S&P : Ucuz petrol Türkiye'ye yaramaz

Standard & Poor’s, düşen petrol fiyatlarının ardından Türkiye'ye dair açıklama yaptı.

S&P : Ucuz petrol Türkiye'ye yaramaz
S&P : Ucuz petrol Türkiye'ye yaramaz
GİRİŞ 02.02.2016 15:38 GÜNCELLEME 02.02.2016 15:38

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) düşük petrol fiyatlarının Türkiye’nin dış finansmanına yardımcı olmayacağı öngörüsünde bulundu.

'Sert düşüş Türkiye'ye fayda sağlamaz'

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, “Petrol fiyatlarındaki sert düşüşün yıl içerisinde Türkiye’nin notuna fayda sağlaması olası değil” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, “Türkiye’nin petrol üreticisi ülkelere ihracatı toplam ihracatı içerisinde dolar cinsiden yaklaşık yüzde 20 seviyesinde. Geçen yılın ocak-kasım döneminde bu ülkelere olan ihracat 2014 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 15 oranında azaldı. Petrol üreticisi ülkelerden Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırım ise yine geçtiğimiz yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 20’den fazla azaldı” şeklinde değerlendirmelere yer verildi.

'Düşük petrol cari açığı kısmen azalttı'

S&P açıklamasında Türkiye’nin düşük petrol fiyatlarının etkisiyle cari açığında kısmi bir azalma görüldüğünü belirterek, “Bunun tek başına Türkiye’nin dış finansmanının dengelenmesine yardımcı olacağına inanmıyoruz. 2009’un sonundan beri, Türkiye’nin dış finansmanında özkaynaktan borç akışına doğru bir kayma var. İnşaat, tüketim ve turizm dışı hizmet alanlarında yatırım artışı var” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Türkiye’nin yatırımcı algısı ve küresel likidite hareketlerine karşı duyarlılığının yüksek olduğu kaydedildi.

S&P’nin Kredi Analisti Aarti Sakhuja ise “Düşük enerji fiyatlarının ithalat faturasını düşürerek kazandırdığının en azından bir kısmını, ihracattaki azalış ve azalan sermaye akışları götürdü. Türkiye’nin dış borcu açısından gördüğümüz risklerden birisi borçların çevrilememesi olasılığı ve bunun büyümede ani bir duruşa ya da büyüme şokuna yol açma olasılığı” ifadelerini kullandı.