Evde oturana iş, 1 gün çalışana tazminat

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu, evde oturana çalışma hayatındaki yeni düzenlemelere dair bilgi verdi.

Evde oturana iş, 1 gün çalışana tazminat
Evde oturana iş, 1 gün çalışana tazminat
GİRİŞ 07.02.2016 11:29 GÜNCELLEME 07.02.2016 11:43
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, genel sağlık sigortası, esnek çalışma ve 1 gün çalışana dahi tazminat verilmesine dair hazırlanan paketin sonuna gelindiğini söyledi.

Bakan Soylu'nun verdiği haberi, Sabah Gazetesi'nden Faruk Erdem kaleme aldı.

Buna göre, esnek çalışma sisteminin Meclis'e sunulduğunu, milyonlarca vatandaşın iş ve sosyal güvenliğe kavuşacağını söyleyen Soylu, gençler için Genel Sağlık Sistemi'nin yeniden ele alınacağını belirtti. Öncelikle toplam 5 milyon gencin 9 milyar liralık borcu silinecek. Kıdem tazminatı fonu ile ilgili çalışma başladığını anlatan Soylu'nun verdiği bilgiye göre 1 gün çalışan bile parasını alacak.

Gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Soylu, yeni dönemle ilgili şu bilgileri paylaştı. 

Ev kadınları, öğrenciler, gençler ve engelliler için büyük fırsat

Güvenceli esneklik geliyor

Türkiye gelişmiş ülkelerde uygulanan esnek çalışma modeline kavuşuyor. Meclis'e sunulan tasarının önümüzdeki günlerde yasalaşması bekleniyor. 'Güvenceli Esneklik' adı verilen sisteme göre ev hanımları, master ve doktora öğrencileri ile engelliler geçici iş ilişkisi kurarak sosyal güvenliğe kavuşacak. İşveren izinli ve raporlu elemanlarının yerini doldurabilecek. Asıl işçi ise işten atılamayacak. Böylece istihdam imkânı bulamayan 15-25 yaş arası gençler ve 55 yaş üstü vatandaşlarla ev hanımları, engelliler gibi dezavantajlı gruplar iş hayatına katılacak. Sistem evden ve tele çalışmadan oluşan 'uzaktan çalışma' ve 'geçici iş ilişkisi' adı verilen iki ana başlıktan oluşuyor. Uzaktan çalışmanın zaten fiili bir durum olduğunu anlatan Bakan Soylu, "Bunu bir sisteme oturtacağız ve herkesin sosyal güvenceden yararlanmasını sağlayacağız. Geçici iş ilişkisi ise doğum izni, askerlik, rapor gibi durumlarda bir süre işinden ayrı kalanlar için getirilecek" dedi. 

Çalışana tazminat garantisi

1 gün bile çalışan tazminatını alacak

Bakan Soylu, Kıdem Tazminatı Fonu ile ilgili çalışmaların tüm sosyal tarafların katılımıyla yapıldığını, maksatlarının bir gün bile çalışanın tazminatını almasını sağlamak olduğunu söyledi. Söz konusu fonla ilgili de bilgi veren Bakan Soylu, geldikleri noktayı "Henüz dosyanın kapağını açtık" cümlesiyle özetledi. Bu konuda kapsamlı bir çalışmanın bakanlıklar, kurumlar ve tüm sosyal taraflarla sürdüğünü belirten Soylu, şu bilgileri verdi: "Bu konuda maksadımız bir gün çalışanın bile karşılığını fon hesabında görmesini sağlamak. Halen çalışanların yüzde 86'sı tazminatına ulaşamıyor. Geçen yıl 14 milyon çalışan buna karşılık da 18 milyon çıkış bildirgesi geldi. Fon ile tazminata güvence gelecek. Mevcut haklardan geri gidilmeyecek. Kıdem tazminatını işçi ile işveren arasında bir tehditleşme unsuru olmaktan çıkaracağız. Kıdem tazminatı fonu çalışma hayatına güvence getirecek. Hem işçi hem de işvereni koruyacak." 

Gençlerin borcu siliniyor

5 milyon gence sevindirici haber

18-29 yaş arası 5 milyon gencin 9 milyar liralık Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcunu silecek tasarı önümüzdeki günlerde Meclis'e gelecek. GSS'deki gelir testi ve benzeri bürokratik tüm işlemler sadeleştirilecek ve kolaylaşacak. Süleyman Soylu, milyonlarca genci ilgilendiren sistemle ilgili çok önemli bir reform hazırlığı içinde olduklarını belirtti. Özellikle üniversiteyi kazanamayan ya da çalışamayan gençlerin ödemesi gereken GSS primleriyle ilgili milyarlarca lirayı bulan borç biriktiğini anlatan Soylu, ilk çıkacak torba yasayla bu borçların silineceğini müjdeledi. Bu konudaki bürokratik aksaklıkların da tamamen ortadan kalkacağını belirten Soylu, özellikle gelir testi konusunda yaşanan sıkıntıların biteceğini ifade etti.

YORUMLAR 4
  • sözdeğiliş 8 yıl önce Şikayet Et
    tazminatmış.1 yıl çalışmaya 18 günlük maaş bedelini tazminat öngörüldüğüne göre 1 güne kaç kuruş denk gelir hesap edin
    Cevapla
  • Vatandaş 8 yıl önce Şikayet Et
    Staj maģdurlari ve günü dolmuş yaşı bekleyenlerin durumları ne olacak sayın bakanım
    Cevapla
  • Yusuf Aktaş 8 yıl önce Şikayet Et
    O zaman Genel Sağlık Sigortasını ödeyenlerede geri verin ödediklerini enayi gibi yaklaşık 900 lira ödedim
    Cevapla
  • kemal 8 yıl önce Şikayet Et
    Niye 18-29 kimin keyfine göre bu yaş aralığı
    Cevapla