Sanayi üretimi arttı

TÜİK verilerine göre, Aralık 2015'te, sanayi üretimi bir önceki yıla arttı.

Sanayi üretimi arttı
Sanayi üretimi arttı
GİRİŞ 08.02.2016 10:12 GÜNCELLEME 08.02.2016 11:08

Türkiye İstatistik Kurumu, 2015'in aralık ayına ve tüm yıla dair sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. 

Buna göre, arındırılmamış sanayi üretim endeksi, geçen yıl aralıkta, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 artış gösterdi. 2015 Kasım'da 130,1 olarak hesaplanan söz konusu endeks, bir önceki yılın aynı ayında 130,3 seviyesinde bulunuyordu.

En çok dayanıklı mallar arttı

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, geçen yılın aralık ayında bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 2,4 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek artış yüzde 4,8 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti. 

Madencilik yıllık bazda düştü

İmalat sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 27,9 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 9,3 ile mobilya imalatı ve yüzde 7,8 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı takip etti. Bu kategorideki en yüksek düşüş yüzde 28,7 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü yüzde 5,4 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı, makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı izledi.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin alt sektörleri incelendiğinde, aralıkta yıllık bazda madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,1 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4,4, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7,7 arttı.