Yasağa rağmen ucuzlamadı

Türkiye’den gidecek ürünlere yasak koyması piyasaların karışmasına neden oldu.

Yasağa rağmen ucuzlamadı
Yasağa rağmen ucuzlamadı
GİRİŞ 18.12.2015 14:17 GÜNCELLEME 18.12.2015 14:17

Ukrayna ve Kırım anlaşmazlığı nedeniyle Batılı ülkelerin  yaptırım uyguladığı, gıda açığını kapatmak için Türkiye ile temasa geçen Rusya’nın uçak krizinin ardından Türkiye’den gidecek ürünlere yasak koyması piyasaların karışmasına neden oldu.

Çok sayıda tır sınır kapılarında bekletildiği için gıda ürünleri bozuldu. İhracatçı firmalar ise Rusya’ya yeni sebze meyve göndermedi. 

Ürün bolluğu yaşanması ve ucuzluk olması beklenen özellikle narenciye ürünlerinde tersi oranda fiyat artışı olması tüketicileri çileden çıkardı. Türkiye Yaş Sebze Meyve ve Komisyoncular Federasyonu Denetleme Kurulu Başkanı ve Mersin Tüccarlar Derneği Genel Sekreteri Mehmet Refik Bağsız, fiyat artışının simsarlardan kaynaklandığını belirterek, “Fırsatçılara meydan vermemek gerekir” uyarısında bulundu. 

Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri'nin verilerine göre geçen sezon boyunca Türkiye’nin Riusya’ya  ilk 10 ayda 214,8 milyon dolarlık limon ihracatı yaptığını bu rakama yakın bir miktarda da  sebze ve diğer meyvelerin ihraç edildiğini vurgulayan Bağsız, “Rusya, diğer ülkelerin uyguladığı boykot nedeniyle gıda açığını kapatmak için Türkiye ile temasa geçmişti.

Hatta Rusya Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi Başkanı Sergey Dankvert Türkiye’den sebze ve meyve ithalatının artırılması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil ile görüşmüştü. Ancak uçak krizi tüm planların bozulmasına neden oldu. Dolayısıyla ihracatçılar hemen yeni Pazar bulamayacakları için, iç piyasada ürün bolluğu olması ve fiyatların ucuzlaması gerekir. Buna rağmen fiyatlardaki artış fırsatçıları akla getiriyor. Buna dikkat edilmesi gerekir” uyarısında bulundu. 

Bağsız, özellikle narenciye ürünlerinin sebze hallerinde tarladan çıkış fiyatının 3-4 katı fazlasına iç piyasaya sürüldüğünü ihracat olmamasına rağmen sanki ürün azmış gibi bir hava estirildiğini ifade ederek, “Bu ortamı sağlayanlar, bu işten büyük rantlar elde ediyor. Yetkililerin dikkatli olması ve bu tür rant fırsatçılarına aman vermemesi gerekir” dedi.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL