Vergide yeni beyan sistemi devrede

1.5 milyon kişiyi ilgilendiren vergide yeni beyan sistemi bugün devreye girdi.

Vergide yeni beyan sistemi devrede
Vergide yeni beyan sistemi devrede
GİRİŞ 01.03.2016 10:27 GÜNCELLEME 01.03.2016 18:09
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bugünden itibaren vergi beyannamesi internet ortamından verilebilecek. Gelir İdaresi Başkanlığının hazırladığı ''Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi'' ile vergi dairesine gidilmeden internetin olduğu her yerde, beyanname verilebilecek.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi'nin kapsamını genişlettiklerini belirterek "Mükelleflerimiz, artık sadece kira geliri için değil, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları için de hiç bir zahmete katlanmadan, kendileri için hazırladığımız beyannameyi onaylayarak, işlemlerini tamamlayabilecek" demişti.

1.5 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

Maliye Bakanı Ağbal, bunun için oluşturulan ve hesaplamalara göre, 1,5 milyon kişiyi ilgilendirdiğini bildirmişti.

Söz konusu sistemle artık ilgili alanlardaki vergi hesaplamalarının otomatik olarak yapılacağını belirten Ağbal, sistemden yurt dışında yaşayan vatandaşların da yararlanabileceğini söylemişti.

Ağbal, "Bu sayede vatandaşlarımız, vergi dairesine veya mali müşavir, muhasebeci gibi bir uzmana ihtiyaç duymadan, internete girerek, beyannamelerini kolayca verebilecek, vergilerini de yine internetten kredi kartı ile ödeyebilecek" diye konuşmuştu.

İNTERNETTEN BEYANNAME NASIL VERİLİR?

Gelir İdaresi Başkanlığında bulunan bilgiler kullanılarak oluşturulan kira beyannamesi, internet ortamında yansıtılacak. Beyanname kontrol edildikten sonra eksiklik, hata ve yanlışlıkların bulunması halinde düzeltilip onaylanmasının ardından mükellefin beyanı elektronik olarak alınacak ve beyan edilen vergi otomatik hesaplanıp mükellefin adına tahakkuk ettirilecek.

Sistemde kullanılan bilgiler, kira geliri elde eden kişilere ilişkin MERNİS, banka, tapu, sigortaşirketleri gibi kurum ve kuruluşlardan Gelir İdaresi Başkanlığının veri tabanına aktarılan bilgilerden oluşacak.

Sistemi kullanma zorunluluğu bulunmayacak. Ancak bu sistem kullanılarak kira beyannamesi daha hızlı, daha güvenilir, daha kolay ve tamamen masrafsız verilecek. Beyanname ayrıca vergi dairesine gidilerek elden veya beyanname düzenleme programı kullanılarak da verilebilecek.

Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemine erişim ve uygulama hakkında detaylı bilgiye Gelir İdaresi Başkanlığının ''www.gib.gov.tr'' adlı internet adresinden ulaşılabilecek.

YORUMLAR 1
  • Basri 8 yıl önce Şikayet Et
    bugünden itibaern söğüşlemeye başlanıyorsunuz eyy millet
    Cevapla