Manisa’da karpuz ve domates tarlada kaldı

 Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Okur, ilçede yetiştirilen karpuz, kavun ve domatesin satış fiyatının maliyeti karşılayamaması nedeniyle tarlada çürümeye terkedildiğini bildirdi.

Manisa’da karpuz ve domates tarlada kaldı
Manisa’da karpuz ve domates tarlada kaldı
GİRİŞ 16.08.2015 15:44 GÜNCELLEME 16.08.2015 18:35

Saruhanlı merkez ve mahallelerinde yetiştirilen karpuz tarlalarında incelemelerde bulunan Okur, gazetecilere yaptığı açıklamada, karpuzun kilosunun 65-70 kuruştan tüketicilere ulaştığını tarlada ise 12 kuruştan alıcı bulduğunu belirtti.

Fiyatın maliyeti karşılamadığı için üreticilerin ürünleri tarlada çürümeye bıraktığını söyleyen Okur, şunları kaydetti:

"Saruhanlı’da karpuz, kavun ve domates bu yıl çiftçinin elinde kaldı. Pazarda bir tane karpuz on liradan satılırken üreticinin elinde dekarı 500 lira. Çiftçimiz 10 dekar karpuzu 2 bin 500 liradan sattığı zaman seviniyor 'karpuzumu sattım' diye. Halbuki bu ürünün tohumu, ekimi, ilacı, suyu tüm masrafları dekar başı bin lira. Üretici ile tüketici arasındaki aracı kalkmış olsa çiftçimiz üretmiş olduğu ürünün bedelini hakkıyla alacaktır." 

- Üreticiler tepkili

Sarıçam Mahallesi'nde karpuz üreticisi Mehmet Emin Yazılı ise 45 dekarlık alanda ekili karpuzun tamamının tarlada kaldığını belirterek, "Karpuzum tarlada kaldı. Bütün emeğim ve masrafım tarlada kaldı" dedi.

Akhisar’ın Akselendi mahallesinde domates eken çiftçiler de fabrika ile sözleşmeli olmalarına rağmen ürünlerinin tarlalarda ve kamyonlarda çürümeye bırakıldığını ileri sürdü.

Fabrika ile sözleşme imzaladığını anlatan domates üreticisi Orhan Opçin, tarladaki ürünün 2 gün daha beklemesi durumunda çürüyeceğini dile getirdi.

Bu durumun kendilerini çok zor durumda bırakacağını vurgulayan Opçin, 'Fabrika ile sözleşmemiz olmasına rağmen ürünlerimizi almadılar. Kimi arkadaşlar daha fazla masrafa girip tarladan bile toplamadı. Her gün 'arıza var' diyerek mal almıyor. Geçtiğimiz yıl kilosu 2 lira 40 kuruştan fabrika ile sözleşme imzalamıştık, domatesin fiyatı 3 lira 10 kuruşa çıktı. Bu sene yine 2 lira 40 kuruştan imzaladığımız sözleşme fiyatını 1 lira 50 kuruşa kadar indirdiler. Şimdi bu fiyattan da almıyorlar. Ben 500 ton sözleşme yaptım daha bir kilo bile almadılar" diyerek tepki gösterdi.

KAYNAK: AA