Ruslarda para kalmadı

Rusya'da, geçtiğimiz yıl giderler gelirler aştı. Uzmanlar, halkın elinde harcayacak nakit parası kalmadığını belirtiyor.

Ruslarda para kalmadı
Ruslarda para kalmadı
GİRİŞ 10.02.2016 09:49 GÜNCELLEME 10.02.2016 09:56
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Rusya'da, halkın elindeki para 1998'den beri ilk kez azalırken, uzmanlar, Rusların harcayacak nakit parası kalmadığı görüşünde.

Rusya Devlet İstatistik Kurumu Rosttat’ın son verilerini yorumlayan uzmanlar, 2015 yılında uzun yıllar sonra ilk kez Rusya vatandaşlarının genel olarak “kazandıklarından daha fazla para harcadıklarını” saptadılar.

Resmi verilere göre, kredi borçlarını ödemek, döviz satın almak, bankada mevduat açmak gibi adımların da etkisiyle tüketime yönelik harcamalar hızla azalırken, 2015’de halkın geliri giderinden 418 milyar ruble daha az oldu.

2014'de fazla vardı

Kommersant'ın haberine göre, bu durum son 18 yılda ilk kez yaşanıyor. Aralık 2015’de, gelirlerden ev harcamaları için ayrılan pay yüzde 50’nin altına indi.

2014’de gelirler giderlerden 76 milyar ruble fazla iken, geçen yıl denge giderler lehinde bozuldu. Giderler 418 milyar ruble daha fazla.

Mecburen tüketimden kesinti yapmaya başlayan halkın mevduat açarak ya da döviz alarak tasarrufa yönelmeye başladığı vurgulanıyor.

Uzmanlar 2014 aralık ile 2015 aralık dönemlerinde halkın mal alımında yaşanan düşüşün dikkat çekici olduğuna işaret ediyor. Gelirlerin önceki aralıkta yüzde 52’si, geçen aralıkta yüzde 45,6’sı harcanmış.

'Halkta nakit kalmadı'

Diğer yandan gelirlerden tüketime ayrılan pay son beş yılın en düşük düzeyinde. Geçen yıl mal ve hizmet tüketiminde kaydedilen düşüş yüzde 9.1 olarak saptandı. Gelirlerde reel düşüş yüzde 10’a yaklaşırken, halkın elinde “nakit” kalmamaya başladı.

Gelecek kaygısı artan halk artık tüketimden çok imkanlar ölçüsünde tasarruf yapmaya çalışırken, geçen yıl gelirlerin yüzde 14,1’i tasarruf için banka mevduatına dönüştü.

Bu arada olumsuz sinyal veren bir başka nokta da, geçen yıl halkın gelirleri içinde “müteşebbislik faaliyetlerinden” kaynaklanan kısmın yüzde 7,3’e inmesi. Bu, 1992 düzeyine işaret ediyor. 2000 yılında bu oran iki kat fazlaydı. 

KAYNAK: UZMANPARA
YORUMLAR 5
  • çaglar 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah askerimize polisimize yar ve yardımcısı olsun milletimizin birligini güçlendirsin türkün türkten bbaşka dostu yoktur
    Cevapla
  • mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    bu gidişle atom nükler sılahlarınıda açık artırmayla satışa çıkartırlar
    Cevapla
  • mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    kıtlık gelmiş rusyaya açlıkdan geberin ruslar ve rusya soylularda rusyaya gidin toplu gebermeler dilerim
    Cevapla
  • çaglar 8 yıl önce Şikayet Et
    Türkün Türk ten başka dostu yoktur bizi bölmeye çalışanlar kahrolsun
    Cevapla
  • Oğuz 8 yıl önce Şikayet Et
    Eğer rusların parası kalmadıysa rusya ile aramız bozuldu turist gelmeyecek diye üzülmemize gerek yok, paraları olmadığı için zaten gelemeyeceklerdi...
    Cevapla