Açık sınırı kaç lira?

Türk-İş'in yaptırdığı araştırmaya göre, dört kişilik açlık sınırı 1.447 lira oldu.

Açık sınırı kaç lira?
Açık sınırı kaç lira?
GİRİŞ 26.01.2016 12:54 GÜNCELLEME 26.01.2016 12:54

Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay araştırma yaptırıyor. Bu kapsamda "Açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının 2016 Ocak ayı sonuçları açıklandı.

YOKSULLUK SINIRI

Araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 447 lira 20 kuruş, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 4 bin 714 lira oldu.

BEKARLARIN MALİYETİ

Ocakta bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise bin 781 lira 84 kuruş olarak hesaplandı. 

Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 4,47 oranında artış gösterdi.

GIDADA EKMEK VE SOĞUKLARIN ETKİSİ

Gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 15,15 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,36 olarak hesaplandı. Ocak ayındaki yüksek oranlı artışta özellikle ekmek ve soğukların artmasıyla sebze fiyatında görülen artış etkili oldu.

EKMEĞİN KİLOSU KAÇ PARA?

Araştırmaya göre, ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta, ekmekte beklenen fiyat artışı yüzde 25, ekmeğin kilogram fiyatı ise 5 lira oldu. Ancak, bazı fırınların rekabet nedeniyle eski fiyat üzerinden satışlarını sürdürdüğü dikkati çekti. Aile bütçesinde ve geleneksel beslenmede ağırlıklı yeri olan ekmeğin fiyatında enflasyonun 3 katı oranında artış sofraları etkiledi. Aynı grupta yer alan pirinç fiyatı biraz gerilerken, makarna, bulgur, un, irmik ise aynı fiyatta kaldı.Yaş sebze fiyatlarını da bu ay adeta kar soğuğu vurdu.

YAŞ SEBZE FİYATI

Geçen ay 3 lira 46 kuruş olarak hesaplanan ortalama yaş sebze kilogram fiyatı, bu ay 3 lira 67 kuruş oldu. Ancak, ortalama sebze fiyatı geçen ay 3 lira 68 kuruşken (patlıcan ve yeşil biber gibi fiyatı artan sebzelerin hesaplama dışında tutulmasına rağmen) bu ay 4 lira 9 kuruşa yükseldi. Ortalama kilogram meyve fiyatı ise 2 lira 94 kuruştan bu ay 2 lira 64 kuruşa geriledi.