Fındıkta fiyat alarmı

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi olan Soydan, serbest piyasa sisteminin çöktüğünü savundu.

Fındıkta fiyat alarmı
Fındıkta fiyat alarmı
GİRİŞ 05.02.2016 17:20 GÜNCELLEME 05.02.2016 17:20
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, fındık fiyatının 9 liraya gerilemesine ilişkin, "Serbest piyasa sistemi çökmüştür. Bu saatten sonra kimsenin serbest piyasa koşullarını konuşmaması lazım" dedi.

Aynı zamanda Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi olan Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık fiyatının artmasını beklerken fiyatların günden güne düştüğünü belirterek, "Bundan sonra fındık konusunda yeni bir yol haritası bulunması lazım. Biz artık fındıkta devlet elinin olmasını istiyoruz. Daha dün 10 lira olan fındık bugün 9 liraya düşmüştür" diye konuştu.

'Üretici uçuruma gidiyor'

Üreticinin artık uçuruma doğru gittiğini savunan Soydan, "Bu, fındığın ve üreticilerimizin geleceği için tehlike. Üreticilerimiz bu durumdan çok rahatsız ve memnun değil. Bunu herkesin görmezi lazım. Şu anda üreticileri ayakta tutan tek şey, yazılı ve görsel basının yaptığı haberler. Aksi durumunda üretici daha kötü ve zor durumda olacaktı. Buna artık 'dur' diyelim" ifadesini kullandı.

Soydan, serbest piyasa koşullarından ihracatçıların memnun olduğunu ancak üreticilerin memnun olmadığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Üreticilerimizin paniği arttı. Artık biz bu durumu görmezden gelemeyiz. Fındık fiyatlarının 14'ten 9 liraya kadar gerilemesi nasıl olur? Biz burada haksızlık ve haksız rekabet olduğunu düşünüyoruz. Artık ok yaydan çıkmıştır. Üretici mağdur olmaktadır ve bundan sonra bu serbest piyasanın sorgulanması lazım. Bana göre serbest piyasa sistemi çökmüştür. Bu saatten sonra kimsenin serbest piyasa koşullarını konuşmaması lazım. Türk fındığı yabancı bir firma ve yerli işbirlikçileriyle tekelleşmeye doğru gidiyor. Burada sadece üretici kaybetmeyecektir, manav ve sanayici de kaybedecektir. Bakıldığında kamuoyunda sivil toplum örgütlerinin, üreticilerin yanında olduğunu görüyoruz. Biz yine 'ziraat odaları olarak, TZOB olarak ne yapabiliriz' konusundaki çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Hiç kimse üreticinin bu mağduriyetinden dolayı bizleri geri durduramaz."

'Psikoloji dayanmaz'

Soydan, sezon başında üreticilere fındıklarını satmamaları yönünde çağrılar yaptıklarını ve bu süreçte kendilerine eleştiriler yöneltildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz serbest piyasa şartlarına göre doğru yaptığımıza inanıyoruz. Çünkü pazara fındık inmemesi durumunda fiyat artacaktır. Serbest piyasa bu anlama gelmektedir ancak bu sezon fındık pazara inmemesine rağmen fiyatlar artacağı yerde düştü. Bu da bu sistemin çöktüğü anlamına gelmektedir. Biz yaptığımız çağrıların arkasındayız ancak sistemde çok ciddi sorun var. Bunun aşılması gerekmektedir. Bizim mücadelemiz buna yöneliktir. Bundan sonra da bu mücadelemize devam edeceğiz. Ta ki üreticiler alın terinin karşılığını alana kadar."

Fiyat düşüşünün devam etmesine üreticilerin daha fazla dayanamayacağını kaydeden Soydan, "Bununla ilgili yeni fındık sezonu gelene kadar mutlaka çözüm bulunması lazım. Aksi durumunda üreticilerin ve kamuoyunun psikolojisi buna dayanmaz. Çok büyük sıkıntılar olur. Sosyal patlamalar olur" değerlendirmesini yaptı.

Soydan, sokak eylemlerinin olmasını asla arzu etmediklerini, bu sorunu kurumlarla çözmek istediklerini sözlerine ekledi.

YORUMLAR 24
  • yasin 8 yıl önce Şikayet Et
    güzel abim madem öyle biz neden kilosunu 50-60 liraya yiyoruz
    Cevapla
  • ALİ 8 yıl önce Şikayet Et
    Toprak mahsülleri ofisinde 10 tl satılan kabuksuz fındık ofis satmayınca bir anda 50-60 tl ye çıktı. Yıllık 12 kilo alıyorsak yıllık 1 kiloya düştü. Kim kazançlı çıktı. Satanmı alanmı. Müşteriyi kaçtı. Fındık yemezsem ne olur demeye başlıyor insan.
    Cevapla
  • M.Ali 8 yıl önce Şikayet Et
    Fındığın gerçek değeri ne ise o fiyattan üretici satmalı. Geçen sene üretici 20 ye satarken kimse ağlamıyordu, şimdi fiyat 9 a düşünce ağlamak yakışmıyor.
    Cevapla
  • Sakaryali 8 yıl önce Şikayet Et
    Onumuzdeki sene gorusuruz findigi dusurenlerle biz direnelim findigi vermeyelim arkadaslar hakkimizi yedirmeyelim fikdik satmiyoruz bakalim ne yapacaklar firmalar
    Cevapla
  • murat 8 yıl önce Şikayet Et
    vergisi yok algisi yok zahmeti yok bence 9 tl bile cok.adamlar senede 1 ay calisip seneyi o parayla geciniyo gene agliyolar gozleri doymuyor bizim ciftcimizin.simdi satarlar artik zam gelcek diye bekletiyodu herkes allah dogrunun yaninda
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle