Altın, döviz, Dolar, Euro fiyatları ne oldu

Altının yükselişi hız kesmiyor. Çeyrek Altın fiyatları düşecek mi artacak mı? Altın, döviz, Dolar, Euro ve Çeyrek altının fiyatı ne kadar?

Altın, döviz, Dolar, Euro fiyatları ne oldu
Altın, döviz, Dolar, Euro fiyatları ne oldu
GİRİŞ 30.08.2015 09:38 GÜNCELLEME 30.08.2015 09:38
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz hafta TL karşısında 3 lirayı gören dolar haftaya yükselişle başladı. Ancak esas hareketlilik euroda yaşanıyor. Euro/TL karşısında ilk kez 3,42 seviyesini gördü. Satış dalgası Borsa İstanbul'u da etkiledi. Endekste kayıp yüzde 2,5'e yaklaştı. Borsa 72 bin puanın hemen üzerinde işlem görüyor. İşte dolar, euro döviz kuru fiyatlarında son durum...

ALTIN VE ÇEYREK ALTIN FİYATLARINI TIKLA ÖĞREN 

ALTIN

ÇEYREK ALTIN

Merkez Bankası'nda ne kadar altın ve para var?

Hangi ülkede daha çok altın var?

EURO REKOR KIRDI

Euro yatırımcıların riskli varlıklardan çıkarak güvenli limanlara doğru yeniden yönelmesiyle 6.5 ayın zirvesini görürken, yen de son 1.5 ayın en yüksek seviyesine tırmandı. 

Euro dolar karşısında Şubat ayından bu yana en yüksek seviyeye yükselerek 1.1496 doları gördü. 

Euro en son yüzde 0.9 yükselişle 1.1480 dolar oldu. Euro/TL ise parite etkisiyle bu sabah 3.4263 ile yeni zirvesini gördükten sonra 08.24'te 3.3896/3.3971 seviyesinden işlem görüyor.

DOLARIN DA ATEŞİ YÜKSELDİ

Doların ateşi haftanın ilk saatlerinde tekrar yükseldi. Dolar/TL 2,9824 seviyesine geldi.
Türk Lirası euro karşısında da haftaya büyük bir şokla başladı.

Reuters'a göre, doların yükselişinde, iç ve dış güvenlik endişelerinin arttığı ve ABD'nin 10 yıl aranın ardından faiz artışlarına hazırlandığı bir dönemde yaşanan siyasi belirsizlik TL'yi baskılayan ana unsur olmayı sürdürürdü.

 Çin öncülüğünde yaşanabilecek bir küresel ekonomik yavaşlama endişesinin riskli varlıklardan çıkışları artırması da etkenlerden biri oldu.

Geçen hafta Perşembe günü 3 lirayı gören dolar/TL sonrasında 2,91 seviyelerine kadar çekilmiş, haftayı 2,92 seviyelerinde kapatmıştı.

Euro/TL de geçen hafta 3,35 sınırına dayanmış, sonrasında 3,30 seviyesine kadar geri çekilmişti. Geçen hafta Türk Lirası'nın euro karşısında kaybı yaklaşık yüzde 3 oldu. 

PETROL 6,5 YILIN DİBİNE GERİLEDİ

Brent petrolün varil fiyatı, petrol arzındaki artışın yanı sıra dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'in büyümesine ilişkin endişelerin yükselmesiyle 43,97 dolara gerileyerek 6,5 yılın en düşük seviyesini gördü.
      
Brent türü ham petrolün varil fiyatı, önceki hafta Çin hisse senedi piyasasındaki volatilitenin etkisiyle 45,06 dolara inse de haftayı 45,30 dolardan tamamlamıştı. 

Son 2 aydır düşüş eğilimini sürdüren Brent petrolün varil fiyatı, Çin piyasalarından başlayarak etkisini artıran satışlarla bugün Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesi olan 43,97 dolara kadar geriledi. Brent petrolün varil fiyatı şu dakikalarda 44,33 dolardan işlem görüyor.

Dolar 3 lirayı görerek tarihi zirveye ulaştı

Dolar, sabah erken saatlerde 3 lirayı gördü. Tarihi zirvesini yenileyerek 3'ün üzerine çıkmasının ardından 2.96'da işlem görüyor.

Artan güvenlik sorunları ve siyasi belirsizliklerin etkisiyle dolar yeni güne 3 liraya yakın ve parite etkisiyle euro da 3.3 liranın üzerinde başladı.

Günün ilk işlemlerinde dolar 2.9707 liraya kadar çıkarken, euro da 3.32 lirayı gördü.

Günün ilk işlemlerinde 3.0020 liraya kadar çıkan dolar daha sonra 2.96 - 2.97 lira bandında hareket etmeye başladı; euro da 3.30 - 3.31 lira düzeyine çekildi.

Dolar 4 lira olur mu?


Dolar kuru 3 bini zorlarken devalüasyon iddiaları ortaya çıktı. Milliyet'in ekonomi yazarı Güngör Uras dolar kuru için 3.75 kehanetinde bulundu.

Dolar kurunda neler oluyor, 3 bin lirayı zorlayan dolar daha da mı yükselecek? Dolar kuru hakkında günün şok kehaneti Milliyet Gazetesi ekonomi yazarı Güngör Uras'dan geldi. Güngör Uras'ın iddiasına göre "Dolardaki yükseliş, büyük bir devalüasyon." Uras'ın kehanetine göre dolar kuru bu hızya 3.75'e kadar gidebilir. 
Erken seçim ve tırmanan terör piyasaları sarsanken dolar kuru freni patlamış kamyon gibi hızla yükseliyor. 3 liranın üzerine çıkmaya çalışan dolar kurunun nerede duracağına dair uzmanlardan gelen yorumlar endişe verici.

BU BÜYÜK BİR DEVALÜASYON

Milliyet Gazetesi'nin ekonomi yazarı Güngör Uras'ın bugün dolar kuru üzerine yaptığı analiz ise 'Eyvah!' dedirtecek türden oldu. Uras, dolar kurundaki artışın büyük bir devalüasyon olduğunu öne sürerek şunları aktardı; "Doların 1.40 TL’den 2.80 TL’ye fırlaması, şimdilerde de 3.00 TL’nin üzerine çıkmaya çalışması “devalüasyon”dur, hem de büyük bir “devalüasyon”dur. (Devalüasyon, bir devletin resmi para biriminin diğer bir ülke para karşısında değer kaybetmesidir.) Sabit kur rejiminde devalüasyon hükümet kararı ile olur. Serbest kur rejiminde ise; (1) Küresel piyasalarda, para hareketlerinde ağırlığı olan dövizlerin değer kazanması, (2) Ülkede döviz arz ve talep dengesinin bozulması, devalüasyona yol açar.

TÜRKİYE'DE DOLAR OLMASI GEREKENDEN FAZLA ARTIYOR

Küresel piyasalarda dolar değer kazandı. Kazanıyor... Dünya para sisteminde doların ağırlığı büyük. Bu nedenle her para biriminde değer kaybı var. Bizim para birimimiz de bu yüzden değer kaybediyor.

Doların küresel piyasalardaki değer kazanmasına ek olarak bizim kendimize özgü sorunlarımız (hükümet kurulamaması, terör, komşu ülkelerdeki karışıklıklar, ekonominin sahipsiz kalması) döviz arz ve talebini bozduğu için bizde dolar fiyatı olması gerekenden fazla artıyor.

DOLAR YÜZDE 150 ARTARSA YANDIK BİTTİK

2003 yılından 2010 yılına kadarki dönemde 1.50 TL etrafında dolaşan dolar fiyatı 2011 yılında 1.90 TL, 2013 yılında 2.13 TL, 2014 yılında 2.31 TL olduktan sonra, bu yıl birden tırmanışa geçti.

Şimdi önemli olan bu tırmanışın nerede duracağı. Geçmiş devalüasyonlara bakıyoruz. Dolar kıpırdadı mı yüzde 60 veya yüzde 150 dolayında artış gösteriyor. Bu defa devalüasyon başlangıcı olarak eğer uzun yıllar devam eden 1.50 TL’lik ortalama dolar fiyatını esas alınırsa, dolar fiyatı 3.75 TL’ye kadar gidebilir. Ayşe Hanım Teyzem’i perişan eden ve edecek olan, 2000 yılından bu yana yaşanmamış “büyük bir devalüasyon” hareketidir.

TÜRK LİRASI NE KADAR DEĞER KAYBETTİ

Doların 1.40 TL’ye satılırken 3.00 TL’ye satılır hale gelmesi doların değer kazanmasıdır. Dolar (3.00/1.40) yüzde 114 değer kazanmıştır. TL, 1.40 TL’dan 3.00 TL’ya çıkınca yüzde 53 değer kaybetmiştir. Devalüasyon oranı yüzde 53’tür. İşte Ayşe Hanım Teyzem’i ilgilendiren oran budur. Ayşe Hanım Teyzem’in TL’si (dolara karşı satın alma gücü) iki yılda yüzde 53 erimiş, yok olmuştur. 

YORUMLAR 1
  • ahmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Yorum eklenecek tarafı kalmadı dolar aldı başını gidiyor allahkulu yokmu bunu durduracak nereye varacak böyle Allah türk vatan daşının yardımcısı olsun
    Cevapla