02.12.2015 Asgari ücret haber son dakika haberleri

Asgari ücret kaç para? Son dakika Asgari ücret zammı ne kadar oldu? Asgari ücret ne kadar olacak?' sorusuna yanıt buldu.

02.12.2015 Asgari ücret haber son dakika haberleri
02.12.2015 Asgari ücret haber son dakika haberleri
GİRİŞ 02.12.2015 11:42 GÜNCELLEME 02.12.2015 11:43
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Asgari ücret 2015 yılı ne kadar asgari ücret oranı ne kadar oldu? Çalışma Bakanı Faruk Çelik asgari ücret komisyonu kararlarını açıkladı. Buna göre asgari ücret net asgari 2015’in ilk 6 ayı için 949 TL ikinci altı ay için ise 1000 TL oldu. Böylece yılın ilk altı ayı için yüzde 6, ikinci altı ay için de yüzde 6'lık artış yapıldı.

ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI YAPILDI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2016'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında toplandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Reşat Moralı Salonu'nda Bakan Soylu başkanlığında toplanan komisyonda, işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.

Komisyonun bu yılki ilk toplantısına Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, TİSK Yönetim Kurulu Gözlemci Üyesi Metin Demir, her iki konfederasyonun temsilcileri ve bürokratlar katılıyor.

- Mevcut asgari ücret bin lira 54 kuruş

Bu yılki görüşmelerde, AK Parti'nin asgari ücreti bin 300 liraya yükseltme vaadinden dolayı rakam yerine ağırlıklı olarak yeni asgari ücretin işverene maliyeti üzerinde durulması bekleniyor.

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 273 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin lira 54 kuruş olarak uygulanıyor. Kapıcılarda ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net bin 82 lira 47 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için bin 496 lira 36 kuruş düzeyinde bulunuyor. Bunun bin 273 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 197 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 25 lira 47 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

1,300 TL'lik asgari ücrette formül bulundu

1,300 TL'lik asgari ücret ile ilgili işverenin destek talepleri üzerine asgari ücretin vergisinin aşağıya çekilmesi için çalışma başlatıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önceki akşam Çankaya Köşkü’nde verdiği yemekle başlayan toplantı 7 saat sürdü. Toplantıda, 1300 liralık asgari ücretin maliyetinin devlet tarafından karşılanmasını isteyen işverenlere, prim indiriminin söz konusu olamayacağı ancak verginin aşağı çekilmesi için çalışılacağı mesajı verildi.

Başbakan Davutoğlu işverenlere, vergi ve ilave yüklerin paylaşılması hususunda hükümetin bir çaba içinde olacağını ama bu yükün tamamen devlet tarafından karşılanmasının beklenmemesi gerektiğini söyledi.

Davutoğlu’nun yemeğine işveren, işçi ve esnafı temsil eden sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ile ekonomiyle ilgili bakanlar katıldı. Önceki akşam 19.00’da başlayan yemek gece 02.00’de sona erdi. Toplantının uzamasının, Davutoğlu’nun hiç kimsenin sözünü kesmeden sonuna kadar dinlemesinden kaynaklandığı bildirildi.

"İŞVEREN 1300 LİRAYI KARŞILAYABİLİR"

İşverenler asgari ücretin 1300 liraya çıkarılmasının kendilerini sıkıntıya sokacağını, işsizliğin ve kayıt dışının artabileceğini belirtti. İşverenleri dinleyen Davutoğlu, hükümetin 1300 liralık asgari ücret vaadinin arkasında olduğunu, Türkiye’nin sanayicisinin, müteşebbisinin, işadamlarının bu ücreti karşılaya-bilecek noktada olduklarını söyledi. Davutoğlu’nun söz verdiği Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, primlerle ilgili indirim yapılamayacağını, ancak vergiyi aşağı çekmek için hazırlık yapacaklarını anlattı. İşveren primini azaltmanın mümkün olmadığını kaydeden Şimşek, her yıl sosyal güvenlik sistemi için Hazine’den 90 milyar lira kaynak aktarıldığını söyledi.

"POLEMİĞE GİRMEK İSTEMEDİK"

Toplantıda işverenlerin 1300 liralık asgari ücrete ilişkin yakınmaları üzerine Davutoğlu’nun işadamlarına, 7 Haziran’da sessiz kaldıklarını hatırlattığı öğrenildi. Bunun üzerine söz alan işadamlarının, siyasi partilerle polemiğe girmek istemedikleri için sessiz kalmayı tercih ettikleri cevabını verdikleri bildirildi.

SADECE DAMGA VERGİSİ 1.5 MİLYAR

Sadece damga vergisinin kaldırılması bile özel sektör çalışanları açısından yıllık 1.5 milyar lira vergi kaybına yol açacak.

"KOBİ'LERE YÜK GETİRMEYİZ"

Önceki geceki zirvede en çok konuşulan konu yıl başında 1300 liraya çıkarılacağı açıklanan asgari ücretti. Başbakan Davutoğlu, bu rakamı ince hesaplarla bulduklarını belirtirken, Türkiye’deki geçim standartları düşünüldüğünde bu rakamın makul olduğunun altını çizdi. Ardından da, asgari ücrete 2016 başında hiç zam yapılmayacakmış gibi ‘Yüzde 30 zam yapılıyor’ şeklinde işveren tarafından dile getirilmesini eleştirdi. Özellikle KOBİ’lerin 1300 liralık asgari ücretten etkileneceği yönündeki görüşler üzerine Davutoğlu, KOBİ’ler için asgari ücretin vergi ve sosyal güvenlik primi gibi maliyetlerinde kamu olarak ne yapılabileceğine dair bir çalışma yapılması talimatını verdi ve “KOBİ’lerimize taşıyamayacağı yük getirmeyi biz de istemeyiz” ifadesini kullandı.

"TÜRKIYE BATACAKMIŞ ALGISI YANLIŞ"

Zirvede yer alan işçi sendikaları temsilcileri de asgari ücretin 1300 liraya çıkarılmasıyla Türkiye batacakmış gibi bir algı yaratılmasının yanlış olduğuna dikkat çekti.

"16 MİLYARLIK MAİLYET İÇİN 'İŞSİZLİK FONU' KULLANILSIN"

Asgari ücretin toplam ek maliyetinin 16 milyar lira olacağın ifade eden İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, “Bunun en azından yarısını devletimizden talep ediyoruz. Hükümetimiz bunun tamamını da verecek kapasitede. İşsizlik fonunda birikmiş 86 milyar para var, o fonda biriken paradan verilebilir” dedi. Çağlar, yeni asgari ücretle oda aidatının 135 liradan 165 liraya yükseleceğini de öne sürdü.

TAŞERON SORUNU ÇÖZÜLECEK

Toplantıda Hak-iş Başkanı Mahmut Arslan, kamuda kadroya alınmayacak taşeron işçilerin toplu sözleşmelerinin bir an önce imzalanmasını talep etti. Davutoğlu, yaklaşık 150 bin kişiyi ilgilendiren taşeron sorununun çözümü için talimat verirken, Ekonomik Sosyal Konsey’in daha işlevsel hale getirilmesine ilişkin talepleri de not etti.

MALİYETİ EN AZ 2.7 MİLYAR

Yapılan hesaplamaya göre vergi indiriminin sadece asgari ücretlileri kapsaması durumunda 2.7-3 milyar liralık bir maliyet ortaya çıkıyor. Söz konusu indirim tüm çalışanların asgari ücret kadar olan gelirlerini baz alarak yapılırsa ortaya yıllık 9 milyar lira gibi yüksek bir maliyetin çıkması bekleniyor.

"MALİYETLERİN BİR KISMINI HAZİNE KARŞILAYACAK"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Asgari ücretin artırımı ile ilgili şirketlerimizin, üretimimizin, KOBİ’lerimizin ve ihracatçılarımızın uluslararası rekabet güçlerine zarar verebilecek ve maliyetleri artıran bir durum varsa eğer, ki var, bunun bir kısmını Hazine olarak karşılama, hafifletme olarak bir yaklaşımımız var. Böyle bir çalışma yapılıyor, yakın bir zamanda rakam da netleşecektir” dedi. (Ahmet Kıvanç/ Habertürk)

Faruk Çelik asgari ücret için kesin tarih verdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: "Asgari ücret komisyonu 1 Aralık'ta toplanıyor. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, asgari ücretin 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren bin 300 lira olacağını açıkladı.

"1 OCAK 2016'DAN İTİBAREN 1300 LİRA"

Şanlıurfa milletvekilleri ile birlikte yeni dönem için kaydını yaptırmak üzere Meclis’e gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, asgari ücretin ne zaman bin 300 lira olacağı yönündeki soruya, “Hükümetimiz verilen sözlerin tümünü yerine getirecek adımları hükümet kurulur kurulmaz atacak. Asgari Ücret Komisyonu 1 Aralık’ta toplanıyor. Hükümetin tavsiyesi komisyona iletilecek ve asgari ücret 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle bin 300 lira olacak” dedi.

"İŞVERENLERİN SESİ 7 HAZİRAN'DA SESLERİ ÇIKMAMIŞTI"

Teşvik uygulamalarından bahseden Çelik, “Bizim asgari ücretimiz şuanda bin lira. Bir koruma ücreti olarak aldığınızda 13 Avrupa ülkesinden daha iyi durumda. İşverenlerin 7 Haziran sürecinde hiç sesleri çıkmamıştı, şimdi seslerini yükselttiklerini görüyorum ben, ama asgari ücret bin 300 lira olacak. Var olan sistem içinde rekabeti bozucu, özellikle emek yoğun sektörde rekabetin aleyhinde bir durum söz konusu olursa bunları hükümet olarak ilgili taraflarla oturur değerlendiririz” diye konuştu.

Sigorta işveren prim payı ile ilgili taleplerin öteden beri olduğunun altını çizen Çelik, ”Geçtiğimiz dönem uygulamaya giren 5 puan indirim teşviği şuanda uygulamada” açıklamasında bulundu.

1,300 TL'lik asgari ücrette iki tarih

1 Kasım seçimlerinden AK Parti’nin tek parti iktidarını elde edecek zafer ile çıkmasının ardından tüm gözler seçim öncesi dile getirilen vaatlere çevrildi.

Vaatler arasında ne zaman gerçekleşeceği en çok merak edilen başlık ise 1.300 TL’lik asgari ücret oldu. Ekonomi yönetiminden yapılan açıklamalara göre ise asgari ücret için tarih 2016 yılının başı olarak işaret ediliyor...

Peki, milyonlarca işçinin yüzde 30’luk zamla birlikte alacağı 1.300 TL’lik asgari ücret süreci nasıl işleyecek?

ASGARİ ÜCRETTE SÜREÇ KOMİSYONUN TOPLANMASI İLE BAŞLAYACAK


1.300 TL’lik asgari ücrette süreç hükümetten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği bir ismin başını çektiği, işçi ve işveren kesiminden de 5’er kişilik temsilci heyetlerinin bulunduğu Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanması ile başlayacak.

ARALIK AYI BEKLENİYOR

 Söz konusu toplantı ise her yılın Aralık ayında yapılıyor. Teamüllerin dışına çıkılmaması halinde 2015 Aralık ayında beklenen toplantı gerçekleştirilecek. Komisyon toplam dört toplantı yapabilecek ve son toplantısında asgari ücret ile ilgili kararını açıklayacak.

2015 İÇİN YÜZDE 6+6 ORANINDA ZAM YAPILMIŞTI

2015 yılı için geçtiğimiz Aralık ayında yapılan ve sıkı pazarlıklar içinde geçen toplantıdan işçilere 6+6 oranında zam çıkmış bu da maaşlara 2015 yılının ilk 6 ayı için 1202 TL brüt, 949 TL net, ikinci 6 aylık dilim için ise 1.274 brüt 1000 TL net şeklinde yansımıştı.

Açıklanan 6+6’lık zam ile birlikte işçi kesimi 2015 yılında toplamda yüzde 12,3 oranında zam almıştı.



MASAYA YÜZDE 30 ZAM GELECEK


Seçimlerde verilen 1,300 TL’lik vaat doğrultusuna Aralık ayında yapılması planlanan Asgari ücret tespit komisyonu toplantısında 2016 yılı için masaya yüzde 30 oranında zam getirilmesi planlanıyor.

İKİ SEÇENEK VAR

Ancak Asgari Ücret yönetmeliğine göre 300 TL’lik zammın ücretlere yansıması iki şekilde gerçekleşebilir.  Asgari ücret tespit komisyonunda tarafların alacağı kararlar doğrultusunda bu rakam 1 yıl olarak da ücretlere yansıtılabilecekken, 6’şar aylık olmak üzere ikiye de bölünebilecek.

OCAK YA DA HAZİRAN

Böyle bir durumun olması halinde ise yüzde 30’luk zam ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci 6 ay için yüzde 15 şeklinde formülize edilecek. Bu formüle göre 2016 yılının ilk 6 ayında asgari ücret ile çalışan bir işçinin eline 1,150 TL geçecekken, ikinci 6 ayda ise bu rakam vaat edilen 1,300 TL seviyesine ulaşmış olacak. Yani 1,300 TL’lik asgari ücret 2016 Haziran ayında hesaplara yatırılmış olacak. Komisyondan 1 yıllık olarak karar çıkması halinde ise 1,300 TL’lik asgari ücret Ocak ayında hesaplara aktarılmış olacak.

3 YILLIK ZAM 1 YILDA ALINCAK


Yüzde 30’luk zamla birlikte yılda ortalama yüzde 10’luk zam dilimi ile masadan kalkan yaklaşık 5 milyon asgari ücretli de 3 yılda alacağı zammı bir yıl içinde almış olacak.

TEŞVİKLER YOLDA

Hükümet kanadı işveren kesiminin asgari ücrete yönelik tepkilerini ve mağduriyeti azaltmak için ise başta teşvikler olmak üzere özel sektörün yükünü minimuma indirgeyecek birçok mekanizmayı da hayata geçirecek. Bu yönde hükümetin ekonomi kurmaylarının hummalı bir çalışma yürüttüğü de gelen bilgiler arasında.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan:

YAKIN TARİHTE BÖYLE BİR ARTIŞ YOK!


Konuyla ilgili Haber7’ye konuşan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, süreçle ilgili olarak asgari ücret tespit komisyonuna işaret ederken, yeni asgari ücretin yönetmeliğe göre 31 Aralık akşamına kadar belirlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.  Arslan komisyondan çıkacak karara göre asgari ücretin 1 Ocak’tan itibaren yeni rakamı ile güncellenmesi gerektiğini belirtti.

Asgari ücretin 1 yıllık ya da 6 şar aylık da belirlenebileceğini aktaran Arslan, bunun da komisyonda konuşulup karara bağlanacağını söyledi. Ancak tehlike sınıflarına göre söz konusu 1,300 TL’lik rakamında daha da yükselmesinin beklendiğinin altını çizen Arslan, ‘’Bunu da yine komisyon belirleyecek. Tehlikeli ve çok tehlikeli diye bu ayrım yapılıyor.’’ dedi. Arslan, yapılacak olan yüzde 30’luk bir artış yakın tarihte de söz konusu olmadığının altını çizdi.

İŞVEREN 7 HAZİRAN ÖNCESİ SESSİZ KALARAK ONAYLADI

Asgari ücrette işveren tarafı ile ilgili, 7 Haziran seçimlerine giderken 1,500 TL’lik muhalefetin asgari ücret vaadine karşı çıkmayıp sessiz kalan işveren kesiminin bunu bir nevi onayladığını da aktaran Arslan,  ‘’Buradan da anlaşılıyor ki işverenler bu rakamdan şikâyetçi değil. Bence her şey yolunda gözüküyor.’’ diye konuştu.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay:

BAŞLANGIÇ İÇİN GÜZEL BİR ADIM

Asgari ücretin 1300 TL’ye yükselmesini işçiler açısından mükemmel olmamakla birlikte başlangıç için güzel bir adım olarak değerlendirdiklerini söyleyen TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay,  ‘’Ancak ağır ve tehlikeli işlerde çok zor şartlar altında çalışan ve asgari ücret alan  işçiler bulunmaktadır. Bu işlerde çalışan işçilerin ücret seviyesinin asgari düzeyde olması mümkün değildir. Ancak maalesef çalışma hayatında asgari ücret alarak bu işleri yapan işçiler vardır. Bu işçilerin ücretleri çalışma koşullarının ağırlığı göz önünde bulundurularak daha yüksek bir seviyeye yükseltilmelidir.’’ diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET ALMAYANLARIN DA MAAŞLARI YÜKSELTİLMELİ

1,300 TL’lik asgari ücretin özel sektöre yansımasını da değerlendiren Atalay, ‘’Özel sektörde 10 yıldır çalışan bir işçi yaklaşık olarak 1300 TL ücret almaktadır. Çalışmaya yeni başlayan bir işçiye en az 1300 TL verilirken deneyimli işçilere de aynı ücreti vermek mümkün değildir. Bu sebeple deneyimli işçilerin ücret seviyelerinin de mutlaka 1300 TL’nin üzerine yükseltilmesi gerekmektedir.’’ dedi.

496 TL’DEN 633 TL’YE YÜKSELDİ

2015 yılı için ödenen bin TL’lik asgari ücretin işverene vergi ve sosyal güvenlik ödemeleri ile birlikte maliyeti 1.496,36 TL’ye çıkarken, 1300 TL’lik asgari ücrette bu rakam 1.933 TL’ye ulaşıyor.

SON 10 YILIN ASGARİ ÜCRET TABLOSU

2007 yılı 419,48 TL

2008 yılı 503,48 TL

2009 yılı 546,48 TL

2010 yılı 599,12 TL

2011 yılı 658,95 TL

2012 yılı 739,79 TL

2013 yılı 803,68 TL

2014 yılı 891,04 TL

2015 yılı 1000 TL

2016 yılı 1,300 TL 
(Beklenen)

Patronların asgari ücret itirazına okkalı yanıt

Başbakan Yardımcısı Yılmaz, patronların '1300 TL'lik asgari ücret fazla' itirazıyla ilgili konuştu. Yılmaz “Tepkide biraz geç kaldılar" dedi

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, iş dünyasından yükselmeye başlayan 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren 1300 liraya çıkarılacak olan asgari ücretle ilgili itirazlar konusunda önemli açıklamalar yaptı. 

Popülizm yapmak yerine iş dünyasının yükü ile çalışanların beklentisi arasında bir denge kurduklarını vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti: "Bu itirazlar daha önce yapılmalıydı. Tepkide geç kaldılar. 1500 ve 1800 diyen oldu. Biz daha makul bir çizgide durduk.”

İTİRAZ DAHA ÖNCE OLMALIYDI

İş dünyasının asgari ücretle ilgili konuşmakta geç kaldığını belirten Bakan Yılmaz, muhalefet partilerinin 7 Haziran seçimleri öncesinde başlayan ve 1 Kasım seçimi sürecinde devam eden popülist vaatlerini dikkat çekti.

Yılmaz, “Tepkide biraz geç kaldılar. Daha önce bu sesler olmalıydı bence" dedi. Diğer partiler gibi popülizm yapmak yerine iş dünyasının yükü ile çalışanların beklentisi arasında bir denge kurduklarını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti: “Diğer partiler gibi davranmadık. 1500 diyen vardı. 1400+100 diyen oldu. 1800 diyen oldu. Biz daha makul bir çizgide durduk" dedi.

KOMİSYONDA KONUŞURLAR

AK Parti'nin asgari ücret konusunda daha makul davrandığına dikkat çeken Yılmaz, “İş dünyasının yükü ile çalışanların beklentisi arasında bir dengeyi gözettik ve böyle bir denge kurduk. 1300 lira teklif olarak Aralık'taki Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na gidecek. İş dünyamızın fikirlerini ve önerilerini dinleme imkânımız olacak. Bunlar daha erken. Komisyonu toplanınca bütün bunlar tartışılır" diye konuştu.

İŞ DÜNYASI İÇİN DE VAATLERİMİZ VAR

Seçim beyannamesinde iş dünyasına dönük vaatlere de dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Yılmaz, şunları kaydetti: “Bir tarafta iş dünyamıza ilişkin de birçok vaadimiz var. Onların yüklerini azaltıcı önerilerimiz var. Esnafa sunduğumuz faizsiz krediden tutun bir yıl boyunca ilk işe giren genç bir insanın ücretini ödemeye ve prim ücretlerini tabana yaymaya varıncaya kadar. Bunların bir bütünlük içinde ele alınmasında fayda var."

PROGRAMI YAZIYORUZ

Program konusunda AK Parti geleneğinden bahseden Yılmaz, “Biz bundan önce de tüm seçim beyannamelerini hükümet programına dönüştürdük. Programı da acil eylem planlarına çevirerek hayata geçiriyoruz. Seçimlerde vatandaşa ne dediysek, vaatlerimiz neyse hükümet programının esas itibariyle zemini budur" dedi. Yılmaz, “Malatya vaatlerinin bütçeye maliyeti ne olur?" sorusuna ise “3 küsur milyar lira civarında hesapladık. Bunun koordinasyonu da bizde" karşılığı verdi.

1300'DEN GERİ ADIM YOK

1.300 TL'lik asgari ücret rakamının 'verilmiş bir söz' olduğunu üstüne basa basa vurgulayan Başbakan Yardımcısı, “Bu teklif gelecek ay yapılacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na gidecek" diyerek bu konuda geri adım atılmayacağını söyledi.

Vaatleri üç ayda yerine getiririz

Her şeyi 3 ayda tamamlamak istiyoruz. Bunları 3 ayda yerine getirme gibi bir şeyimiz var. Yönetmelikle olacak olanla var. Kararla olacak olanla var. Kanunla olacakları kestirmek güç. Meclisin takvimi önemli. Esas itibariyle en hızlı bir şekilde vaatlerimizi somutlaştırmak istiyoruz. Prensip olarak en kısa sürede 3 ay içinde olabilecek her şeyi yapmak.

Dönüşümde iyi performans var

Dönüşüm programının sonuçlarının da gelmeye başladığını belirten Cevdet Yılmaz, “1.248 eylem planı açıklamıştık. Bunun 100'den fazlasını yerine getirdik. Bir kısmı zamanından önce yapıldı. Bir kısmı da daha uzun süre gerektirebilir. Daha da hızlanacağız. Yılsonunda inşallah bunun raporunu açıklayacağız. Performansımız fena görünmüyor" diye konuştu.

Asgari ücretin bir kısmını devlet karşılayabilir

Zeybekci yaptığı açıklamada asgari ücret artışının maliyetleri artırdığını, bir kısmının hazine tarafından karşılanabileceğini belirtti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yaptığı açıklamada asgari ücret artışının maliyetleri artırdığını, bir kısmının hazine tarafından karşılanabileceğini belirtti.

Asgari ücret artışının etkisini azaltacak bir çalışma yaptıklarını ve yakında açıklayacaklarını belirten Zeybekci, Merkez Bankası'nda değişiklik yapılması yönünde bir çalışmanın şu an için olmadığını aktardı.

DİSK'in asgari ücret talebi: Net 1900 lira

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, asgari ücret ile ilgili taleplerini net 1900 lira olarak açıkladı.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, yönetim kurulu üyeleri, DİSK üyesi sendikaların genel başkanları ve yöneticileri ile birlikte düzenlediği basın toplantısıyla asgari ücret taleplerini açıkladı. DİSK'in Şişli'deki Genel Merkezi'nde yapılan toplantıda konuşan Kani Beko, asgari ücret ile ilgili taleplerini "Asgari ücret değil, geçim ücreti istiyoruz" diyerek taleplerinin net 1900 lira olduğunu söyledi. Beko, "Asgari ücretin çok rahat bir şekilde 1900 lira olabileceğini tespit ettik. Bunda da iddialıyız. Eğer farklı görüş ve iddialar varsa bunu bir dosya halinde kendilerine verebiliriz. Bu ülkenin gelir-gider tablosuna bakacak olursanız net 1900 asgari ücret rahat verilebilir düşüncesindeyiz" diye konuştu.

