"Antep karası" üreticinin yüzünü güldürüyor

Gaziantep bağlarında hasadına başlanan sofralık "Antep karası" ile beyaz üzüm, kalitesi ve verimiyle üreticinin yüzünü güldürüyor

"Antep karası" üreticinin yüzünü güldürüyor
"Antep karası" üreticinin yüzünü güldürüyor
GİRİŞ 13.08.2015 12:37 GÜNCELLEME 13.08.2015 12:37

Gaziantep'te hasadına başlanan üzüm, kalitesi ve verimiyle üreticinin yüzünü güldürüyor. 

İslahiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Yüksel Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede yaklaşık 50 bin dekar alanda üretimi yapılan sofralık üzümde 2015 hasat döneminin başladığını söyledi.

Üzüm hasadının hava sıcaklıkları nedeniyle erken saatlerde başladığını anlatan Şahin, "Bu yıl rekolte çok iyi, kalite çok iyi, iklim güzel geçti. Çok aşırı sıcak söz konusu olmadı. Piyasa şu an hareketli. İç piyasanın yanı sıra üzümlerimizi özellikle Rusya’ya, Ortadoğu ülkelerine, Suudi Arabistan’a, Mısır’a, Irak'a ihraç ediyoruz" dedi.

Şahin, dekar başına iki ton rekolte beklediklerini ifade ederek, "Antep karası siyah üzüm ihracata 1,50 - 1,60, beyaz üzüm ise 1,20 -1,30 liradan gidiyor. İç piyasada ise siyah üzümün 1,30, beyaz üzüm ise 1,10 liradan gidiyor" diye konuştu. 

Üzüm üreticisi Osman Aslan da bölgenin önemli geçim kaynaklarından birinin bağcılık olduğunu belirterek "Antep Karası", "Hatun Parmağı", "İzmir" çeşitlerini yetiştirdiklerini kaydetti.

Ürünlerin yurtiçi ve ihracata gittiğini anlatan Aslan, "Bu sene verim ve ürün kalitesi çok iyi. Fiyatlardan da memnunuz. Geçen yıl yaşanan kuraklıktan dolayı sıkıntı çekmiştik. Çok şükür bu yıl yüzümüz gülüyor. Hasat yaklaşık 1,5 ay sürecek. Verimin ve kalitenin düştüğü durumlarda üzümü pekmez, pestil veya kuru üzüm olarak değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı. 

Mersin'den üzüm almaya gelen tüccar Hamit Göktaş, bölgeden 15 yıldır üzüm alıp sattığını, İslahiye'nin üzümünün çok güzel ve lezzetli olduğunu, satışla ilgili sıkıntı yaşamadıklarını söyledi.

KAYNAK: AA