Doktora 'zorunlu hizmet' zor geldi

Zorunlu hizmet kapsamında ataması yapılan 1346 doktordan 970'i göreve başlamadı. Doğu'ya gitmeyenler Batı'da da çalışamayacağı için hekim açığı artacak.

Doktora 'zorunlu hizmet' zor geldi
Doktora 'zorunlu hizmet' zor geldi
GİRİŞ 01.05.2006 07:49 GÜNCELLEME 01.05.2006 07:49

Doktorlar ise kendilerine 'dönüş takvimi' verilirse her yere gideceklerini söylüyorlar

Zorunlu hizmet için kura çeken 1346 doktordan 970'i göreve başlamadı. Sağlık Bakanlığı'nın özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinin hekim açığını kapatmak için çözüm olarak uygulamaya soktuğu 'devlet hizmeti yükümlülüğü' ilk atamada hedefine ulaşmadı. 970 hekim atandığı il'e gitmezken, göreve başlayan 376 doktordan 46'sının ise kurada Ankara, İzmir, Adana gibi büyükşehirleri çektiği belirtildi.

YENİ ATAMA 31 MAYIS'TA
Yasa gereği mecburi hizmetini tamamlamadan lisans ya da uzmanlık diplomasını kullanma şansı olmayan doktorlar için Bakanlık 31 Mayıs'ta yeni atama yapacak. Sivil toplum kuruluşları ise bakanlığın tekrar tekrar kura çekmek yerine zorunlu uygulamasını bir an evvel sonlandırarak yeni formül bulmasını istedi.

DÖNÜŞ TAKVİMİ VERİLSİN
Türk Tabipler Birliği 2. Başkanı Metin Bakkalcı, Doğu'nun doktor ihtiyacının karşılanması için Sağlık Bakanlığı'na, Devlet Planlama Teşkilatı, Yükseköğretim Kurulu, sivil toplum örgütleri ve üniversitelerle yeni bir formül için masaya oturmasını teklif etti. Bakkalcı, '1981'den bu yana bu zorunlu uygulamada yeterince tecrübe ettik ki sadece zorlamak yetmiyor. Türkiye tarihinde biz doktorlar yıllarca bu ülkede ayak basmadık yer bırakmadık. Bugün de doğal olarak mükellefiz, oturup çözüm üretmeliyiz' dedi. Bakkalcı doktorların da hakimler, savcılar, askerler gibi Doğu'ya gidebileceğini ancak son çıkarılan yükümlülük yasasında dönüş takviminin net olmamasından dolayı bu meslek grupları ile aynı rahatlıkta hareket edemediklerini söyledi. Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de doktorların güven sorunu ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek, 'Doktorun Hakkari'ye gittiğinde 1 yıl sonra eski yerine dönüşü belli olmalı. Şu an doktorlar bunu bilmiyorlar. Hatta dönüş kararnamesi elinde olan hiçbir hekimin 1-2 yıllığına bu ülkede gidemeyeceği yer yok' dedi.

HEKİM AÇIĞI BÜYÜYECEK
Kahveci, Doğu'ya gitmeyenlerin diplomaları geçersiz olduğundan, hekim açığının son uygulama ile daha da büyüyebileceğini söyledi. Bakanlığın bir an evvel uygulamayı gözden geçirmesini isteyen Kahveci Doğu'daki doktor açığının karşılanması için 'rotasyon' sistemini önerdiklerini anlattı. Kahveci şöyle konuştu: 'Rotasyon sisteminde her bölgede süreleri belirlenmek şartıyla ne kadar hizmet vereceğini doktorumuz bilecektir. Sistem böyle uygulanırsa Doğu illerimizin doktor sorunu çözülür, açık kapatılır. Ayrıca rotasyona gidecek her doktor için bölgede gerekli mali ve sosyal tedbirlerin alınması gerekir. Lojman ve ekstra ücret gibi. Sonuçta evlerini oraya taşımalarını da zorlayamayız, bavulunu alıp gideceği, 1-2 yıl kalabileceği lojmanlar olmalı.'