Yargıtay'dan elektrik faturasına yeni ayar

Yargıtay, elektrik faturalarına yansıtılan iletim, dağıtım, perakende satış hizmeti ve sayaç okuma bedellerinin alınamayacağına hükmetti.

Yargıtay'dan elektrik faturasına yeni ayar
Yargıtay'dan elektrik faturasına yeni ayar
GİRİŞ 27.12.2015 10:17 GÜNCELLEME 27.12.2015 10:18
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Yargıtay, elektrik faturalarına yansıtılan 'kayıp-kaçak' bedellerinden sonra faturaların yüzde 10'unu oluşturan iletim, dağıtım, perakende satış hizmeti ve sayaç okuma bedellerinin de alınamayacağına karar verdi. Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi'nin kararının nasıl uygulanacağı merakla bekleniyor. Dairenin 19 ve 26 Kasım tarihli kararlarına konu davalar, İstanbul Asliye Ticaret ve Şanlıurfa Asliye Hukuk Mahkemeleri'nde açıldı. İstanbul'daki davayı bir abone açtı. Abone, faturasındaki iletim, dağıtım, perakende satış hizmeti ve sayaç okuma hanelerindeki bedellerin iptalini ve ödediği paraların geri verilmesini istedi.

YEREL KABUL ETMEDİ 

Şanlıurfa'daki dava ise abonenin bu bedelleri ödememesi üzerine başlatılan haciz işlemi sonucunda açıldı. Yerel mahkemeler, her iki davada da dağıtım şirketlerinin, iletim, dağıtım, perakende satış hizmeti ve sayaç okuma alma hakkı bulunduğunu belirterek, aboneler aleyhine karar verdi. 

KARAR TEMYİZ EDİLDİ 

Her iki dava da temyiz üzerine Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi'ne geldi. Daire, vatandaştan her türlü vergi ve harcın ancak yasayla alınabileceğini, elektrik faturalarındaki iletim, dağıtım, perakende satış ve sayaç okuma bedellerinin yasal dayanağının bulunmadığını belirterek yerel mahkeme kararlarını bozdu. 

'TRT HARİÇ YASAL DAYANAK YOK'

Dairenin kararında, faturalara yansıtılan TRT payının yasayla alındığını ancak diğer dört kalem bedelin alınmasını öngören bir yasa bulunmadığı belirtildi. Kayıp-kaçak bedeli alınamayacağı yönündeki Hukuk Genel Kurulu kararını hatırlatan 3'üncü Daire, "Dairemizce de, Hukuk Genel Kurulu'nun kayıp-kaçak kararı ilkeleri benimsenerek, kayıp-kaçak bedeli yanında sayaç okuma, perakende satış hizmeti, iletim sistemi kullanım ve dağıtım bedellerinin alınamayacağına karar verilmiştir" denildi. Kararlarda, elektrik faturalarının bu bedeller olmaksızın hesaplanıp düzenlenmesi gerektiği anlatıldı.

EN AZ YÜZDE 10 ŞİŞİRİYOR

Yargıtay'ın faturalardan çıkarılmasını istediği bu dört kalem, tüketiciye en az yüzde 10 daha ucuz enerji olarak yansıyacak. Yargıtay'ın bu kararı, "peki şimdiye kadar bu kalemler için yapılan ödemeler geri alınabilecek mi" sorusunu da gündeme getirdi. Yargıtay'ın her iki kararına dayanak olan olayda davacıların "geri ödeme talepleri" bulunmadığından konu tartışılmadı. Ancak Yargıtay daha önce kayıp-kaçak bedelini kaldırınca, tüketiciler geri ödeme davaları açmış ve kazanmışlardı.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 3
  • arkadas alsinlar 8 yıl önce Şikayet Et
    bizim gibi kerizlere mustehap yargitay bugune kadar neredeydi insallah. yuzde ucyuz fazla alirla insallah
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşım kurumda çalışıyorsun sanırım. Ama bana göre elektriği satacak olan kurum herşeyi yüklenip bir bedel oluşturup onun üzerinden satışını yapmalı.Millete kendi yapacağı şeyleri yükleyip enayi yerine koymasinin birmantığı yok.
    Cevapla
  • Elektrik mühendisi 8 yıl önce Şikayet Et
    Karar çok yanlış müşterinin lehine de olsa. Aldığımız her malın içinde nakliye bedeli satıcının her türlü masrafı da var. Sadece adam satarken söylemeyip fiyata dahil ediyor. Elektrikte de aynı şekil. Devlet istese o fiyatları elektriğin üstüne ekler yine alabilir. Sadece ayrıştırma için yapılıyor bunlar. TRT payı haklı bulunmuş aslında en yanlış olanı o. Yoksa iletim dağıtım gibi unsurlar zorunlu.
    Cevapla