Bakan Çelik: Uygulamam diyen kim

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tavan fiyatı uygulamasına uyulmadığı şikayetlerine dair açıklama yaptı.

GİRİŞ 11.02.2016 17:42 GÜNCELLEME 12.02.2016 09:05
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Ette tavan fiyat uygulamasının tezgahlarda karşılık bulmamasıyla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik açıklama yaptı.

Bakan Çelik, gazetecilerin kırmızı ette fiyatın düşürüldüğünün açıklanmasının ardından vatandaşların kasaplarda ve marketlerin et reyonlarında etin aynı fiyattan satılmasına tepki göstermesine yönelik soruya da şöyle yanıt verdi:

'Üretimi 2 milyona çıkaralım'

"Et, süt ve ekmek gibi ürünler halkımızın zaruri tüketim maddesi. Biz serbest piyasadan yanayız. Bu kurallar geçerlidir ama serbest piyasa koşullarında olumsuz kural anlamını taşımamalı. Bu anlamda biz etle ilgili kuşbaşı, karkas etle ilgili bakanlığın aldığı karar değil kırmızı etle ilgili bütün birliklerin, Türkiye Kasaplar Federasyonu ile birlikte aldığımız karar bu. Kararın içeriği çok net. Diyoruz ki Türkiye hayvan fuarlarının sayısını artırsın. 1 milyon ton kırmızı et üretimi var. 2 milyon tona çıkaralım. Et tüketimimiz de üretimimiz de artsın, kendi üretimimiz de artsın. 50 bin ton elimizde her an ithal edebiliriz ama bu üreticinin lehine olan bir durum değil. Biz et ithal etmeyelim taban fiyatları belirleyelim ve kendi hayvan varlığımızı artırarak birlikte yürüyelim anlayışı çerçevesinde bu kararı aldık.

'Uygulamam diyen kim, merak ediyorum'

Altı aylık süre koydum. Karkas yağsız 23 lira, kıyma 32 tavan, kuşbaşı 34 tavan olmak üzere fiyat belirlendi. Normalde 22- 23'e kasap eti aldığı zaman 'yüzde 40 fire yapıyor' dediler. Yaptığı fiyat 34 lira. Bu hesapları yaparken taşın altında herkesin eli olacak anlayışıyla yaptık. 'Uygulamıyorum uymam' diyen kim? Merak ediyorum. 78 milyona karşı sorumsuz davranan kasaba, fırın, süt sanayicisine sesleniyorum. Aldığımız kararları uygulamak son derece önemli.

'İşletme hatalarınızı halka mal edemezsiniz'

Süte 4 milyon lira destek sağlamayı karar altına aldık. Süt fiyatlarının 1 lira 15 kuruştan aşağı alınmaması ile ilgili karara varıldı. Siz bunu uygulamıyorsanız bakanlığa ne gerek var? Ekmek maliyeti 65 kuruş. Siz işletme hatalarımızı 78 milyona fatura edemezsiniz. Halkın 250 gram ekmeği ile oynatmayız. Her ilde müdürlüklerimiz can hıraç şekilde bu işin peşinde olacak. Aldığımız kararlar konusunda laf olsun diye bu kararlar alınmıyor saatlerce diyalogla bu karar alınıyor."

Betonlaştırılan tarım alan alanları

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, tarım alanlarının imara açılmasıyla ilgili gelen soruyu ise "Türkiye'de tarım alanı 24 milyon hektar. 19 milyon hektarı kullanılabiliyor. Türkiye'de ve dünyada tarım alanları azalıyor. Türkiye yasal düzenlemeler var. Tarım alanlarının bölünmemesi, ovaların korunmasıyla ilgili düzenlemeler yaptık. Biz bunların uygulanmasıyla ilgili bakanlık olarak asli görevimizi yapacağız. İnsanlığın çıkış noktası tarım. Tarım alanları heba edilirse birçok üründe dışa bağımlı hale gelirsiniz. Ben 'ille de toprak' diyorum. Topraktan geldik toprağa döneceğiz. Toprağın kıymetini bilelim. Biz ise toprağı betonlaştırıyoruz, çoraklaştırıyoruz" diye yanıtladı.

YORUMLAR 6
  • canbey 8 yıl önce Şikayet Et
    22-23 kargas et kessimi yaptırmam evde kendim keser yerim başkalarıda et beklesin 20-21 e et fiyatı düşecekse yetiştirici girdilerini düşürmesi gerekirken et fiyetı düşürecek
    Cevapla
  • VATANDAŞ 8 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye et ithal etmelidir. Gelir düzeyi düşük halka dünyanın en pahalı etini yedirememek ayıptır. 40 TL ye bu ülkede et olmaz. Et fiyatları 100 TL de olsa bu ülkede et üretimi artmaz. Hayvancılık zor iştir. Artık kimse bu işi yapmak istemiyor. Zorla güzellik olmaz. Büyük çiftlikler de olmuyor maalesef. Memlekette mera yok, yem yok, saman bile yok. Boşuna zorlayıp gariban halka eziyet etmeyin. Nasıl yetiştirildiği muamma olan tavuk yemekten artık bıktık. Et yemek istiyoruz.
    Cevapla
  • Vatan daş 8 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye halkının gelir düzeyi düşük değil. Mantıksız konuşmayın. Ülkemiz orta gelirli ülkeler grubunda bunu dünya biliyorda siz bilmiyor olamazsınız.
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    sayın bakanımiz elektirik faturasndaki kayıp kacak ve digergi işletme giderleri sizin tabirinizle işletme maliyetlerini vatandaşa yansıtırken niye açıklama yapmıyosun ögrene bilirmiyiz hakkı yenen vatandaslar olarak
    Cevapla
  • agresif 8 yıl önce Şikayet Et
    erdem basçı çıktı dedi ki enflasyonun yüksek olmasının sebebi et fiyatları. O enflasyon sepetine elektriği benzini mazotu da koysana. Belki o zaman da düşürürler. Bu uygulama üreticiyi bitirir. Et fiyatlarını düşürmek istiyorsan üreticiyi destekle yok ithal ederiz yok bilmem ne diye tehdit etmeyle olmaz. Zaten yiyemeyen yine yiyemez.
    Cevapla
  • H.B.V 8 yıl önce Şikayet Et
    Tavan fiyatlardan satmayanları 174,ü - Alo174 ,ü arayın ihbar edin?.Bakın fiyatlar nasıl iniyor?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle