
GİRİŞ 03.03.2016 17:38 GÜNCELLEME 03.03.2016 17:44
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Önümüzdeki dönemde enflasyonu çok hızlı bir şekilde tekrar yüzde 5-7 aralığına, arkasından yüzde 5'e, uzun vadede de yapısal reformlarla yüzde 5'in altına kalıcı olarak düşürmemiz lazım" dedi.

Şimşek, Okan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde kurulan Okan Finans Lab ile İşletme Strateji Lab'in açılışının ardından, finansal piyasalardaki gelişmeler ve İstanbul Finans Merkezi'nin geleceğine ilişkin konferans verdi.

Küresel büyümenin sıkıntılı olduğunu ve geçen yıl yüzde 3 civarına gerileyen bir küresel büyümenin konuşulduğunu ifade eden Şimşek, bu yıl ise yüzde 3'ü yakalamanın zor gözüktüğünü dile getirdi.

Enflasyonu değerlendirdi

Başbakan Yardımcısı Şimşek, enflasyonu tek haneye indirdiklerini belirterek, ancak halen yüksek enflasyon rakamlarının devam ettiğini söyledi.

Bugün enflasyon rakamlarının açıklandığını hatırlatan Şimşek, şu ifadeleri kullandı:

"Biliyorsunuz yüzde 9'un üzerinden 9'un altına, yüzde 8,8 civarına indi. Doğrusu hala enflasyon bizim karşı karşıya olduğumuz en temel sorun alanlarından bir tanesi. Mutlaka bu konuda önümüzdeki dönem dikkatli bir politika gütmemiz gerekiyor. Niye? Her ne kadar manşet enflasyon indiyse de çekirdek enflasyon yükselmeye devam etti. Çekirdek enflasyon neredeyse çift haneye dayanmış durumda. Onun için önümüzdeki dönemde enflasyonu çok hızlı bir şekilde tekrar yüzde 5-7 aralığına, arkasından yüzde 5'e, uzun vadede de yapısal reformlarla yüzde 5'in altına kalıcı olarak düşürmemiz lazım. Enflasyonu tek haneye düşürmek büyük bir başarı kim ne derse desin."

Şimşek, 30-40 yıl boyunca hükümetlerin "enflasyonu düşüreceğiz" dediğini ancak başaramadığını anımsatarak, "Şimdi enflasyon tek hanede. Tek hanede tutmak tabii bir başarı ancak mutlaka bizim düşük tek haneye indirmemiz lazım. Bundan sonraki performansın kriteri o olmalı" diye konuştu.

'Robotlar devreye girecek'

Şimşek, OECD ülkeleri arasında en katı iş gücü mevzuatına sahip ülkenin Türkiye olduğunu kaydederek, Türkiye'nin mevcut iş gücü mevzuatıyla yoluna devam edemeyeceğinin ve mutlaka bu konudaki çabalara toplumun bütün kesimlerinden destek vermesi gerektiğini dile getirdi.

"Reformları yapmadığımız takdirde önümüzdeki 20 yıl içerisinde Türkiye gibi ülkelerde şu anda bizim garanti gördüğümüz alanların yüzde 70'sine yakın kısmında robotlar çalışabilecek. Birçok alanda özellikle de imalat sanayisinde robotlar devreye girecek. Siz reform yapmaya durun, robotlar geliyor. 20 yıl sonra çok farklı bir dünya göreceğiz" diyen Şimşek, reformlar açısından gelecek 1 yılının çok önemli olduğunu kaydetti.

YORUMLAR 8
  • alperen 8 yıl önce Şikayet Et
    yani işsizler ordusuna yeni neferler katılacak ?
    Cevapla
  • vergiler az 8 yıl önce Şikayet Et
    vergileri yükseltin enflasyon tek haneye düşer o zaman
    Cevapla
  • selim 8 yıl önce Şikayet Et
    iş beğenmeyen işçileri tazminatlarını verip kapının önüne koyacaklar demek ki,yazııık.
    Cevapla
  • .... 8 yıl önce Şikayet Et
    valla doğru şuan benim bir projem küçük ölçekli firmalarında kullanacğı bir robot yapıyorum ama şunuda bilin insan olmadan sadece robot olmaz...
    Cevapla
  • zafer 8 yıl önce Şikayet Et
    iscilerde bilim kurgu filmlerideki gibi robotlarla savasir ceteler kurulur zenginler soyulur bu zenginler kendi gonluyle vermezler kargasa guvenlik sorunlari senin dedugine gore sayin bakan %70 az bir rakamdegil bari issizligide tahmin etseydin daha iyi olurdu ve bunun sonuclari
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle