Kuyumcular taksit sınırını yükseltmek istiyor

Kuyumcular, yükselen fiyatıyla birlikte taksit sınırının da arttırılmasını istiyor.

Kuyumcular taksit sınırını yükseltmek istiyor
Kuyumcular taksit sınırını yükseltmek istiyor
GİRİŞ 08.02.2016 14:45 GÜNCELLEME 08.02.2016 15:15

İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, kredi kartıyla altın alımındaki taksit sınırının, 4'ten 9'a çıkmasını talep ettiklerini bildirdi.

Baransel, manevi değeri yüksek düğün ve sünnetlerin yoğunlaştığı yaz aylarının, aynı zamanda takı sezonu olduğunu ifade ederek, yaz ayların işlerinin yeniden hareketlenmesini beklediklerini dile getirdi.

FİYATLAR YÜKSELDİ TAKSİT YÜKSELMEDİ

Altın için uygun zamanın, "her zaman" olduğunu ifade eden Baransel, "Altın fiyatları son dönemde bir artıyor bir düşüyor ama altın, her zaman güvenilir bir liman. Bir ülke her an batabilir, parası beş para etmeyebilir ama altın, dünyanın her yerinde geçerli" dedi. Baransel, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunca kredi kartıyla altın alımının 4 taksitle sınırlandırıldığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"4 taksit sınırı geldiğinde altın 70 liraydı, şimdi 110 lira. Taksit sayısı 9'a çıksın ki milletin alım gücü olsun. Kardeşine bilezik takacak birinin, bin ila bin 500 lira bütçe ayırması gerekiyor. 4 taksittense 9 taksitte ödemesi, hem onun hem bizim için de avantaj. Piyasa, bu düzenlemeyle hareketlenir, sirkülasyon biraz daha artar."

SURİYELİLER'İN ALTINLARI

Turgay Baransel, Suriyelilerin elden çıkarmak istediği altınlarla ilgili son dönemde özellikle İzmir'in Basmane Semti'nde çok sayıda dükkan açıldığına dikkati çekti. Kanunun verdiği yetki çerçevesinde, açılan dükkanların vergi levhalarını, oda üyeliklerini ve satıp aldıkları vitrindeki malların denetlemesini yapacaklarını aktaran Baransel, "Basmane'de kendini bilmez dövizciler, bu işi yapmaya başladı. Onları kontrol altına almamız lazım. Sektörü olumsuz etkiliyorlar. Kuyumcuya gelmiyorlar, Arapça yazı asılan bu dükkanlara gidiyorlar çünkü çarşıyı bilmiyorlar" diye konuştu.

Baransel, bu dükkanlarda Suriyelilerin altınlarının piyasa fiyatının altına alınıp alınmadığına ilişkin soruya, "Orada kapkaç gibi bir şey oluyor, o insanlara vurkaç gibi yapıyorlar. Gece 12'ye kadar kuyumcu dükkanı açık olur mu? " yanıtını verdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL