Çeyrek altın fiyatı, Altının gramı ne kadar

Altın fiyatları düşecek mi artacak mı? Çeyrek, yarım, tam altın fiyatları ne kadar oldu? Altının gramı çeyrek yarım altın fiyatı ne oldu?

Çeyrek altın fiyatı, Altının gramı ne kadar
Çeyrek altın fiyatı, Altının gramı ne kadar
GİRİŞ 01.09.2015 09:23 GÜNCELLEME 01.09.2015 09:24

Altının gramı ne kadar? Gram altın fiyatı ne kadar? Çeyrek Altın fiyatları düşecek mi artacak mı? Altın sert düştü, çeyrek, yarım, tam altın fiyatları ne kadar oldu? 

ALTIN VE ÇEYREK ALTIN FİYATLARINI TIKLA ÖĞREN 

ALTIN

ÇEYREK ALTIN

Merkez Bankası'nda ne kadar altın ve para var?

Hangi ülkede daha çok altın var?

Altın düşünüldüğü kadar güvenli değil

Küresel piyasalardaki dalgalanma ve ABD ekonomisi verileriyle beklenen Fed faiz artırım kararı altının güvenli metal olarak görülmesini engelliyor.

Küresel piyasalardaki dalgalanmanın fiyatları tekrar canlandıracağını düşenen altın boğaları tamamen yanılıyor.

BusinessHT'de yer alan habere göre,  Altın ralli yapmak yerine, New York'ta vadeliler dört dönem düşüş yaşarken, global hisseler iki yılın en düşük seviyesine geriledi. Bu aşağı yönlü seyirden kurulmak yerine, altındaki dalgalanma varlıklardaki türbülans ile beraber artış gösterdi. Bu da altının güvenli liman olarak görülmesini engelledi. Hisselerin yeniden toparlanması ve ABD ekonomisi verilerinin pozitif gelmesiyle metal düşüşünü sürdürdü.

Altına yatırım yapanlar için iki yıl zor geçti. 2013'te altın ilk kez ayı piyasasına girdi. O günden bu yana, külçe altın fonları 52 trilyon dolardan fazla değer kaybetti. Düşük enflasyon ve ABD para politikasının daha da sıkılaşacağı beklentisiyle, metal kontrol altında tutuluyor.

Deltec International Group yatırım başkanı Atul Lele, "Altın için en iyi test, en son yaşanan dalgalanmaydı. Güvenli liman olmaktan çıkmakla altın çok fazla birşey yapmadı" dedi.

FİYAT DÜŞÜŞÜ

New York Emtia Borsası'nın COMEX bölümü'nde işlem gören varlıklar geçen hafta yüzde 2,2 düşerek 1.134 dolardan işlem gördü. Bu Temmuz'dan yana en büyük düşüştü. MSCI tüm dünya hisse senedi endeksi yüzde 5 artarken, Bloomberg spot dolar endeksi yüzde 7 ilerleme kaydetti. Bloomberg emtia endeksi yüzde 1,8 yükseliş gösterdi.

Geçen çeyreğin en iyi altın tahmincisi RBC Market'tan Stephen Walker, 23 Ağustos raporunda, Çin'in yuan devalüasyonun küresel büyüme endişelerini artırması ve piyasalarda satış dalgasının yaşamasına rağmen Fed'in bu sene faiz artırımına gideceğini belirtti. Walker, fiyatların 2015 yılı için güçsüz seyredeceğini söyledi ve yılın ikinci yarısı altın tahminlerini yüzde 13 azaltarak 1,125 dolara çekti.

ABD ekonomisi çabuk iyileşse de, Fed yetkilileri küresel büyümede yaşanan durgunluk senaryosu ile baş etmeli. Küresel piyasalarda hisselerde görülen satış dalgası Fed'in Eylül ayı faiz artırım beklentilerini düşürdü. İİki hafta önce yüzde 48 olan Eylül ayı faiz artırım beklentisi için traderlar şimdi yüzde 38 şans veriyor. Merkez banksının borçlanma maliyetlerini büyüme verilerini desteklemek için sıfır seviyesinde tutmasıyla enflasyon korkuları giderilmiş ve değerli metal Aralık 2008-Haziran 2011 döneminde yükselmişti.

ALICILARIN DÖNÜŞÜ

Fed'in bu yıl faiz artırımına gitmesiyle altına olan ilginin artacağı düşünülüyor.

Fakat, altına olan talep azalıyor. Altın borsa yatırım fonları geçen sene yüzde 12 düşerken 11 Ağustos'ta en düşük seviyelere geriledi.

ABD enflasyon verilerinin yüzde 2'nin altında seyrederken altına olan talep az. Ham petrol fiyatlarındaki düşüş enflasyon oranında zayıf seyredeceği endişelerini artırıyor.

Bahl & Gaynor Inc.'den Jim Russell, "Küresel endişelerin artmasıyla, her yerde deflasyon korkusu görüyoruz. Böyle bir senaryoda altının gidişatı iyi olmaz" dedi.

 

Altın uçuşa geçti, vatandaş Kapalıçarşı’ya koştu

Doların 2.90 liraya çıkması altın fiyatlarını da uçurdu. Gram altının 104.08 liraya çıktığını duyanlar Kapalıçarşı’ya akın etti.

Rekor üstüne rekor kıran dolar, altın piyasalarını da alt üst etti. Dün gün içinde 2.90 lira seviyesine kadar çıkan dolar, gram altını 104 lira, çeyreği ise 168 liraya kadar yükseltti.

Gram altın en son 7 Haziran’daki genel seçimlerin ardından 105 lirayı görmüştü. Son bir ayda ise gram altın 95 liradan 104 liraya kadar çıkarak 9 lira kar ettirirken, çeyrek ise aynı dönemde 154 liradan 168 liraya kadar yükselerek yatırımcısına 14 lira kazandırdı.

Altın fiyatlarındaki artışı duyan küçük yatırımcı ise soluğu Kapalıçarşı’da aldı. Çarşıdaki kuyumcular düğün sezonu olmasına rağmen vatandaşın daha çok altın almaya değil satmaya geldiğini ifade etti. Altındaki fiyat artışının talep bazlı olmadığını vurgulayan uzmanlar da yükselişin tamamen dolar kaynaklı olduğunu söyledi.   

SATIŞ İÇİN ACELE ETMEYİN

Yurtiçindeki siyasi belirsizlik ve yurtdışında Amerika Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırma ihtimali nedeniyle piyasaların gün içinde hızlı bir değişim gösterdiğini söyleyen ALB Forex Yatırım Uzmanı Volkan Kuğucuk, elinde altını olanın biraz daha beklemesini önerdi. Kuğucuk, “Şu anda 1.120 dolar seviyesindeki altının ons fiyatı, dolardaki artışa bağlı olarak 1.130-1.150 dolara kadar çıkabilir. Bu da gram altının 106-107 liraya kadar çıkması demek. Elinde altını olan küçük yatırımcılara biraz daha beklemelerini öneririm” diye konuştu.    

ÇEYREK 180 LİRAYA ÇIKABİLİR

Piyasaların koalisyon hükümetinin kurulması ve erken seçim senaryoları gölgesinde hareket ettiğini belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise “Erken seçim olur ve sonuçlar değişmezse dolar 3 lirayı görür. Bu da şu an 168 lira olan çeyrek altını 180 liraya kadar yükseltir” dedi.  

`Çeyreği` teğet geçti!


Dünya piyasalarındaki olumlu gelişmelerle onsu bin 90 dolara kadar gerileyen altın fiyatındaki düşüşün, düğün sezonu nedeniyle artan talepten dolayı çeyrek altın fiyatına yansımadığı belirtildi.

Dünya piyasalarındaki olumlu gelişmelerle onsu bin 90 dolara kadar gerileyen altındaki fiyat düşüklüğü çeyrek altını teğet geçti. 

Kayseri Sarraf ve Kuyumcular Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın her tarafında değer gören altının en küçük olumlu veya olumsuz gelişmeden doğrudan etkilendiğini söyledi. 

