Asgari Ücret için ikinci kez toplandılar

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2016’da geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi çalışmaları kapsamında ikinci kez toplandı.

Asgari Ücret için ikinci kez toplandılar
Asgari Ücret için ikinci kez toplandılar
GİRİŞ 10.12.2015 17:42 GÜNCELLEME 10.12.2015 17:44

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder’in başkanlığında başladı. Komisyonda işçi kesimini Türk-İş, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.

Toplantıda yaptığı konuşmada Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, “Biz de Türk-İş gibi işveren tarafı gibi işçi tarafı gibi hükümet tarafı olarak da teklif ettiğimiz bin 300 lira net ücretin piyasaya etkisini, işçilere etkisini, istihdama etkisini, işsizliğe muhtemelen etkilerini gece gündüz çalışıyoruz bakanımızın, Başbakanımızın talimatıyla.

Türk-İş Başkanımızın da dediği gibi kademeyle ilgili işverene yükle ilgili çok fazla kafa yoruyoruz ve çok fazla çalışıyoruz. Yine asgari ücretteki kademelendirmeyle ilgili bilindiği gibi bin 300 lira olursa asgari ücret 5 milyon rakamı daha ciddi rakamlara ulaşacak. Yine bununla ilgili çalışmalarımız mevcut. Tehlikeli işlere ilişkin bu komisyona ve bu komisyonun çıkaracağı karara yetişeceğini zannetmiyoruz ama onunla da ilgili TÜİK ve SGK ile ortak bir çalışma başlattık. Ben bu bağlamda yapacağımız çalışmaların çalışma hayatına hayırlı olmasını, iyilikler getirmesini diliyorum” şeklinde konuştu.

“BİN 300 LİRA UYGUN BİR RAKAM BİRAN EVVEL OCAK AYINDAN İTİBAREN UYGULANMASI TARAFTARIYIZ”

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise şunları kaydetti:

“Bin 300 lirayla ilgili Türk-İş’in geçen dönemde yaptığı açlık sınırıyla ilgili rakam bin 390 civarında ama bizim için bin 300 lira uygun bir rakam biran evvel Ocak ayından itibaren uygulanması taraftarıyız. Onun ötesinde de her ortamda ifade ediyorum; şimdi işverenlerimiz burada biz bu işverenlerimizin büyük bölümü ile sözleşme yapıyoruz. 10 yıllık bir kızımız şu anda çalışıyor bin 320 TL ücret alıyor. Ama başka bir kızımız yeni işe girecek oda bin 300 TL alacak arada 10 yıllık kıdem var bununla ilgili bir sıkıntı var. Tehlikeli işlerin ve çok tehlikeli işlerin boyutu var.

Türk-İş olarak bir çikolata fabrikasında çalışan bir işçi ile bir madende çalışan işçinin durumunun aynı olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun yanında bu bin 300 lirayı ödeyemeyecek olan işverenlerimiz var. O işverenlerimizle ilgilide maliye ve hazine temsilcilerimiz burada. Burada bizim arzumuz Ocak ayından itibaren bin 300 liranın uygulanması ve kademeyle ilgili sıkıntılarımızın giderilmesi arkasından da çok tehlikeli işlerle ilgili talebimizin değerlendirilmesi. Bu komisyon bunun kararını verecek.”

“Ülkemizde 5 milyon civarında asgari ücretli var” diyen Atalay, “Biz bunun başlangıç ücreti olduğunu biliyoruz. Ülkenin yüzde 70’i bu ücretle geçiniyor. Yani bu ücretin geçinebilecek bir ücret olmadığını bu ülkede yaşayan herkes biliyor. Bu rakamlarla geçinen var mı? Tabi ki geçinen var. Ama nasıl geçindiğini o geçinenlere sormak lazım. Bu ücreti başta ben olmak üzere hepimiz denememiz lazım” ifadelerini kullandı.

"BUNUNLA İLGİLİ KANUNİ DÜZENLEME YAPILMASI GEREKİYOR"

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Ergün Atalay, asgari ücretliden alınan verginin kaldırılması konusunda taleplerle ilgili soruya, “Bizim ülkemizde 13 milyon resmi, 2 milyonda gayri resmi 15 milyon çalışan var. 13 milyonda vergiye tabi. Vergiyle ilgili kamuda biz 220 bin civarındayız. 5 milyonda asgari ücretli var. Bununla ilgili kanuni düzenleme yapılması gerekiyor. Onun dışında bizim başka bir konumuz da var. Biz kamuda sene başında aldığımız ücretin yüzde 30 aşağısını alıyoruz 6’ıncı aydan sonra. 20 yıllık bir işçi Ocak ayında alıyorsa Haziran’dan sonra bu ücret Aralık’a doğru 350 lira aşağı düşüyor. Ben zaman zaman söylüyorum; sözleşme yapmasınlar bizle. Vergiyi halletsinler bu işin başka bir boyutu. İkisi birbirine paralel bunların. Bununla ilgili komisyon burada, hazine, maliye temsilcileri burada onlar bu konuda bizden daha uzman. Biz burada tabi ki bir düzenleme yapılsın işveren üzerindeki yük alınsın ama bunun şartlarını, şeklini Sayın Genel Müdürümle hazine maliye temsilcileri işçi işveren ortaklaşa yapsınlar. Ev sahibi olarak buradayım. Onun için taraflara toplantı salonunu bırakmak lazım. Onlar bir düzenleme yapsınlar bizim önümüze getirecekler önümüzdeki günlerde. Ona göre karar vereceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Toplantı basına kapalı olarak devam ediyor.

KAYNAK: İHA