'Artık bu düzen değişmeli'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Bayraktar, meyve ve sebze fiyatlarında makasın özellikle üretici-market arasında açıldığını söyledi.

'Artık bu düzen değişmeli'
'Artık bu düzen değişmeli'
GİRİŞ 02.03.2016 13:09 GÜNCELLEME 02.03.2016 13:09
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal desteklerden küçük işletmelerin çok az yararlandığını belirterek, "Kredilerin önemli bir kısmını büyük patronlar alıyor. Artık bu düzeni değiştirmemiz, aile işletmelerine dönmemiz lazım. Üretimi böyle artırabiliriz" dedi.

ET FİYATLARI

Bayraktar, TZOB Genel Merkezi'nde gıda fiyatlarına ilişkin basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ete tavan fiyat uygulamasına ilişkin soru üzerine Bayraktar, buna bazı illerde uyulduğunu, bazılarında ise uyulmadığını belirterek, bu konuda Et ve Süt Kurumunun (ESK) piyasayı regüle etmesi gerektiğini vurguladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in "ESK marketlerinin artırılabileceği" yönündeki açıklamasını desteklediklerini ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:

'BU DÜZEN DEĞİŞMELİ'

"Bu, Türkiye'nin gerçeği. Bu sektörde serbest piyasa ekonomisi çalışmıyor. Bunun çalışmadığı durumlarda hem tekelleşme oluyor, hem spekülasyon oluyor. Üretici para kazanamıyor, mağdur oluyor, üretemez noktaya geliyor, bir taraftan da tüketici pahalı yiyor. Bu, sürdürülebilir bir durum değil. Bu düzen değişmeli diyoruz. Bugün kullanabileceğimiz en kuvvetli enstrümanlar ESK ile TMO'dur. Devreye girmeli, hem tüketiciyi koruma ve kollama adına, hem üreticinin de üretimini sürdürülebilir noktada tutabilmesi adına bu gerekli. Bunlar yapılmadığı takdirde üreticiyi tarlada tutma imkanımız yok, gençlerimizi tarlada tutma imkanımız yok. Göçler devam edecek, büyükşehirler yaşanmaz hale gelecektir. Tüketicimizi de sağlıklı besleme imkanımız yok. Tamamen ithalatçı bir ülke haline geliriz."

Bayraktar, 2007-2008 süt krizi nedeniyle et hayvancılığının büyük darbe aldığını ve et ithalatı için 4 milyar dolar harcanmasına rağmen, fiyatların düşürülemediğini anımsattı.

TZOB Başkanı Bayraktar, et üretiminin 1,5 milyon tona çıkarılmasını, ithalatın çözüm olmadığını, üretimin çoğaltılması için üretici desteklerinin artırılması gerektiğini belirtti.

'MAKAS ÜRETİCİ - MARKET ARASINDA AÇILIYOR'

Serbest piyasanın işlemediğini, müdahale gerektiğini vurgulayan Bayraktar, meyve ve sebze fiyatlarında makasın özellikle üretici-market arasında çok açıldığını kaydetti.

Bayraktar, "Talep var diye bu kadar zam yapmanın da mantığı yok. O zaman bu sistemi değiştirmemiz lazım. Bununla alakalı gerekli enstrümanları kullanmamız gerekiyor. Aracıları ortadan kaldıran bir sistem kurmamız gerekiyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir tabloyla karşılaşamazsınız" diye konuştu.

Üreticinin üzerinden bu kadar kazanç sağlanmasını doğru bulmadığını anlatan Bayraktar, "Menfaatlerine biraz sınırlama getirsinler, biraz daha lütfen ahlaki davransınlar. Biraz yaşatmaya baksınlar, hep yaşamayı düşünmesinler" dedi.

'CESUR KARARLAR BEKLİYORUM'

Et fiyatlarının düşürülmesi için üreticinin üzerindeki yüklerin azaltılmasını talep ederek, ESK ve TMO'nun devreye girmesiyle sorunun çözüme ulaşacağını belirten Bayraktar, "Bu enstrümanları kullanmak için de hükümetimizden cesur kararlar bekliyorum" diye konuştu.

Dünyada artık tarımda patronların değil, aile işletmelerinin desteklendiğini anımsatan Bayraktar, şunları söyledi:

"Türkiye'de desteklerin önemli bir kısmının bugün büyük işletmelere, patronlara gittiğini görüyoruz. Küçük işletmelere çok az miktarda para gidiyor, destek gidiyor. Kredilerin önemli bir kısmını büyük patronlar alıyor. Artık bu düzeni değiştirmemiz, aile işletmelerine dönmemiz lazım. Üretimi böyle artırabiliriz."

BAKAN ÇELİK'İN AÇIKLAMALARINI DEĞERLENDİRDİ

Bakan Çelik'in "ESK satış noktalarının artırılmasına" yönelik açıklamasını da değerlendiren Bayraktar, bunun kısa, orta ve uzun vadede sonuçlarının görülebileceğini bildirdi.

'FINDIKTA TEKELLEŞME VAR'

Fındık fiyatlarına ilişkin de Bayraktar, "Fındıkta tekelleşme var. Alıcısı birkaç tane, satıcısı yüzbinler... Fiyatı kim belirliyor? Üç, beş tane alıcı belirliyor. Nasıl serbest piyasa ekonomisi işliyor burada? İşlemiyor. Fiyatı istediği gibi belirliyor, tekelleşme sonucunda üretici fiyatları düşüyor, tüketici fındığı pahalı yiyor. Burada müdahale olması gerekiyor, tekelleşme var" diye konuştu.

Et fiyatlarının üreticiyi de tüketiciyi de vurduğunu aktaran Bayraktar, tekelleşme ve spekülasyonu önleyici enstrümanları kullanmanın hükümetin görevi olduğunu, bu düzenin sürdürülebilir olmadığını, rekabet ortamının sağlanması gerektiğini ifade etti.

Üreticinin fiyat konusunda kendilerine yönelik baskı oluşturduğunu, bunları hükümete ilettiklerini belirten Bayraktar, bir an önce çözüme ulaşmak istediklerini vurguladı.

Bayraktar, kış aylarının kurak geçmesinin gıda fiyatlarına yansımalarının sorulması üzerine de bu konuda erken açıklama yapmak istemediğini, ayrıca nisan-mayıs yağmurlarının da etkili olduğunu belirtti.

YORUMLAR 4
  • alemcı 8 yıl önce Şikayet Et
    bırak git istifa et fındıgı bıtırdınn
    Cevapla
  • can 8 yıl önce Şikayet Et
    bu olaylardan hükümetin haberi yok mu? neden önlem alıp hem tüketiciyi tem de üreticiyi korumuyor?
    Cevapla
  • ÇİFTÇİ 8 yıl önce Şikayet Et
    Ben hayvanın 2 sene her türlü ceremesini çekip 23 liraya satayım. KASAP efendi bir günde 40 liraya aglasın KASAPLARIN MAL VARLIGINI ARAŞTIRSALAR her şey ortaya çıkacak 5 bin nufuslu bir ilçede benim bildigim sadece bir KASABIN İSTANBUL da 7.000.000 liralık gayri menkulü var...
    Cevapla
  • H.B.V 8 yıl önce Şikayet Et
    Et fiyatlarını marketler yükseltiyor..ve Et,i piyasaya süren Namet , in bunda çok payı var o yüzden Namet ürünlerini ve Marketlerden et ürünleri almayınız!..fiyatlar düşer .
    Cevapla