"1300'LIK ASGARİ ÜCRET HALA AÇLIK SINIRININ BİLE ALTINDA KALMAKTADIR"

Kani Beko, kamuoyunda dile getirilen 1300 liralık asgari ücretin, işçilerin insanca yaşayabileceği, açlığı ve yoksulluğu yenebileceği düzeyden uzak olduğunu savundu. DİSK-Araştırma Dairesi'nin yaptığı hesaplamalarla ilgili bilgi veren Beko, "DİSK-AR hesaplamalarına göre bugün için açlık sınırı 1393 lira, yoksulluk sınırı 4403 liradır. Yani 1300 liralık asgari ücret hala açlık sınırının bile altında kalmaktadır ve her zaman söylediğimiz gibi açlık sınırının altındaki asgari ücret cinayettir. Bir hanede 3 kişi çalışması durumunda dahi yoksulluk sınırı aşılamamaktadır" diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE BÜYÜYEN BİR ŞEY VARSA O DA ADALETSİZLİKTİR"

Beko, "IMF’in Türkiye için 2015 yılı kişi başına düşen milli gelir tahmini aylık 2129 liradır. Dört kişilik asgari ücretlinin evine, kişi başına milli gelirin birinin bile düşmemesi çarpıcıdır. Ülkeyi yönetenlerin çok övündüğü milli gelir artışından da, büyümeden de işçilerin pay almadığı açıktır. Nitekim milli gelir 1978’den bu yana yüzde 400, kişi başına milli gelir yüzde 239 artarken brüt asgari ücret reel olarak sadece yüzde 17 artmıştır. O tarihten beri asgari ücret kişi başına milli gelir oranında artsaydı asgari ücret 2015 yılı için ortalamada brüt 2142 lira olacaktı. Evet, Türkiye’de büyüyen bir şey varsa o da adaletsizliktir" dedi.

"ASGARİ ÜCRET AÇISINDAN TÜRKİYE'NİN YERİ 3. LİGDİR"

Kani Beko, asgari ücret açısından Türkiye'nin Avrupa'nın üstünde olduğu tespitinin ise tamamen hayal ürünü olduğunu savundu. Beko, "İşçilerin emeği, alınteri üzerinden elde edilen kar oranları açısından Türkiye Avrupa’nın birinci ligindedir. Ancak asgari ücret açısından yeri üçüncü ligdir" dedi.

TAŞERON İŞÇİLER

Kani Beko, yeni kurulacak hükümeti taşeron işçiler konusunda da uyararak, "Uymaları gereken mahkeme kararlarını 'vaat' haline getirdiler. Seçimden önce kadro sözü verdiler. Biz DİSK olarak kayıtsız, şartsız, ayrımsız kamudaki, belediyelerdeki tüm işçilere kadro verilmesini, taşeron düzeninin tamamen son bulmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 8
  • Selmani 8 yıl önce Şikayet Et
    1300 tl ye bile itiraz eden gözü bir türlu dotmayan patronlar.1300 tl çokmuş gibi bide agliyorlar Siz geçinin bakalim kac saat dayanabiliyosunuz Devlet de yanlis yapiyor.asgari ucret enduşuk memur maaşiyla ayni olmali.1300 tl cok az Her yil boyle yuksek oranda artirilmali
    Cevapla
  • ... 8 yıl önce Şikayet Et
    insllh 1300 tl olur uc cocugum var ikisi okuyor
    Cevapla
  • ramazan 8 yıl önce Şikayet Et
    1ocakta asgari ücret 1300 olmazsa akpye oy atmam birdaha
    Cevapla
  • yusuf 8 yıl önce Şikayet Et
    Ya hep kamu gorevlilerine kanun yapiliyor biz insan degilmiyiz biz dediklerim AGIR SANAYI IŞÇİLERİ ulkenin kalkinmasinda en cok katkida bulunan sektorlerden biri ama kimsenin umrunda degil ne varsa kamu gorevlisine var ALLAH korkusu yokmu sizde bizide dusunun uc kurusa calistiriyorlar bizi az deyincede kovuyorlar yardim edin
    Cevapla
  • hasta danışmanı 8 yıl önce Şikayet Et
    hasta yönlendirme görevlisi nin durumu ne olacak şirket elemanıyız bizde kadro var mı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle