İngiliz hükümetini AB korkusu sardı

İngiliz hükümetine göre Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması, önümüzdeki 10 yıl belirsizliğe neden olabilir.

İngiliz hükümetini AB korkusu sardı
İngiliz hükümetini AB korkusu sardı
GİRİŞ 29.02.2016 17:49 GÜNCELLEME 29.02.2016 17:49
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

The Guardian gazetesi, hükümetin, ülkenin AB'den olası ayrılığına ilişkin hazırladığı değerlendirme raporuna yer verdi.

Hükümetin potansiyel Brexit'e yönelik hazırladığı ilk resmi analizinde, Birleşik Krallık'ın AB'den çıkmasının (Brexit) kaotik ve karmaşık bir süreci başlatacağı kaydedildi.

Raporda, otomobil üretimi, tarım, mali hizmetler başta olmak üzere çeşitli sektörler ile Avrupa'nın diğer ülkelerinde yerleşik birçok İngilizin Brexit'ten olumsuz yönde etkileneceğine vurgu yapıldı.

'Çıkmak son değil başlangıç'

Raporu hazırlayan Kabine Ofisinde görevli hükümet yetkilileri, ülkenin AB'den ayrılması sonrasında kendisini toparlamasının en az 10 yıl süreceğine dikkati çekerken, "mali pazarlar, yatırım ve İngiliz sterlininin değerinin 10 yıl sürecek belirsizlikten etkileneceğini" bildirdi.

Londra-Brüksel arasındaki mevcut anlaşmalar dolayısıyla Birleşik Krallık'ın birlikten başarılı çıkışının birkaç yıl içerisinde gerçekleşmesinin zor olduğunun aktarıldığı raporda, "AB'den çıkma oyu sürecin sonu değil, sadece başlangıcı olacak. Bu, 10 yıl ya da daha fazla sürecek bir belirsizliğe yönelik acele davranış sergileme olarak görülebilir" denildi.

Refahı tehlikeye attı

Raporda bu 10 yılın, ülkenin AB'den çıkması, ticaret ve ticaret bağlantılı anlaşmaların yeniden görüşülmesi, ABD ve diğer ülkelerle yeni anlaşmaların sağlanması gibi bir süreci kapsadığı belirtildi.

Analize ilişkin değerlendirmede bulunan Kabine Ofisinden sorumlu Bakan Matt Hancock, "Hükümet analizi, AB'den çıkmanın, 10 yıllık zarar verici bir belirsizliğe balıklama dalış anlamına geldiğini gözler önüne seriyor. Ekonomimize yönelik riskler açıkça ortada. (AB'den çıkma) İngiliz halkını işsiz bırakırken, refahını da açıkça tehlikeye atıyor" diye konuştu.

İskoç lider AB'de kalmadan yana

Öte yandan, İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Nicola Sturgeon, başkent Londra'da yaptığı konuşmada, İskoç hükümetinin, Birleşik Krallık'ın AB'de kalmasının İskoçya'nın çıkarına olduğuna inanmaya devam ettiğini söyledi.

AB'de kalmak için daha pozitif ve yapıcı bir kampanya yürüteceklerinin sözünü veren Sturgeon, kampanyada sadece AB'den sağlanan ekonomik faydalara değil, ayrıca birliğe üyeliğin getirdiği sosyal ve istihdam haklarına da odaklanacaklarını kaydetti.

Sturgeon ayrıca, Birleşik Krallık'ın referandumla AB üyeliğinden ayrılmasının İskoçya'da bağımsızlık taleplerinin artmasını tetikleyebileceği uyarısında bulunarak, "İskoçya'nın bağımsız olmasını istiyorum ancak sadece Birleşik Krallık AB'den ayrıldı diye bağımsız olmasını istemiyorum" dedi.

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ın AB'den olası ayrılığının Kuzey İrlanda ve İskoçya gibi özerk parlamentoların bulunduğu bölgelerde ayrılık yanlılarının eylemlerini tetikleyeceğinden endişe duyuluyor.

AB üyeliğiyle ilgili referandum 23 Haziran’da yapılacak. İngiltere Başbakanı David Cameron da referanduma kadar ülkeyi dolaşarak AB'de kalınması için kampanya yürütecek.

Referandumda halka "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusu yöneltilecek.

YORUMLAR 1
  • Akden 8 yıl önce Şikayet Et
    İngiltere %99 ab den çıkacak çünkü ab onların şartlarını kabul etti yani kendisini küçük gösterdi o yüzden İngilizler kalmak istemiyor. Ayriyeten Türkiye gibi ülkelerin ab ye girme ihtimal i dahi onları korkutuyor.
    Cevapla