Türk mobilyacılar dünyayı gözüne kestirdi

MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, geçen yıl 200'den fazla gümrük bölgesine mobilya sattıklarını belirtti.

Türk mobilyacılar dünyayı gözüne kestirdi
Türk mobilyacılar dünyayı gözüne kestirdi
GİRİŞ 18.02.2016 11:23 GÜNCELLEME 18.02.2016 11:23
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Mobilya Sanayicileri ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, 2015 yılında 200'den fazla gümrük bölgesine mobilya sattıklarını belirtti.

Güleç, "Geçen yıl mobilya ihracatımız 2 milyar 350 milyon dolar oldu. En önemli mekanlar, en büyük mağazalar, gruplar, artık Türkiye mobilyasını satmayı tercih ediyor" dedi.

İhracat 2 milyon doları aştı

Güleç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye mobilya sektörünün ihracata yönelik başarısını niteliksel bir şekilde sürdürdüğünü söyledi.

Yerli mobilyacıların, hem dünyanın en önemli pazarlarındaki fuarlara katıldığını hem de bu ülkelere ihracat yaptığını belirten Güleç, "2015 yılında 200'den fazla gümrük bölgesine mobilya sattık. Geçen yıl mobilya ihracatımız 2 milyar 350 milyon dolar oldu. En önemli mekanlar, en büyük mağazalar, gruplar artık Türkiye mobilyasını satmayı tercih ediyor" ifadelerini kullandı.

Hedef dünya

2016 yılında geçen seneki ihracat miktarını aşmayı ve 3 milyar dolara ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayan Güleç, şöyle devam etti:

"Amerika'dan Çin'e kadar bütün dünyadaki mobilya fuarlarına iştirak ediyoruz. Ocak ayında Köln'de İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği olarak milli katılım yaptık. Mart ayında Çin Guangzhou'da 4 bin metrekarelik bir stantla dünyadaki mobilyacılarımızı, müşterilerimizi bir araya getireceğiz. Arkasından hemen Milano ve ABD'deki fuarlara gideceğiz. Mayıs ayında Dubai'deyiz. Eylül ayında Şanghay'dayız. Ekim ayında Mumbai'deyiz. Artık hedefimizi dünya olarak belirledik. Her ülke artık potansiyel müşterimiz. Mobilya sektörü için neredeyse olmayan bir ülke yok gibi."

Irak pazarı ilk sırada

Türk mobilya sektörünün en fazla ürün sattığı ülkenin Irak olduğu bilgisini veren Güleç, bunun yanı sıra Avrupa ülkelerine önemli miktarlarda ürün gönderdiklerini anlattı.

Son yıllarda bazı bölgelerdeki karışıklıklar nedeniyle pazarlarını çeşitlendirdiklerine işaret eden Güleç, "Özellikle Suudi Arabistan'a ihracatımız yüzde 40 arttı. Var olan pazarlarda Irak, Suudi Arabistan, Libya, Almanya ve Azerbaycan hala en çok mal sattığımız ülkeler. Almanya'nın yanında Fransa ve İngiltere'ye de çok mal satmaya başladık" diye konuştu.

Ahmet Güleç, Türk mobilya sektörünün Avrupa'ya yönelik niteliksel pazarlarda daha çok tüketiciye hitap etmeye başladığına dikkati çekti. Bunun, mobilyada 2023 hedefleri için kendilerine önemli avantajlar sağlayacağını söyleyen Güleç, şunları kaydetti:

"En çok Irak'a mobilya satıyoruz. Irak otelinden, evinden, ofisine kadar Türk mobilyası kullanıyor. Arkasından Suudi Arabistan geliyor. Hemen arkasından Libya geliyor. Libya'ya da çok mal satıyorduk. Oradaki son siyasi krizle satışlarımız biraz düştü ama orada da yeni hükümet kurulacağı müjdesini aldık. Oraya da bu sene nasip olursa ihracatımız artacak. İlk 4'teki ülkelerden Almanya'ya çok mal satıyoruz. Daha önce de çok mal sattığımız ama petrol gelirlerinin düştüğü Azerbaycan var. Azerbaycan'a da çok mal satıyoruz. Yine gerçekten Türkiye mobilya sektörünün marka olduğunu ve çok başarılı olduğu Türkmenistan var. Türkmenistan'dan sonra Fransa'ya çok mal satıyoruz. İngiltere'ye, Cezayir'e de mal satıyoruz."

YORUMLAR 1
  • gayserili 8 yıl önce Şikayet Et
    mobilyada kdv %18 den %8 düşmeli zira mobilya lüks tüketim malları sınıfından çıkmalı...mobilya zaruri ihtiyaç oldu., kanepe yatak olmadan ev oluyor mu? bu eşyaları zorunlu kullanım malzemesi diye icra edemiyoruz ama lüks tüketim diyerek%18 kdv alıyoruz., bu çelişki ortadan kalkmalı ...dolayısı ile hem iç pazar hem dış pazarda rahatlama olur
    Cevapla