İşsizlik maaşında bunlara dikkat edin!

İşsizlik maaşı hangi durumlarda alınamaz? İş yeri iflas ederse ne olur? İşsizlik maaşına başvurusu süresi nedir? İşte cevapları burada...

İşsizlik maaşında bunlara dikkat edin!
İşsizlik maaşında bunlara dikkat edin!
GİRİŞ 05.02.2016 13:07 GÜNCELLEME 05.02.2016 13:10
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

İşsiz kalan işçilere geçici süreyle destek sağlamak amacıyla kurulan İşsizlik Sigortası Fonu, işsizlerden çok aktif iş gücü programlarına harcanıyor. Fon'a, kurulduğu 2000 yılından bu yana işçi ve işveren primi olarak 49.5 milyar lira yatırıldı. Devlet de 16.6 milyar lira katkıda bulundu. T

2015'te yapılan düzenlemeyle oran yüzde 50'ye çıkarıldı. İstihdam programları için aktarılan kaynak bunlarla sınırlı değil. Çeşitli adlar altında geçen yıl Fon'dan istihdam programlarına aktarılan para 4 milyar 376 milyon lira oldu. Fon'un asıl işlevi olan işsizlik maaşı ödemeleri ise geçen yıl 2 milyar 193 milyon lirada kaldı.

6 aydan 12 aya çıkartıldı

İşsizlik Fonu'na geçen hafta TBMM'de kabul edilen torba yasayla da yeni görevler yüklendi. İşbaşında eğitim gören 18-29 yaş arasındaki gençlerin 6 aylık maaşlarını ödemekte olan Fon, bu yıldan itibaren 6 ay yerine 12 aylık maaş ödemesi yapacak.

Uygulamadan yararlanacak kişi sayısı da yükselecek. Bu yeni görevden dolayı Fon'un bir yıllık maliyeti 2 milyar lira artacak. Fon, sadece işbaşında eğitim için bu sene 3 milyar 339 milyon lira harcama yapacak.

İşsizlik Fonu için aylık brüt ücretten yüzde 1 sigortalı, yüzde 2 işveren payı kesiliyor. Devlet de yüzde 1 oranında katkıda bulunuyor.

İŞSİZLİK MAAŞI ŞARTLARI NELER?

Kendi ayrılan para alamaz

İşsizlik Fonu'ndan maaş alabilmek için birinci koşul, işçinin kendi istek ve kusuru dışında işini kaybetmiş olmasıdır. Bu nedenle işverenle anlaşarak işten ayrılan kişiler işsizlik maaşı alamazlar. Anlaşarak işten ayrılan işçinin, işsizlik maaşı konusunda mağduriyet yaşamaması için, iş akdinin işveren tarafından feshini talep etmesi gerekir.

600 gün şartı

İşsizlik maaşı alabilmek için ayrıca işçinin iş akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olması, son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olması zorunlu.

30 güne dikkat!

Hak kaybı yaşanmaması için hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde Türkiye İş Kurumu'na işsizlik maaşı talebiyle başvurulması gerekiyor. 30 günü kaçıranlar da başvuruda bulunabilirler ancak geciktikleri gün kadar eksik işsizlik maaşı alırlar.

En yüksek işsizlik maaşı

Asgari ücretin yüzde 30 oranında artmasıyla ocak ayından itibaren işsizlik maaşları da arttı. Normalde işsizlik maaşı, çalışırken alınan son 4 aylık ortalama ücretin yüzde 40'ı üzerinden ödeniyor. Alınabilecek en yüksek rakam ise brüt asgari ücretin yüzde 80'ini aşamıyor. 2015 yılında 1018.8 TL olan en yüksek işsizlik maaşı, bu yıl 1317.6 liraya yükseldi. İşverenlerin iflas etmesi veya ödeme güçlüğüne düşmesi durumunda, işçilerin ödenmemiş üç aylık ücreti Ücret Garanti Fonu'ndan ödeniyor.

İflas durumunda işşizlik maaşı

Bu ödemenin yapılabilmesi için işverenin konkordato ilan etmesi, işveren hakkında “aciz vesikası” alınması, iflas veya iflasın ertelenmesi koşulları aranıyor.

Bu haktan yararlanabilmek için işyerinde bir yıl çalışmak gerekiyor. Ödenecek ücretin tespitinde, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bildirilen aylık brüt ücretler esas alınıyor.
Ancak, kıdem, ihbar tazminatı gibi alacaklar için bu haktan yararlanma olanağı bulunmuyor.

Habertürk

YORUMLAR 5
  • hay 8 yıl önce Şikayet Et
    yaw kimin parasını kime vermiyonuz adam her ay 30 50 işisizlik fonuna para akyarıyor sanki herkez aynı anda işten cıkıyor kasanızda fonda trinyon birikiyor bir kaç bini dagıtmak batıyor sankı devlet fonlara bile gözünü dikermi oldu yazık yazık türk insanı cahil degil artık yakında portekiz yunanistan gibi en ufak zamlarda bas kaldırmaya baslıcaktır söylim
    Cevapla
  • hakan er 8 yıl önce Şikayet Et
    bir kere olsun adam gibi kafanız çalışsın 50 yaşını aştım inşaat işi artık bana ağır geliyor emeklide olamıyorum yaşa takılıyorum ALLAH sizden razı olsun ben işten kendi isteğile ayrıldığımda işsizlik maşı alamıyorum bu rezilik deyildwe nedir daha ağır konuşacam artık konuşmaktanda korkuyoruz
    Cevapla
  • anti satan 8 yıl önce Şikayet Et
    gerçek şuki bu yasaya göre işsizlik diye birşey yoktur...
    Cevapla
  • hakkı 8 yıl önce Şikayet Et
    bir kıdem tazminat fonu kurulsa çok süper olur.
    Cevapla
  • ali emir 8 yıl önce Şikayet Et
    1 ay önceki haberinizde son işyerinde 120 gün çalışma zorunluluğu 1 aya inecek ve kendi çıkan işçi bile işsizlik maaşı alabilecek demiştiniz. bu kanun çıkmadımı bence işsiz kalan işçi ev kirası veya taksitleri vardır.aniden işden çıkınca nasıl geçinecek ömrü hayatında 1-2 defa işsiz kalıyor işsizlik maaşı en az 1000 tl olmalı veya asgari ücret olmalı 680 tl verilen maaş kime yeter ev kirasınamı-elek.-su-doğalgaz-telefonamı yeter gıda ve okul masfarlarınamı yeter
    Cevapla