6-7 LİRALIK DÜŞÜŞ YANSIMADI!

Altının en son 2011 yılında zirve yaptığını ve bugünlerde o tarihten sonraki en düşük seviyesinde olduğunu belirten Gülsoy, "Altının onsu bin 90 dolar seviyesinde. Gram altın 102 liradan 95-96 lira seviyelerine geriledi. 6-7 liralık düşüş, düğün sezonu ve yoğun talep olması nedeniyle çeyrek altına yansımadı. Şu anda 165-167 liraya satılan çeyrek altının normalde 160 lira olması gerekiyordu. Esnaf bu farkı prim olarak yansıtıyor" diye konuştu.

Altın piyasasının 6 aydır durgun olduğunu, düğünler ve gurbetçilerle hareketlendiğini, esnafın da bu hareketliliği değerlendirmek istediğini anlatan Gülsoy, Türkiye'de 7 ve 8'inci ayların altın piyasası açısından en hareketli dönem olduğunu, bu hareketliliğin de en fazla küçük altın olarak bilinen çeyrekte yaşandığını ifade etti. 

Gülsoy, fiyat düşüklüğünün yoğun döneme denk gelmesi nedeniyle bazı ziynet eşyalarına yansıtılmadığını, esnafın bu şekilde durgun geçen dönemlerdeki zararı kapatmaya çalıştığını kaydetti. 

Eylül ayından itibaren hem gurbetçilerin yaşadıkları ülkelere dönmesi hem de düğünlerin bitmesiyle altın piyasasının da yeniden durağanlaşacağını dile getiren Gülsoy, bu tarihten itibaren çeyrek altında küçük de olsa düşüş olabileceğine dikkati çekti. 

ABD'NİN KARARI BEKLENİYOR

Altının, ABD'den gelecek faiz kararını beklediğini, dünya piyasaları ve dolayısıyla Türkiye'deki fiyatların da buna göre şekilleneceğini belirten Gülsoy, şunları söyledi: 

"Amerika'nın faiz artırımıyla gelişmekte olan ülkelerin neredeyse tamamından sıcak para çıkışı olur. Bu ülkelerdeki yatırımcılar daha güvenli gördükleri için Amerikan fonlarına yatırım yaparlar. Bu da altına olan talebin düşmesine, dolara olan talebin artmasını neden olur. Şu an tüm dünya dolayısıyla da altın piyasası Amerika'nın eylül ayında gerçekleştirilmesi beklenen faiz artırım kararına odaklandı. Amerika faiz artırımına giderse yatırımcılar altın yerine Amerikan fonlarına yatırım yapacak. Talep olmayınca altın fiyatları da mecburen düşer. Altın fiyatlarının bu seviyenin de altına düşeceği yönünde bir beklenti var. Amerika kesin faiz artırımına giderse altının onsu 20-30 dolar daha gerileyebilir. Çünkü talep şu ankinden daha da az olacak." 

Vatandaşların altın fiyatları konusunda çok büyük beklentilere girmemesi gerektiğini ifade eden Gülsoy, dünya borsasında değer gören bir emtiadan bahsettiklerini ve düşüş beklerken fiyatların birden yükselebilmesinin de imkan dahilinde olduğunu söyledi. 

Altının şu anki fiyatlarla da yatırım yapılabilecek rakamlarda olduğunu belirten Gülsoy, vatandaşların çeyrek olarak bilinen küçük altın veya işçiliği az olan tel bileziklere yatırım yapmalarının daha akılcı olduğunu, bu altınları bozdururken işçilik masrafı olmadığı için kaybın da az olduğunu sözlerine ekledi.

Altın 5,5 yılın dibine yakın

Altının ons fiyatı yüzde 0.1 gerileyerek 1,093.90 dolardan işlem görüyor.

Altın fiyatları, Temmuz ayında külçe altında 2013 yılından bu yana en sert düşüşün yaşanmasına rağmen ABD Merkez Bankası Fed tarafından faizlerin yakın bir dönemde artırılacağı beklentileriyle kayıplarına bugün de devam ederek 5.5 yılın en düşük seviyesine yakın seyrine devam etti. 

Spot altının ons fiyatı yüzde 0.1 gerileyerek 1,093.90 dolardan işlem görürken, Cuma günü 1,079.50 dolara kadar gerileyerek Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviye olan 1,077 dolara yaklaşmıştı.

ALTIN'DA REKOR DÜŞÜŞ

Altın fiyatlarında zayıf seyir devam ediyor. Altın fiyatları ABD'den gelen olumlu veriler üzerine düşüşüne devam ederek üst üste altıncı haftayı da kayıpla kapatmaya hazırlanırken, 1999 yılından bu yana en uzun kayıp sürecini gerçekleştirdi.

Spot altının ons fiyatı yüzde 0.3 değer kaybederek 1,084.60 dolardan işlem görürken, hafta genelinde yüzde 1'den daha fazla değer kaybetmiş oldu.

`Altın 984 dolara düşebilir`

Altındaki problem sadece fiyatların gerilemesi değil. Pek çok insan için kıymetli metal çekiciliğini kaybetti. Bloomberg anketine katılan 16 analistin ortalama tahminine göre fiyatlar, Ocak ayından önce ons başına 984 dolara gerileyecek.

Altındaki problem sadece fiyatların gerilemesi değil. Pek çok insan için kıymetli metal çekiciliğini kaybetti.

Altın piyasasında güven büyük önem arz ediyor. Piyasada madenden çıkarılan veya geri dönüştürülen altının her yıl yalnızca yaklaşık yüzde 60’ı mücevheratta ve endüstriyel uygulamalarda kullanılıyor. Kalan kısım, sikke ve külçe olarak satılıyor. Dolayısıyla yatırımcı talebi zayıfladığında kalan altın için sonuçlar acı verici olabilir.

Bloomberg anketine katılan 16 analistin ortalama tahminine göre fiyatlar, Ocak ayından önce ons başına 984 dolara gerileyecek. Bu fiyat 2009’dan bu yana en düşük olarak kaydedilir ve Salı günkü kapanıştan yüzde 10 gerileme görüleceği anlamına gelir. Spekülatörler, altında 2006’dan bu yana ilk kez açığa satış gerçekleştiriyor ve exchange-traded fon (ETF) sahipleri 4 ayın en hızlı temposunda satışa gidiyorlar.

Londra’daki Societe Generale SA analistlerinden Robin Bhar, “Altın, İspanyol paça pantolon gibi eski moda oldu. Kimse altın istemiyor. Çöküş yaşanmayacak ancak çok da uzak olmayan bir gelecekte daha düşük bir seviyede olacağını düşünüyoruz” dedi.

Altın, 2015 yılının büyük çoğunluğunda düşüş gösterdi. Kıymetli metal, Şubat 2010'dan bu yana en zayıf seviyeye gerilemesinin ardından iki yılın en büyük düşüşünü kaydetmeye ilerliyor.

 

Dolar kuru ve altın fiyatları bugün hareketlilik sürüyor
 

Dolar kuru haftaya 2.74 lira seviyesinden başladı. Suruç saldırısı öncesi 2.65 lira seviyesinden işlem gören Dolar/TL kuru, cuma günü 2.7535 ile 5 haftanın zirvesine çıkmıştı. 

Geçen hafta son 5 yılın en düşük seviyesine gören altın fiyatları bugün düşüşüne devam ediyor. Altın ons fiyatı 1097 dolara indi. Suruç'ta meydana gelen patlamanın ardından yurtiçinde saldırı olaylarının devam etmesi, PPK ve IŞİD'e karşı başlatılan askeri operasyonlar ve operasyonların ardından PKK'ın ateşkesi sona erdirmesiyle artan güvenlik endişeleriyle geçen hafta sert değer kaybeden kur ve faizde siyaset ve jeopolitik gelişmeler izlenmeye devam edecek. Geçen haftaya 2.6550 civarında başlayan ve hafta boyunca gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışarak yukarı yönlü bir trend izleyen dolar/TL Cuma günü 5 haftanın zirvesi olan 2.7535'i test etti. Cuma gününü 2.75'in hemen altında tamamlayan kur bu sabah 08.55'te 2.7455/2.7470 seviyesindeydi. Aynı saatte sepet bazında TL ise 2.8832/2.8852 seviyesindeydi.

