Kilosu 6 bin TL'ye satılıyor!

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, az sayıda arıcı tarafından üretilen arı sütünün 5- 6 bin TL’ye satıldığını belirtti.

Kilosu 6 bin TL'ye satılıyor!
Kilosu 6 bin TL'ye satılıyor!
GİRİŞ 21.12.2015 13:52 GÜNCELLEME 21.12.2015 13:52
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Dünyada bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada yer alan Türkiye’de, 57 bine yakın arıcı tarafından 7 milyon arı kolonisinde yılda 100 bin tonun üzerinde bal, 65 kilogram civarında ise arı sütü üretimi yapılıyor. Türkiye’nin yıllık bal ihracatı 5 bin tona yükselirken bal, bal mumu, polen ve arı sütü gibi arı ürünlerinden ise milli ekonomiye 600 milyon TL’lik katkı sağlanıyor.

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, Türkiye’de bal üretiminde iller bazındaOrdu’nun birinci sırada yer aldığını, kentte 5 bine yakın gezginci arıcının yılda 15 bin ton civarında bal ürettiğini, yüksek gelir getirmesi nedeniyle artık arı sütü üretiminin de rağbet gördüğünü söyledi.

’EN FAZLA ARI SÜTÜ ÜRETİMİ BURSA'DA’

Bal üretiminde ilk sırada yer alan Ordu’nun arı sütü üretiminde gerilerde olduğunu belirten Aydın şöyle devam etti:

"5 bin üye arıcımız var ancak arı sütü üretenin sayısı parmakla gösterilecek kadar az. Arı sütü kilosu bizde toptan 5 bin TL civarında satılıyor. Kolay pazar bulunduğu için perakende gram işi satılıyor genelde, gram işi olunca fiyat daha da yüksek oluyor. Ana arı üreten arıcılarımız arı sütü üretimi yapıyor. Türkiye genelind ki üretimle ilgili Gıda ve Tarım Bakanlığı’nda bir veri yok. Türkiye’de en fazla arı sütünün Ege ve Marmara bölgesinde üretildiğini biliyoruz. En fazla üretim de Bursa’da. Karadeniz Teknik Üniversitesi, hacettepe Üniversitesi, Kayseri ErciyesÜniversitesi’nin arı sütüyle ilgili yoğun çalışmaları var. Doğu Karadeniz Bölgesi Gelişme Planı (DOKAP) arı sütü, polen, propolis projesi kapsamında Karadeniz’de Samsun’dan Artvin’e kadar 7 ilde arıcılara eğitim veriyor. Ordu’da arıcılara yönelik arı sütü eğitimleri ise 2016 yılının İlkbahar’ında başlayacak. İlerleyen yıllarda da arı sütü üretiminde iyi konuma geleceğiz. İyi bir arı kovanında 400- 500 gram arı sütü toplanıyor. Bunu toplu üretenler toptan 5- 10 kilogram halinde yüksek fiyata satıyorlar. Bu çalışmalarla üretimin daha da artması sağlanacak."

YORUMLAR 2
  • ekserva 8 yıl önce Şikayet Et
    en çok sahte bal üreten 2.ülke dencekti sanırım..
    Cevapla
  • arzu mustafa 8 yıl önce Şikayet Et
    bu haberi okuyup inek sutu ile arı sutunu karıştırıp satanlar çıkarsa hiç sasirmam
    Cevapla