'Antalya Rusya'ya bağımlı oldu'

Trabzon'da düzenlenen turizm çalıştayına katılan Bakan Ünal, Antalya'nın Rus turiste bağımlı hale geldiğini söyledi.

'Antalya Rusya'ya bağımlı oldu'
'Antalya Rusya'ya bağımlı oldu'
GİRİŞ 07.02.2016 16:50 GÜNCELLEME 07.02.2016 16:50
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Trabzon’da bir otelde düzenlenen Kültür ve Turizm Bölge Çalıştayı'na Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile Maliye Bakanı Naci Ağbal da katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Antalya'nın Rus turizmine bağımlı hale geldiğini, hiçbir bölgenin bir pazara bağımlı olmaması gerektiğini söyledi. Ünal, ''Antalya Rus turizmine bağımlı hale geldi maalesef. Hiçbir bölgemiz sadece bir pazarın bağımlısı haline gelmemeli...Karadeniz’de de bu hataya düşmemek için yola çıkarken, Master Planı yaparken, ürün çeşitliliğini ve pazar çeşitliliğini sağlamaya çalışıyoruz" dedi.  

'Türkiye dünyada altıncı'

Maliye Bakanı Naci Ağbal ise, turizm sektörünün Türkiye ekonomisi için son derece önemli olduğunu söyledi. Ağbal, “Dış ticaret, istihdam ve oluşan katma değer bakımından ekonomiye önemli katkıları olan bir sektör. Hükümetlerimiz döneminde önemli ivme yakalandı. 2002’de turist sayısı 13 milyonken, 2015’te 36 milyonu buldu. 2002’de 8.5 milyar dolar olan turizm gelirleri 2015’te 31.5 milyar dolara çıktı. 600 bin olan yatak kapasitesi 1.1 milyona ulaştı. Türkiye dünyada en çok ziyaret edilen 6’ncı, turizm gelirleri açısından 12’inci ülke. Kişi sayısında yakaladığımız altıncılığı gelir bakımından da yakalamalıyız. Dünya turizminden 2.7, Avrupa turizm pastasından ise yüzde 6.7 pay alıyoruz. 

Türkiye gelen turist profili

"Rekabet avantajımızı düşük fiyata dayalı olarak sürdürmeliyiz" diyen Bakan Ağbal, “Düşük ve orta gelirli turistlerin ziyaret ettiği ülkeyiz. Turist başına gelirimiz 750 dolar civarında. Önümüzdeki dönemde mutlaka kişi başına düşen turizm gelirini artırmamız lazım. Turizmde mevcut bilinen klasik turistik sektörlerle değil yeni alt sektörlerle payımızı büyütmeliyiz. Daha fazla gelir bırakan sağlık, kış, yat, kongre turizmine ağırlık vermemiz gerekiyor. 2015 kolay bir yıl olmadı. İnşaallah, 2016 daha iyi olur. 2015’te globalleşen terör olayları, içinden çıkamadığımız global ekonomik kriz bir çok sektör gibi turizmi de etkiledi.

'2016 kolay olmayacak'

Turizm gelirlerimiz 2014 yılına göre bir miktar azaldı, ziyaretçi sayısı da azalmıştır. 2016 yılı turizm için kolay bir yıl olmayacak. 2014 yılının ikinci yarısından itibaren ağırlaşan koşullar 2016 yılında da belli ki devam eden jeopolitik riskler, devam eden global ekonomik sıkıntılar nedeniyle bir çok ülke gibi Türkiye için de sıkıntıları beraberinde getirecek. 2016 yılı için yapılan tahminlerde hem turist sayısında hem turizm gelirinde bir miktar azalma bekliyoruz.''

'Yaylada kaçak yapıya izin yok'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ise, “2016 yılında Trabzon’da hiçbir yaylada kaçak yapılan yayla evi olmayacak. Yapıldığı anda da yıkılacak. Bu kararlılığı ortaya koymazsak, siyasiler olarak bu riski bürokrasi ile paylaşıp adımlar atmazsak geleceğimizin nereye gideceği belli değil'' şeklinde konuştu.

YORUMLAR 3
  • ayşe 8 yıl önce Şikayet Et
    iyi oldu.... belki emekli de oraları görür
    Cevapla
  • Ankaralı 8 yıl önce Şikayet Et
    Turizm sektöründeyim ve yabancı dilim Rusça. Bu yıl beni kötü bir yıl bekliyor. Almancayı ilerletmek şart oldu.
    Cevapla
  • unal ekt 8 yıl önce Şikayet Et
    aman gelmesinler saten avrupalilarin atalyaya gelmemeleri nedeni ruslardir. biz ailece tatil yapamiyorduk cünkü ruslarin rezillikleri ortada. cok iciyorlar. buradaki almanlar bile rahatsiz. bu sene ruslar gelmeyecegine göre rahatca bir tatil yapacagiz
    Cevapla