ALTIN FİYATLARI EN UZUN SÜRELİ DÜŞÜŞ

 
Altın fiyatları yeni haftaya da düşüşle girdi. Son üç yılın ‘en uzun süreli haftalık düşüş serisi’ni kaydeden altın, bu haftaya da düşüşle başlıyor. Fed'in Eylül'de faizleri artıracağına dair beklentilerin artmasıyla zayıf seyreden altının onsu spot piyasasında sabah 06.35 itibariyle yüzde 1 düşüşle 1.097 dolar seviyesinden işlem görüyor. Çin ve Asya piyaslarına bu pazartesi satıcılı giriş yapan altında artık 1.050 dolarlık ons fiyatı tartışılıyor.
 

1050 DOLAR KIRILIRSA 1.000 DOLARA KADAR İNEBİLİR
 
Geçtiğimiz beş haftayı kayıpla kapatan altın, Cuma günü 1.077 dolara kadar gerileyerek 2010'dan bu yana en düşük seviyesini görmüştü. Emtia fiyatlarındaki genel düşüş ve Fed faiz artırımı beklentileriyle altın yıl başından bu yan yüzde 7,4 değer kaybetti. UBS'in Hong Kong varlık yönetimi birimi emtia müdürü Dominic Schnider, “Fed'in faiz artıracağı kesinleşdiğinde, daha aşağıya bir hareket daha göreceksiniz. Fed'in ikinci yarıda faiz artıracağı bir hayli belli” dedi. UBS'in tahminlerine göre altın kısa vadede 1.050 dolar seviyesine düşecek. IG stratejisti Evan Lucas is bulyonun altı hafta içinde 1.000 dolara düşebileceğini tahmin etti.
 

Yükseliş kadınların 'altın günü'nü bitirdi

Yılbaşından bu yana yükselen doların etkisiyle yurt içinde artan çeyrek altın fiyatları, "altın günü" düzenleyen kadınları etkiledi.

Yılbaşından bu yana yükselen doların etkisiyle yurt içinde artan çeyrek altın fiyatları, altın borcu olan ve düğün yapacakların yanı sıra "altın günü" düzenleyen kadınları da etkiledi.

"Altın günü" için genellikle tercih edilen "çeyrek" fiyatlarının dünya ve iç piyasadaki dalgalanmalara bağlı olarak her ay değişmesi kadınların arasını açtı. Yıl başında 148 lira olan çeyrek ziynetin satış fiyatı, cuma günü 178 liraya kadar yükseldi. Fiyattaki bu yükseliş kadınların birikim tercihlerine de yansırken, "altın günleri" "TL gününe" dönüştü.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın fiyatlarının son 4 yılın zirvesini gördüğünü anımsattı. Ramazanda düğün sezonu olmadığı için altına büyük bir talebin olmadığını, bu nedenle fiyatların düşük seyrettiğini hatırlatan Memiş, bir kısım vatandaşın o dönemde düşüşten faydalanarak altın aldığını dile getirdi.

Ramazanda 155 lira civarında seyreden çeyrek altın fiyatının şu anda 180 liraya kadar çıktığı bilgisini veren Memiş, ciddi bir artış olduğunu, bu yükselişten hem düğün yapacakların, hem de "altın günü" yapan kadınların etkilendiğini, şu anda her iki tarafın da şokta olduğunu ifade etti.

- "Cumhuriyet günü yapanlar da 500 liralık 'TL gününe' geçmiş olabilir"

Memiş, altındaki yükselişin en çok "altın günü" yapan kadınları vurduğunu belirterek, "Bu altın günleri artık bana göre tarihe karışacak. Çünkü 1 ay önce 155 liraya alınan çeyrek, bugün 180 lira çıktı. Bu da altın günü yapan kadınlar arasında anlaşmazlığa neden oluyor" dedi.

Kadın müşterileri ile sohbetlerinde "altın günlerini" sorduğunu aktaran Memiş, "Kadınlar 'Artık biz altın gününü bitirdik' diyorlar. Neden diye sorduğumuzda; 'Ben geçen ay çeyreği 155 liraya aldım, şimdi 180 lira. Burada bir haksızlık oluyor ve bazılarımıza sıra gelince zarar ediyorlar. Bu da anlaşmazlığa neden oluyor' yanıtını alıyoruz" şeklinde konuştu.

Bu nedenle bir çok kadının "altın gününü" iptal ettiğini ve Türk Lirası'na döndüğünü vurgulayan Memiş, kadınların çoğunun artık 200 liralık "TL günü" yaptığını dile getirdi.

Çeyrek günü yapan kadınların yanı sıra, Cumhuriyet günü düzenleyenlerin de bulunduğuna dikkati çeken Memiş, şöyle devam etti:

"Altın günü yapan bir kadın bundan 1 ay önce Cumhuriyet altını aldığında 635 lira ödüyordu, bugün ise 730 liraya alınıyor. Yani arada 95 liralık fark var. Bu kadınlar da 500 liralık 'TL gününe' geçmiş olabilir. Bu yıl bir çok altın günü iptal oldu."

Altın nedir?

Altın parlak sarı, yoğun, havadan, sudan etkilenmeyen ve ticari değeri çok yüksek bir metaldir. Kimyasal element olarak simgesi Au’dur ve Latince "aurum"un kısaltmasıdır.

Altında ayar ne anlama gelir?

Mücevhercilikte ve altın para basımında kullanılan altın alaşımlarının ayarları ülkeden ülkeye değişmektedir. Türkiye’de iç piyasaya sürülen mücevherler 22, 18 ve 14 ayarlık altın alaşımlarından yapılır. Ayar, bir gram alaşımda bulunan altın miktarıyla belirlenir. 24 ayar altın, arı ya da bir başka deyişle saf altındır ve 1000 milyemdir (miligramdır). 18 ayar içindeki has altın 750 milyem, 14 ayar içindeki has altın ise 585 milyemdir.

Has altın gram fiyatı nasıl hesaplanır?

1 ons altın fiyatı / 31,1034768 formülü bize 1 gram altının fiyatını vermektedir.

Çeyrek altın kaç ayar ve kaç gramdır?

Halk arasında sıkça kullanılan diğer bir adı da "küçük altın"dır. 22 ayar 1,75 gramdır. Has altın olarak karşılğı 1,605 gramdır.

Yarım, Tam (Ziynet) ve Ata Cumhuriyet Altını kaç ayar ve kaç gramdır?

Yarım altın 22 ayar 3,50 gramdır. Has altın olarak karşılığı 3,21 gramdır. Tam yani diğer bir adıyla Ziynet altın ise 22 ayar 7,00 gramdır. Has altın olarak karşılığı 6,42 gramdır. Ata Cumhuriyet Altını 22 ayar 7,20 gramdır. Has altın olarak karşılığı 6,60 gramdır.

Gremse altının değeri nasıl hesaplanır?

Bu altının diğer bir adı da 2,5 luk altındır. 10 çeyrek altına veya 5 adet yarım altına eşittir.

Reşat ve Hamit altın nedir?

Reşat altın Osmanlı altınlarıdır. Bunlar eski Osmanlı devleti zamanlarından kalan altınlardır. Reşat döneminde (hicri 1327) basılmıştır.

Hamit altın ile Reşat altın, aynı fiyata sahiptirler ve ikisinin arasında görünüşleri haricinde herhangi bir farklılık gözlemleyemezsiniz. En büyük farkları budur. Bununla birlikte ikisini birbirinden ayıran bir diğer özellikte Hamit altının II.Abdülhamid döneminde yani hicri 1293 senesinde basılmış olmasıdır.

1 ons altın kaç gramdır?

Dünya standartlarında 1 ons altın 31,1034768 gramdır.