EPDK Başkanı'ndan fatura açıklaması

EPDK Başkanı Yılmaz, vatandaşların elektrik faturasına yönelik şikayetlere dair açıklamalarda bulundu.

EPDK Başkanı'ndan fatura açıklaması
EPDK Başkanı'ndan fatura açıklaması
GİRİŞ 08.02.2016 13:15 GÜNCELLEME 08.02.2016 13:59
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik faturalarında belirtilenden daha fazla ücret alınması durumunda enerji şirketlerine hesap sorulacağını söyledi.

'Gizlediğimiz husus yok'

Anadolu Ajansı Enerji Masası'na konuk olan Yılmaz, enerji piyasası gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Belirli fiyat unsurlarının, özellikle zamlar gibi söylentilere ve dedikodulara sebep olacak hususların gizlenmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Yılmaz, "Şunu net olarak söylüyorum. Gizlediğimiz herhangi bir husus yok. Zam yüzde 6,8. Fakat birileri çıktı yüzde 20-30 diyen oldu yüzde 250-300 diyen de oldu. Bu iddianın yalan olduğu şuradan belli; rakam veremiyorlar. Eğer bizim yüzde 6,8'e 'yanlış' diyorsanız, 'bu gerçekle bağdaşmıyor' diyorsanız bunun karşılığında şunu söylersiniz: Yok bu değilse yüzde 20 dersiniz ve neticede bu bir matematik hesabı olduğu için herkes ona inanır. Biri 20 diyor, biri 30 diyor, 250 diyen var. Bu gerçekten insafsızlık" diye konuştu.

'Hesabını sorarız'

Yılmaz, faturaların değişmesinin olağan olduğunu, her fatura değişikliğinin zam anlamına gelmediğinin altını çizerek, "Şimdi bu ay kendi evimde 36 liralık enerji tüketebiliyorum. Gelecek ay bu 70 liraya çıkabilir. Ne kadar enerji kullanırsam o kadar bedel geliyor. Şimdi iki faturayı, ödenecek miktarı karşılaştırarak, bakın işte zam yüzde 200, yüzde 20, yüzde 30 demek adil değil. Yani ne kadar tüketirsen tüket 60 lira, 100 lira diye bir husus söz konusu değil. Ne kadar tüketirsen o kadar enerji bedeli ödeyeceksin. Önemli olan, geçtiğimiz ayda alınan bedelle tüketim miktarını bölerek, birim fiyatı bulduktan sonra (güncel faturanızda bulduğunuz birim fiyatla) iki birim fiyat arasındaki fark eğer yüzde 6,8'i aşıyorsa bununla ilgili her türlü şikayete açığız. Zerre kuruş farkı çıksın, biz bunun hesabını bütün dağıtım şirketlerinden sorarız " değerlendirmesinde bulundu.

Sitede hesaplama hizmeti var

EPDK'nın kendi internet sitesinde fatura hesaplamak için modülü olduğunu hatırlatan Yılmaz, vatandaşların tüketim miktarı, okuma tarihi gibi bilgileri modüle girerek faturalarını hesaplayabileceklerini açıkladı.

Yılmaz, EPDK'nın hesaplama sistemindeki fatura ile tüketiciye gelen faturanın farklı olması durumunda kendilerini başvurulması çağrısında bulunarak, "Biz bu hususta tüketicinin tek kuruş hakkını hiçbir şirkete yedirmeyiz. Bizim varlığımız zaten biraz da tüketiciler içindir. Bütün şirketler kar amaçlı kurulan şirketlerdir. Kar amaçlı kurulan şirketlerin tüketiciyi 50 kuruş da olsa 1 lira da olsa ezmesine müsaade etmemiz mümkün değildir. Çünkü 38 milyon abone var. Her birinden ayda bir lira fazladan bedel alınsa 38-40 milyon eder. Biz bunun hesabını veremeyiz. Bu çok ağır bir şey. Biz bunun hesabını buradaki denetimlerde de Allah katında denetimde de veremeyiz" diye konuştu.

'Sadeleştirmede yol katettik'

Fatura konusunda çıkan tartışmalar ve ortaya atılan iddiaların iyi niyetli olmadığını savunan Yılmaz, iddiaların sebebinin ideolojik olduğunu vurguladı.

Yılmaz, faturaların daha rahat bir şekilde anlaşılması için fatura unsurlarında birtakım değişiklikler yaptıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"(Fatura kalemleri) Eskiden yukarıdan aşağı sıralanıyordu. İnanın ben bile zorlanıyordum ki 12 senedir EPDK'dayım. Geçen yıllarda tüketici şikayetlerinde bunların anlaşılmadığı belirtiliyor ve anlaşılır hale getirilmesi yönünde talepler geliyordu. Biz geçen sene yoğun bir şekilde çalıştık. Uzmanlarımız gerçekten yoğun bir şekilde çalıştı. Vatandaşın anlayacağı şekilde nasıl sadeleştirebiliriz diye. Bunda da ciddi yol katettik. Faturaya baktığımız takdirde bir enerji bedeli, bu enerji bedelinin dışında bir de vatandaşa ulaşma yolu yani dağıtım bedeli, iletim bedeli, sayaç okuması vs. var. Bunu ne yapalım dedik? Bütün meskenler dağıtımdan beslendiği için hepsini dağıtım bedeli altında yazdık.

'Enerji bedeli var'

Enerji bedeli var bir de. İki bedel var yani. Enerji ve dağıtım bedeli. Bu şuna benziyor; Antalya'dan domates alıyorsun. Bir domatesin bedeli var bir de tırlarla, karayolu vs. nakliye bedeli var. Oraya taşıma bedeli şu kadar, komisyonu şu kadar diye yazabilir miyiz? Bu da patates domates gibi bir emtia. Vatandaşımız da bunun fiyatına baktığı takdirde ayrıntılara girmeden hesaba kitaba boğulmadan anlayamayacağı birtakım enstrümanları görmeden enerjinin bedeline ulaşacak. Biz bunu yaptık. Bu da kafa karışıklığı değil aslında. Kafa karışıklığını önlemek için sadeleştirdik. Fakat bunu suistimal edenler var."

Yenileme çalışması vatandaşa yansır mı?

Yılmaz, Türkiye'deki tüm dağıtım şebekesinin yenilenmesi hususunda ne kadar zam yapılırsa o kadar yatırımın yapılacağı yönündeki yaklaşımların ise çözüm olmadığı değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin yaşlanan bir elektrik şebekesi olduğunun altını çizen Yılmaz, "Burada rehabilitasyona gitmek lazım, bir kısmında iyileştirme yapıp, bir kısmını değiştireceğiz. Gerçekten ömrü tükenmiş olan, 70 yaşında olan şebekelerimiz var. Bunları değiştirirken de birden bire Türkiye'nin ekonomisini sıkıntıya sokabilecek, enflasyonu zora sokup, tüketiciyi mağdur edecek zammı yapmak ne kadar doğru? Biz bunların hepsini dikkate alarak, uzmanlarımız, tarife dairemiz, elektrik dairemiz ve yatırımlarla ilgili gruplarımız bu konuda bir senedir yoğun olarak çalıştılar. Gerçekten adil bir nokta bulduğumuzu düşünüyoruz" dedi.

YORUMLAR 21
  • metin 8 yıl önce Şikayet Et
    Fatura tutarı mı epdk dan hesaplaşıyorum 47.47 çıkıyor gelen fafturadan 77,60 40,23 enerji bedeli 22,32 dağıtım bedeli 0,40 enerji fonu 0,80 trt 2,01 btv ge lde çık işin için den bu dağıtım bedeli ne den bu kadar yüksek
    Cevapla
  • yaşar 8 yıl önce Şikayet Et
    91tl lik bir kullanım bedeline nasıl 51 tl dağıtım ücreti alınabiliyo
    Cevapla
  • zinnur tosun 8 yıl önce Şikayet Et
    Her ay ortalama 60 tl olan faturam bu ay 107tl oldu varin hesaplayin zam degil ucret degisikligi onemli degil
    Cevapla
  • köksal 8 yıl önce Şikayet Et
    epdk' nın sitesindeki hesaplama aracı ocak ayi faturaları icin kullanılamıyor. ilk okuma tarihi sadece 1 ocak 2016 den sonra olan faturalar icin hesaplama yapilabiliyor. Fakat faturanin ilk okuma tarihi 16.12.2015 olan faturayı nasıl kontrol edecegiz sayın başkan. 60 tl tuketime 35 tl dagitim bedeli ve ustunede kdv ve diger vergilerle birlikte 120 tl ödemek ne kadar adil
    Cevapla
  • çalar saat 8 yıl önce Şikayet Et
    dağıtım bedeli altında resmen milleti soyuyorsunuz yazık hemde çok yazık.vergiler hariç toplam tüketim 40.5 tl dağıtım bedeli 29.5 tl bunun izahını yapın gelen fatura 104 tl bu nasıl adalet aslında adalet değil tam bir rezalet.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle