Bakan Ağbal'dan enflasyon açıklaması

Bakan Ağbal, 'İnşaallah, enflasyon önümüzdeki aylarda bizim alacağımız tedbirler çerçevesinde daha aşağı giden bir patika izler' dedi.

Bakan Ağbal'dan enflasyon açıklaması
Bakan Ağbal'dan enflasyon açıklaması
GİRİŞ 03.03.2016 14:41 GÜNCELLEME 03.03.2016 14:41

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda, TÜİK tarafından açıklanan şubat ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Rakamları beklenen bir gelişme olarak değerlendirdiğini ifade eden Ağbal, özellikle son dönemde döviz kurlarındaki istikrarın, enflasyonu aşağıya çekecek faktörlerden biri olduğunu söyledi.

Enflasyonun daha da aşağıya gelmesini her bakımdan önemsediklerini dile getiren Ağbal, bunun hem ekonominin genel gidişatı hem de makroekonomik parametreler açısından önemli olduğunu belirtti. Ağbal, "İnşaallah, önümüzdeki aylarda bizim alacağımız tedbirler çerçevesinde daha aşağı giden bir patika izler" değerlendirmesinde bulundu.

"Para politikası tek başına yeterli değil"

Para politikasının enflasyonla mücadelede esas belirleyici araç olduğunu vurgulayan Ağbal, ancak tek başına yeterli olmadığını söyledi. Para politikasının diğer önlemlerle desteklenmesi gerektiğini anlatan Ağbal, yapısal önlemlerin de bunlardan birisi olduğuna işaret etti.

Burada gıda fiyatlarından kaynaklanan, hizmet fiyatlarında bir katılık olduğunu belirten Ağbal, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu konularla ilgili çalışmaları bulunduğunu anımsattı. Ağbal, "Bizler de inşallah yakın bir zamanda bir araya geleceğiz. Bu çalışmalar sonucunda gıdada da enflasyonu aşağıya çeken bir patikayı oluşturmamız gerekiyor. Bu parasal önlemlerle değil de yapısal önlemlerle sağlayacağımız bir şey olacak" dedi.

Enflasyonun iki yönlü, hem talep hem maliyet kaynaklı olduğunu belirten Ağbal, şöyle devam etti:

"Maliyeti oluşturan faktörler üzerinde özellikle döviz kurları, maliyeti etkileyen önemli bir unsurdur. Dövizde istikrar sağlandığı sürece özellikle gıdada maliyet kaynaklı bu etki aşağıya gelir. En son yem ve gübrede bir KDV indirimi yaptık. Dolayısıyla oradan yapılan düzenlemelerin de olumlu etkisi olacak ama henüz komiteye bizim ilk toplantıdan sonra verdiğimiz birtakım çalışma direktifleri oldu, onu henüz önümüze getirmediler, onu getirsinler, zaten bu konunda detaylı bir açıklama yapacağız."

Kırmızı et

Açıklamanın ne zaman yapılacağının sorulması üzerine, bu konunun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının koordinasyonunda yürütüldüğünü ifade eden Ağbal, "Çalışıyoruz, beraber, İnşaallah bunu getireceğiz" diye konuştu.

Kırmızı ette KDV ile ilgili taleplerin hatırlatılması de üzerine Ağbal, "Öyle bir konu gündeme geldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çalışmalarını bir yapsın gelsin, bakalım. İnşallah orada kapsamlı bir çalışmayı yapacağız" ifadelerini kullandı.